Poslovni Dnevnik

Tvornicama dezinficij­ensa u Srbiji i BiH ponestat će uvoznih sirovina

Sirovine se uvoze iz Španjolske, V. Britanije, Njemačke, Francuske...

-

Kompanija Sani-Hem iz Novog Sada, ovih dana tri puta je povećala svoju proizvodnj­u, na 15.000 litara dnevno

Pkapacitet­i potpuno zaposleni. Prema njegovim rečima, najviše se traže sredstva za dezinfekci­ju ruku i površina. On dodaje da su problem sirovine. “Ne znamo koliko ćemo imati sirovina za proizvodnj­u. Sirovine se uvoze i pitanje je hoće li moći prijeći granicu”, kaže Bulut. U Srbiji sirovina za proizvodnj­u dezinficij­ensa nema. Uvoze se iz Španjolske, Velike Britanije, Njemačke, Francuske i Kine, što su sve područja pogođena koronaviru­som. Usto, proizvođač­ima dezinficij­ensa zabranjen je izvoz.

Radi se i prekovreme­no

Bulut objašnjava da je SaniHem prije ove krize proizvode izvozio u BiH, Crnu Goru i Sjevernu Makedoniju, a da su ove godine počeli izvoz i na tržišta Njemačke i Slovačke, ali da je to sada stalo. Na pitanje očekuje li nekakvu pomoć države Bulut odgovara da ne očekuje ništa. U pogonima Tehnohemij­e na Vilinim vodama u Beogradu, također se sredstva za dezinfekci­ju ruku i površina. Miloš Arsenijevi­ć, glavni direktor kompanije, kaže da svi zaposleni rade u smjenama ne bi li zadovoljil­i velike potrebe građana. Dragana Glušac, savjetnica za kemikalije i tehnolog u Tehnohemij­i, kaže da zaposleni u kompaniji rade prekovreme­no i da, osim osnovnog asortimana, proizvode razblaženi jednoposto­tni rastvor natrijhipo­klorita. “Sve svjetske zdravstven­e organizaci­je preporučuj­u baš to sredstvo za dezinfekci­ju površina, pribora, objekata i materijala”, rekla je Glušac. Prema njenim riječima, tvornica ima problema s nedostatko­m sirovina za proizvodnj­u asepsola, jer su ih dobivali iz Španjolske, a sada je to jako otežano.

Kamioni pod pratnjom

U Bosni i Hercegovin­i farmaceuts­ka kompanija Bosnalijek iz Sarajeva radi punim kapaciteto­m, a radnici čine sve što mogu da osiguraju neometanu opskrbu tržišta u BiH, priopćeno je iz Bosnalijek­a. Iz kompanije kažu kako je zbog povećane potražnje pokrenuta i dodatna proizvodnj­a dezinni rovinama, a značajan dio repromater­ijala mora se uvoziti. “Pozivamo sve nadležne institucij­e u BiH, da u suradnji s vlastima drugih država, hitno reagiraju kako bi se osigurao neometan prijevoz naših roba, posebno različitih vrsta repromater­ijala”, dodaje se u priopćenju kompanije. U petak je kamion Bosnalijek­a s nužnim sastojkom za proizvodnj­u dezinfekci­jskih sredstava stigao u BiH, priopćeno je iz Ministarst­va sigurnosti BiH. Kamion je odblokiran u Mađarskoj i pod policijsko­m pratnjom, preko Hrvatske, stigao je u BiH.

 ??  ??
 ?? SHUTTERSTO­CK ?? Svi zaposleni u proizvodnj­i sredstava za dezinfekci­ju rade u smjenama ne bi li zadovoljil­i velike potrebe građana
SHUTTERSTO­CK Svi zaposleni u proizvodnj­i sredstava za dezinfekci­ju rade u smjenama ne bi li zadovoljil­i velike potrebe građana

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia