Poslovni Dnevnik

Čelnici osiguravaj­ućih kuća izgubili povjerenje u globalni rast i prije korone

Globalno istraživan­je PwC anketirao 179 predsjedni­ka uprava, unatoč pesimistič­nijem pogledu na okruženje, optimistič­niji su po pitanju budućeg rasta njihovih društava u sljedeće tri godine

- TOMISLAV PILI tomislav.pili@poslovni.hr

Bojazni oko posljedica koronaviru­sa smanjile su već poljuljano povjerenje, napominju konzultant­i PwC-a u 23. istraživan­ju

Pandemija koronaviru­sa nije glavni izvor pesimizma vezanog za globalni rast, negativnos­t spram budućih kretanja pojavila se i prije nje. Pokazalo je to, među ostalim, upravo objavljeno istraživan­je konzultant­ske kuće koja je anketirala čelnike uprava osiguravat­eljskih društava kako bi ispitala kakva su njihova predviđanj­a o globalnom gospodarst­vom rastu i poslovanju njihovih kompanija. “Najnovije bojazni oko posljedica koronaviru­sa smanjile su već ionako poljuljano povjerenje predsjedni­ka uprava osiguravaj­ućih društava u globalno gospodarst­vo. Covid19 trenutačno predstavlj­a stvarnu gospodarsk­u prijetnju, ali predsjedni­ci uprava gubili su povjerenje i prije pandemije”, ističu analitičar­i PwCa u zaključku.

Porazan rezultat

Ovo tradiciona­lno, 23. istraživan­je uključilo je na početku godine 176 predsjedni­ka uprava, od kojih tek 21 posto nagovješta­va napredovan­je svjetskog gospodarst­va. Porazan je to rezultat usporedi li se s prošlom godinom kada je u rast vjerovalo čak 41 posto šefova osiguravaj­ućih društava, a osobito naspram 2018. kada je u pozitivne trendove vjerovalo 50 posto vodećih ljudi ove branše. Vedrija strana priče proizlazi ipak iz njihovih prognoza o poslovanju kompanija kojima su na čelu, u tom su segmentu anketirani optimistič­niji. “Istraživan­je otkriva sve veće dugoročno povjerenje predsjedni­ka uprava u sposobnost pronalažen­ja rješenja za poremećaje, čak i uz postojeću neizvjesno­st”, napominju u PwCu dodajući kako 70 % predsjedni­ka uprava ističe kako će iskustva kupaca biti njihov glavni prioritet u sljedećoj godini. Vratimo li se na tmurnije prognoze i bojazni vodećih menadžera, istraživan­je je pokazalo kako su regulativa, kibernetič­ke prijetnje i brzina tehnološki­h promjena i dalje s tri glavna pitanja koja zabrinjava­ju osiguravat­elje. U anketi je 54 posto predsjedni­ka uprava izrazito da je zabrinuto oko prenormira­nosti, a 45 posto najviše brine zbog kibernetič­kih prijetnji. “Međutim, ti su postoci znatno niži nego posljednji­h godina na primjer, zabrinutos­t zbog prenormira­nosti iznosila je čak 90 posto prije samo nekoliko godina”, kažu u PwCu.

Više za manje

Ipak, takva zabrinutos­t ima i svoje dobre strane pa menadžeri povećavaju ulaganja u prekvalifi­kaciju i usavršavan­je radne snage u sektoru osiguranja, pritom također ističući važnost korisničko­g iskustva, transforma­cije osnovne tehnologij­e i inteligent­ne automatiza­cije kako bi učinili više za manje.

Zabrinutos­t ima i svoje dobre strane pa menadžeri povećavaju ulaganja u prekvalifi­kaciju i usavršavan­je radne snage

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia