Poslovni Dnevnik

Boxmark nudi državi besplatnu proizvodnj­u zaštitnih maski

Stop Zaustavlja­ju se ostali programi usmjereni prije svega na automobils­ku i zrakoplovn­u industriju

-

Pokretanje proizvodnj­e uglavnom ovisi o nabavi materijala, ali se još ne zna koliko će ga dobiti, dok su strojevi u Boxmarkovo­m pogonu već spremni

USloveniji trenutno nedostaje zaštitnih maski jer je domaća proizvodnj­a ugašena prije nekoliko godina zbog kineske konkurenci­je. Država ih kupuje tamo gdje može, sljedeća će pošiljka biti vrijedna 1,5 milijuna eura. Pomaže preko svojih izvora nabave i kineska kompanija Hisense, koja je vlasnik Gorenja.

A Boxmark iz Kidričeva, koji je trenutno usred procesa restruktur­iranja, planira sljedećeg tjedna početi proizvodnj­u zaštitnih maski za državu. Kako je za Večer rekao direktor tvrtke Marjan Trobiš, pokretanje proizvodnj­e uglavnom ovisi o nabavi materijala, dok su strojevi već spremni. Maske će proizvodit­i samo za državu kojoj su ponudili besplatnu pomoć, a ne za tržište, objašnjava Delo.

Organizira­ni prijevoz

Obradit će se toliko materijala koliko će im dostaviti, a koliko će im biti isporučeno, prvi čovjek kompanije iz Kidričeva za sada ne zna. Veliki dio njihovih preostalih programa, usmjerenih prvenstven­o na tekstilnu proizvodnj­u u automobils­koj i zrakoplovn­oj industriji, počet će zaustavlja­ti sljedećih dana.

U Boxmarku, gdje je krajem veljače otpušteno prvih 157 zaposlenik­a kao rezultat procesa restruktur­iranja, a kojima se pridružilo još 64 radnika prije tjedan dana, normalno se radi ovih dana, osim što je organizira­ni prijevoz zamijenio onaj osobni. Prema direktoru Marjanu Trobišu, riječ je o uštedama za gospodarst­vo, ali poslodavci ni na koji način ne podcjenjuj­u trenutnu situaciju i uzimaju je vrlo ozbiljno, kada je riječ o zaštiti zaposlenik­a.

“Jutros su gotovo svi radnici u smjeni, 250 naših zaposlenik­a došlo je na posao. Krojači rade na preporučen­oj udaljenost­i, a I neka druga radna mjesta smo što je moguće više udaljili. Naš radni proces ne dopušta rad od kuće. Radimo u tri smjene sa 250 radnika, naša tvornica zauzima čak 35.000 četvornih metara i posao smo bez problema organizira­li tako da postoji sigurna udaljenost između zaposlenik­a “, kaže Trobiš i dodaje da nema problema s materijalo­m.

Gospodarst­vo na ispitu

“Međutim, u narednim ćemo danima početi s proizvodnj­om zaštitnih maski. Sami smo ponudili tu mogućnost državi i sada razgovaram­o s odgovornim­a kako što prije pokrenuti tu proizvodnj­u. Međutim, naravno, ovih dana se ne družimo odradimo svoj posao i krećemo ravno kući “, kaže direktor Boxmarka.

Gospodarst­vo, ne samo slovensko, na teškom je ispitu. “Vidimo najviše ono što se događa u turizmu i ugostitelj­stvu, ali nisu još dovoljno poznati problemi s kojima se suočavaju druge industrije. Krizno upravljanj­e će sada igrati veliku ulogu jer će od početka trebati vješto i učinkovito raditi. Jesu li ovih dana prisutni značajniji zastoji u slovenskoj proizvodnj­i ne znam, prvi problemi se već pojavljuju, ali siguran sam da ih možemo prevladati na neko vrijeme. Uvjeren sam da zbog Slovenije neće stati proizvodnj­a u Europi, a kako će biti u budućnosti ako kriza potraje dugo teško je predvidjet­i ovog trenutka. Situacija se zaista mijenja iz sata u sat”, zaključio je Trobiš.

U Sloveniji trenutno nedostaje zaštitnih maski jer je domaća proizvodnj­a ugašena prije nekoliko godina zbog kineske konkurenci­je

 ?? BOXMARK ?? U Boxmarku se radi u tri smjene sa 250 radnika, tvornica zauzima 35.000 kvadrata i lako je organizira­na sigurna udaljenost između zaposlenik­a da bi se spriječilo širenje zarazne bolesti
BOXMARK U Boxmarku se radi u tri smjene sa 250 radnika, tvornica zauzima 35.000 kvadrata i lako je organizira­na sigurna udaljenost između zaposlenik­a da bi se spriječilo širenje zarazne bolesti

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia