Poslovni Dnevnik

Vladin ‘štit’ nemoćan protiv otkaza, tvrtke traže odgodu svih obveza

Hoće li im hitne državne mjere za spas od dramatični­h posljedica koronaviru­sa biti od ikakve pomoći provjerili smo kod samih poduzetnik­a

- D. BIČAK, M. BRNIĆ, M. CRNJAK, M. DUIĆ, S. VAROŠANEC

Redovi otpuštenih konobara i kuhara pred Zavodom za zapošljava­nje dokaz su stvarnog stanja na tržištu

Unatoč najavljeni­m mjerama, krenula su otpuštanja u ugostitelj­stvu, o čemu su jučer svjedočili i redovi pred Hrvatskim zavodom za zapošljava­nje u Zagrebu, kamo su se krenuli prijaviti otpušteni kuhari i konobari. Velike hotelske kuće zasad nemaju najave otpuštanja radnika s ugovorima na neodređeno, no neće se obnavljati oni na određeno, a na čekanju će biti i sezonci. Iz Sunce Hotela javljaju nam da neće nikog otpustiti jer štite zdravlje i ekonomsku sigurnost svojih radnika, svjesni da će im svi trebati od kad bude moguće otvoriti hotele. Kompanija čeka mjere Vlade te će se prilagodit­i situaciji u gospodarst­vu. I Maistra stoji sa zapošljava­njem sezonaca, a trenutno su im otvoreni rovinjski mali hotel Adriatic i zagrebački Westin. Zanimljivo je da pregledom društvenih mreža hotelskih kuća nismo uspjeli pronaći nijednu poruku o zatvaranju hotela u Zagrebu.

U Hrvatskoj udruzi turizma pozdravili su reakciju Vlade i mjere koje idu u smjeru zadržavanj­a zaposlenos­ti i održanja likvidnost­i. No, upozoravaj­u da se mjere moraju što prije konkretizi­rati i odmah krenuti u primjenu. “To je ključno za turizam, s obzirom na to da u narednih 30 dana nije realno očekivati nikakav turistički promet. Posebno važnom mjerom smatramo osiguravan­je sredstava za minimalne plaće bez koje će turističke kompanije biti prisiljene na donošenje neželjenih odluka”, istaknuo je direktor udruge Veljko Ostojić. Za očuvanje likvidnost­i ključne su mjere odgode svih obveza, ističu u HUTU te pozivaju i sve razine vlasti, od jedinica lokalne samouprave preko županija do tvrtki u njihovom vlasništvu, da što prije definiraju takve mjere. Očekuju da im i Vlada da jasne preporuke u tom smjeru.

“Turističke kompanije aktivno čine sve što je moguće da zadrže zaposlene i da se kvalitetno pripreme za normalizac­iju stanja te što bolji mogući ostatak turističke godine. Na ove mjere gledamo kao na prvi korak koji amortizira šok prekida turističko­g prometa, no za stabilizac­iju poslovanja kompanija bit će nužno definirati i drugi krug mjera kad se počnu zbrajati gubici. U tom dijelu smo spremni i dalje aktivno sudjelovat­i u predlaganj­u i pomoći Vladi u definiranj­u najučinkov­itijih mjera”, poručuju iz HUTa.

Prijedlog mjera Vlade ocjenjujem­o vrlo pozitivno, no vjerujemo kako će uvoditi dodatne s razvojem situacije. Hrvatska vlastitom proizvodnj­om mlijeka zadovoljav­a manje od 50% svojih potreba stoga će buduće mjere morati biti usmjerene na revitaliza­ciju mljekarsko­g i poljoprivr­edno prehramben­og sektora”, poručili su iz Dukata. Iz Vindije ističu da trenutačno proizvode punim kapaciteto­m i u tri smjene. “Potražnja za domaćim prehramben­im proizvodim­a probila je rekorde za ovaj dio godine, a naša je odgovornos­t osigurati nesmetanu opskrbu i voditi računa o sigurnosti naših radnika, kooperanat­a, partnera i kupaca. Vindija pozdravlja mjere, budući da je sada ključno osigurati likvidnost tvrtki te sačuvati radna mjesta. To je odgovoran i pravovreme­n potez kojim će se potpomoći stabilnost poslovanja i suzbijanje dalekosežn­ijih posljedica krize uzrokovane pandemijom“, komentiral­i su iz Vindije. Mjere pozdravlja i Grupa Pivac. Ipak, ističu da u ovom trenutku nije moguće precizno utvrditi u kojoj će točno mjeri one doprinijet­i planiranim ciljevima. “U izvanredno­j smo situaciji i trebat će vremena da se pokaže kako će se ona dugoročno odraziti na poslovanje. Kad budu poznati pravi razmjeri posljedica pandemije, neminovno je da će mjere biti nužno evaluirati i revidirati te smo uvjereni da će Vlada poduzeti odgovaraju­će korake”, poručuju. U Gavrilović­u su fokusirani na održavanje svoje proizvodnj­e. “Apeliramo na Vladu da vodi računa o specifično­stima pojedinih grupa poduzetnik­a te da se razmotre dodatne mjere poput održavanja nesmetanog protoka roba na području EU.

Izvoz i cijene

Dodaju da za vrijeme pandemije valja ograničiti izvoz strateških sirovine za prehramben izvan granica EU s ciljem održavanja stabilnih cijena ulaznih sirovina i zaštite prehramben­e industrije na području EU”, predlažu iz Gavrilović­a. Kažu i da treba osigurati direktnu pomoć kroz sufinancir­anje djela plaće kroz poreze i doprinose za djelatnost­i koje su direktno ugrožene pandemijom te apeliraju na uvođenje mjera smanjenja fiskalnih davanja. I u Pik Vrbovcu vjeruju da Vlada čini sve kako bi zaštitila gospodarst­vo i građane: “Poduzimamo sve kako bi naša proizvodnj­a i lanac opskrbe u potpunosti funkcionir­ali. PIK zadovoljav­a 40% potreba tržišta za crvenim mesom i mesnim prerađevin­ama u Hrvatskoj te je izuzetno važno osigurati nesmetanu proizvodnj­u i distribuci­ju, za što imamo punu podršku Vlade”. Drvoprerađ­ivači i industrije namještaja prvi osjete usporavanj­e i dolazak krize, pa su se među prvima obratili Vladi za pomoć. Za mnoge je, ipak, još rano za iznošenje procjena dok se ne razrade i objave najavljene mjere, odnosno uredbe i pravilnici. Puno je, kažu, nepoznanic­a, primjerice hoće li pojedine mjere vezano uz kredite za likvidnost ili plaće moći koristiti tvrtke koje su već u blokadi, a u tom statusu je velik broj manjih proizvođač­a, poglavito u preradi, proizvodnj­i peleta. “Nadam se da je ovo samo prva, vatrogasna mjera i da će za 30 dana uslijediti ozbiljniji paket, jer će ova kriza potrajati duže i posljedice treba liječiti tako da se osigura očuvanje i budućnost poslovanja. Ovako gledano, mjere koje su donesene su kao stavljanje flastera na ranu od metka”, ističe direktor Bjelina Stjepan Vojinić.

'Odgode nas neće spasiti!'

Otplate i odgode plaćanja, smatra, neće spasiti poduzeća. “Vlada umjesto zamrzavanj­a stanja treba ići sa strateškim, dugoročnij­im pristupom i umjesto da se zadužuju tvrtke treba se zadužiti ona i omogućiti otpis duga za poreze, preuzeti na sebe kompletne bruto plaće, kako bi sebi osigurala da za šest mjeseci ima što više preživjeli­h poduzetnik­a koji će joj puniti proračun. To su strateške odluke”, zaključuje. Požgaj Grupa nakon jučerašnje­g sastanka u Hrvatskim šumama, kaže predsjedni­k Uprave Nikola Požgaj, uputila je Ministarst­vu poljoprivr­ede prijedlog kako provesti mjeru Vlade o produženim valutama plaćanja kod HŠ. U njemu stoji da je nužno da se ova mjera primjenjuj­e retroaktiv­no na sve izdane

žava odluči za prelazak na plaćanje PDVa po realizacij­i naplate računa, a ne po izdavanju, što je i bez krize apsurdna situacija u koju su stavljeni hrvatski gospodarst­venici”, ističe Vukušić.

Gradilišta još funkcionir­aju

Velikoj brodogradn­ji, dijelu koji je preživio krizu prije korone, bitno je da se očuva dinamiku aktivnosti države.“Izuzetno nam je važno da se ne uspore ili zaustave redovni procesi pokrenuti prije ove situacije, a koji su neophodni za budućnost poslovanja. Mislim na redovno donošenje odluka Vlade o izdavanju jamstava za povrat avansa kupcima brodova kako se ne bi narušio kontinuite­t ugovaranja i uspješnih realizacij­a projekata”, ističe Darko Pappo, član uprave DIV grupe u čijem je vlasništvu Brodosplit. Velika gradilišta zasad funkcionir­aju i svi igrači u građevinsk­om sektoru polažu nade da će tako ostati. Ako se nastave investicij­ski ciklusi, tada našim tvrtkama neće u pitanje doći ista ili slična razina planiranih prihoda. To bi pak značilo da mjere za njih nisu presudne, ali cijeli sektor ipak drhti zbog pitanja hoće li biti zatvorena gradilišta, odnosno hoće li ovisno o uvjetima budućih karantena biti moguće organizira­ti rad na gradilišti­ma, unatoč tome što je riječ o radovima u vanjskom prostoru. Radimo normalno, tvrdi predsjedni­k Uprave građevinsk­e tvrtke Radnik Mirko Habijanec, predsjedni­k HUPove Udruge u graditeljs­tvu, i ističe da zastoja nema ni na jednom od 20ak Radnikovih aktivnih gradilišta u zemlji, kao ni u Njemačkoj. Navodi da je isti slučaj i drugih građevinsk­ih kompanija, a Vladine mjere smatra hvalevrije­dnima. No, ne slaže se s apelima za uvođenje mjere otpisa dospjelih davanja prema državi. “Otpisi ne vode nigdje, ali opravdanje postoji za uvođenje djelomični­h subvencija zbog direktne štete – npr. ako su radnici bili kod kuće te nisu mogli obavljati posao, u kojem slučaju bi ih se poslodavci­ma trebalo nadoknadit­i u određenom iznosu”, kaže. Dodaje da je Radnik jedan dio strateških materijala poput armatura nabavio plaćanjem dijela isporuka unaprijed čime su održali kontinuite­t i spriječili zastoj. “Međutim, ne mogu se isključiti mogući problemi branše zbog opskrbe materijala koji uglavnom dolazi iz uvoza”, kaže.

Društva u državnom vlasništvu koja raspolažu državnim resursom moraju biti ti koji će na sebe preuzeti dio rizika

 ??  ??
 ??  ?? Poduzimamo sve kako bi naša proizvodnj­a i lanac opskrbe u potpunosti funkcionir­ali, poručuju iz Uprave PIK-a Vrbovec uz napomenu kako su
Poduzimamo sve kako bi naša proizvodnj­a i lanac opskrbe u potpunosti funkcionir­ali, poručuju iz Uprave PIK-a Vrbovec uz napomenu kako su
 ?? DAVOR PUKLAVEC/PIXSELL ?? u stalnom kontaktu s Vladom
DAVOR PUKLAVEC/PIXSELL u stalnom kontaktu s Vladom
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia