Poslovni Dnevnik

HNB dao bankama nalog za neisplatu dividendi

Samo namjenski Sve opcije odgode obveza i odobravanj­a kredita do 31. ožujka 2021.

- JADRANKA DOZAN ime.prezime@poslovni.hr

Na banke u dijelu mjera vezanih uz odgode plaćanja i moratorije na kredite otpada oko 17 milijardi kuna

Prvi paket mjera koji je Vlada zbog koronakriz­e namijenila za pomoć gospodarst­vu u cilju zaštite radnih mjesta i osiguranje likvidnost­i procijenje­n je na oko 40 milijardi kuna, što znači 10 posto BDPa. Pita li se poduzetnik­e, od kojih je velik dio suočen s blokadom poslovanja neizvjesna trajanja, pomoći nikad dosta, a osim što zagovaraju izdašniju podršku i u pogledu isplata plaća i pitanja državnih nameta, mnogima je sama činjenica da se paket sastoji od 63 mjere znak da će u provedbi problem biti i višak administri­ranja. U tom smislu veoma je važno kako će funkcionir­ati provedba dijela mjera u domeni banaka vezanih ponajprije uz odgode plaćanja i moratorije na kredite (poduzetnic­ima, a potom i građanima), jer od ukupno procijenje­ne “težine” prve runde mjera na njih se odnosi oko 17 milijardi kuna.

A klijenti ostaju takvi

Hrvatska narodna banka (HNB) u petak je izašla s priopćenje­m o prilagodbi pristupa supervizij­i kreditnih institucij­a, kojim se fleksibili­zira regulatorn­i okvir za odgode plaćanja i moratorije na kredite u skladu sa stajališti­ma Europskoga nadzornog tijela za bankarstvo (EBA) i Europske središnje banke (ESB). “Kreditna institucij­a može odgoditi obveze plaćanja ili na drugi način restruktur­irati kreditne obveze i odobriti nove kredite za postojeće i nove izloženost­i prema svojim urednim klijentima koji su 31. prosinca 2019. bili klasificir­ani kao A klijenti (a krajem prošle godine tanja), je bilo više od 90 posto) čije je poslovanje već pogođeno ili će biti pogođeno pandemijom koronaviru­sa, a sve s ciljem izbjegavan­ja daljnjeg pogoršavan­ja financijsk­og stanja klijenata”, ističu iz središnje banke. U tom razdoblju te će klijente moći i dalje klasificir­ati kao A klijente, što znači da za plasmane njima ne moraju izdvajati rezervacij­e. Dakle, HNB bankama time omogućuje da za naplatu duga svojih dužnika koji u tri mjeseca, počevši od travnja 2020., ne podmire tri rate kreditnih obveza, ne pokreću mjere prisilne naplate (ovrhe, instrument­e osiguramni­na uključujuć­i i tvrtke i fizičke osobe zaposlene kod tih poduzetnik­a. Kako ističu u HNBu, “sve navedene mogućnosti odgode obveze plaćanja, restruktur­iranja kreditne obveze ili odobravanj­a novih kredita za poduzetnik­e i fizičke osobe odnose se isključivo na namjensko financiran­je održavanja kontinuite­ta poslovanja klijenta i radnih mjesta te financiran­je nepredviđe­nih troškova poslovanja nastalih zbog pandemije koronaviru­sa i trajat će do 31. ožujka 2021. godine”.

Moraju preinačiti odluke

S tim u vezi središnja banka odgađa i neke svoje supervizor­ske aktivnosti, poput testiranja otpornosti banaka na stres ili izravnih nadzora poslovanja. Hrvatska narodna banka će, usto, poslovnim bankama naložiti i zadržavanj­e prošlogodi­šnje neto dobiti, a od njih, kažu, očekuju i da se “primjereno prilagode isplati bonusa, otprekvih i slično”. Vodeće banke koje su već sazvale održavanje skupština uglavnom su predložile isplatu glavnine lanjske dobiti, što znači da bi u narednom razdoblju trebale preinačiti svoje prijedloge. S obzirom na visoku razinu kapitalizi­ranosti i likvidnost­i naših kreditnih institucij­a u cjelini, u HNBu podcrtavaj­u da bi ispunjenje supervizor­skih očekivanja trebalo ublažiti negativan utjecaj pandemije koronaviru­sa na gospodarsk­u aktivnost, a poručili su još jednom i da će nastaviti sa svojim monetarnim mjerama za osiguranje stabilnost­i poslovanja kreditnih institucij­a.

 ?? GORAN STANZL/PIXSELL ?? Dio svojih supervizor­skih
aktivnosti poput strest-testa banaka HNB će
odgoditi
GORAN STANZL/PIXSELL Dio svojih supervizor­skih aktivnosti poput strest-testa banaka HNB će odgoditi

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia