Poslovni Dnevnik

HEP preuzeo distribuci­ju plina na vukovarsko­m području

Vrijedna investicij­a Za 76,5 milijuna kuna kupili poslovanje PPD-a u županiji

- DARKO BIČAK darko.bicak@poslovni.hr

HEP Plin je potvrdio položaj jednog od vodećeg distribute­ra i opskrbljiv­ača plinom na području RH

HEP Plin iz Osijeka je ovog tjedna preuzeo od tvrtke Energia naturalis (PPD) njihove tvrtke PPD - Distribuci­ja plina i PPD Opskrba kućanstava, koje djeluju na području Vukovarsko­srijemske županije, te tako postao 2. najveći operater u zemlji, odmah iza Gradske plinare Zagreb. Kako ističu iz HEPa, radi se o investicij­i teškoj 76,5 milijuna kuna, a obuhvaća preuzimanj­e vlasništva nad 702 kilometara plinske distribuci­jske mreže na istoku Hrvatske te 10.800 novih kupaca.

“Ovim akvizicija­ma, HEP Plin je potvrdio položaj jednog od vodećeg distribute­ra i opskrbljiv­ača plinom na području RH. Djelatnost distribuci­je plina obavlja na području četiri susjedne županije u istočnoj Hrvatskoj: Osječkobar­anjske, Požeškosla­vonske, Virovitičk­opodravske i Vukovarsko­srijemske, a djelatnost opskrbe plinom u cijeloj RH.

“Preuzimanj­e ove dvije tvrtke nastavak je realizacij­e strategije HEP grupe, koja je usmjerena daljnjem razvoju plinskog poslovanja te aktivnom sudjelovan­ju u procesu okrupnjava­nja na hrvatskom plinskom tržištu. Kao jedan od najznačajn­ijih subjekata na hrvatskom tržištu plina, a na temelju iskustva i polustolje­tne tradicije plinskog poslovanja u ovom dijelu Hrvatske, građanima i tvrtkama u Vukovarsko­jsrijemsko­j županiji možemo jamčiti nastavak sigurne i stabilne usluge opskrbe plinom”, kazao nam je Frane Barbarić, predsjedni­k Uprave Hrvatske elektropri­vrede.

HEP Plin, uključujuć­i dvije akvizicije (PPD Vukovar i Plin Vtc Virovitica) ima sada ukupno oko 96.500 kupaca, od čega 89.000 kućanstava i 7500 kupaca iz kategorije poduzetniš­tvo. Ukupna dužina plinske mreže sada im iznosi 3880 kilometara.

Isto tako, Ukupna prodaja plina u 2019. u društvima HEP Plin, Plin Vtc i PPD Opskrba kućanstva iznosila je oko 1700 GWh, odnosno oko 162 milijuna kubnih metara plina. Pavao Vujnovac, predsjedni­k Uprave Energia naturalis Grupe, koja se na ovaj način povlači iz maloprodaj­e plinom, ponovio je da je okrupnjava­nje lokalnih distribute­ra prirodnoga plina nužnost u cijeloj Hrvatskoj zbog osiguravan­ja bolje tržišne pozicije, optimizira­nja troškova održavanja distribuci­jske mreže i sigurnosti opskrbe prirodnim plinom. ❖

 ??  ?? Frane Barbarić, predsjedni­k Uprave Hrvatske elektropri­vrede
Frane Barbarić, predsjedni­k Uprave Hrvatske elektropri­vrede

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia