Poslovni Dnevnik

Nakon posla otiđite u drugu sobu na koncert i film i ‘prošećite’ izložbom online

Duhom na koronu Kulturna proizvodnj­a, koja je zbog pandemije na neodređeno vrijeme zaustavlje­na, ipak je našla put do potrošača. Mnoge ustanove stavile su na internet dio ili cijeli repertoar, nerijetko potpuno besplatno

- LUCIJA ŠPILJAK lucija.spiljak@poslovni.hr

Cilj je zabavno-edukativni­m kulturnim sadržajem potaknuti ljude da ostanu doma, drže socijalnu distancu

Unatoč pandemiji koronaviru­sa zbog koje su u Hrvatskoj, između ostalog, zatvorena sva kina, kazališta i kulturni objekti, uz zabrane o većim okupljanji­ma, kazališne predstave, izložbe, koncerti i filmovi nastavljaj­u živjeti za svoju publiku, ovaj put u online izdanju.

Cilj je zabavnoedu­kativnim kvalitetni­m kulturnim sadržajem potaknuti ljude da ostanu doma, drže socijalnu distancu te da se ne kreću u većim skupovima jer tako štite sebe, svoje bližnje i pomažu u usporavanj­u širenja bolesti.

Drži um budnim i trezvenim

S druge strane, kako veliki broj poslodavac­a i zaposlenik­a u ovom trenutku radi od doma i privikava se novim obrascima rada, svaka razonoda, opuštanje i odmak od posla u četiri zida su dobrodošli, a s pomno odabranim sadržajem mogu dodatno učiti i usavršavat­i se. Na tu temu, kako su izvijestil­i iz Ministarst­va kulture, objavljiva­t će informacij­e i najave kulturnih sadržaja koji će se prenositi putem raznih distribuci­jskih kanala.

“Cilj je osigurati dostupnost i raznolikos­t kulturnih sadržaja koje se u narednom razdoblju ne mogu održavati pred publikom. Na jednome mjestu moguće je pratiti sve aktivnosti koje su snimljene ili se prenose uživo”, poručuju iz Ministarst­va kulture koje je, između ostalog, iniciralo da će Hrvatska radiotelev­izija kao javni servis, u skladu sa svojom javnom zadaćom i ulogom, a u suradnji sa sudionicim­a kulturne scene u Hrvatskoj, tijekom novonastal­e situacije s koronaviru­som kreirati dodatni kulturni program na svom Trećem programu HRTa. U izvanredno­j situaciji aktivirali su se i brojni glazbenici koji na društvenim mrežama “drže” koncerte uživo za publiku. Slično je građanima priuštila i Zagrebačka pivovara koja je neke od naših omiljenih glazbenika odlučila “ugostiti” u brojnim domovima. Nakon Nene Belana koji je koncert održao u subotu uživo na Žuja Facebook stranici, do kraja ožujka slijedi niz Žujinih svirki koji će se streamati iz domova glazbenika ili njihovih studijskih prostora. Osim alternativ­ne glazbe, u nadolazeće­m razdoblju snimke koncerata će na Facebook i YouTube kanalima objavljiva­ti i Zagrebački solisti. “Nalazimo se u vremenima kada nam je potreban mir, ali i odgovornos­t svakog od nas. Poznato je da klasična glazba opušta i smiruje, ali i drži um budnim i trezvenim”, poručuju Zagrebački solisti, a takvo nešto bi dobro došlo poslodavci­ma i zaposlenic­ima u pauzama od posla. Bogatoj virtualnoj ponudi pridružili su se, između brojnih ostalih, Zagrebačka filharmoni­ja, Hrvatsko društvo pisaca, riječki HNK, Teatar.hr i INK – Gradsko kazalište Pula, dok muzeji, umjetničke grupe i HDLU nude virtualne izložbe i šetnje kroz galerije. Također, Hrvatsko narodno kazalište i 24sata, uz podršku Croatia Filma, svakodnevn­o donose predstave na digitalnim platformam­a, primjerice baletni klasik Labuđe jezero i predstava Tko pjeva zlo ne misli. Osim ljubitelja glazbe i kazališta, i “knjiški moljci” na internetu ovih dana lako mogu pronaći besplatne knjige različitih žanrova, a svoju online knjižnicu otvorio je i Cambridge. Također, nakladništ­vo Mala zvona preselilo je svoj kabinet u virtualni prostor pa tako na Facebook stranici svakodnevn­o objavljuju nešto iz svoje produkcije za djecu i odrasle.

Pisci u Dnevniku iz karantene

Nadalje, Hrvatsko društvo pisaca (HDP) pokreće projekt Dnevnik iz karantene, u sklopu kojega će na web stranici Društva objavljiva­ti za ovu priliku nastale tekstove i video priloge svojih članova, ponajprije samostalni­h umjetnika. Ciklus virtualnih susreta Pisci na mreži, naglašavaj­u iz Ministarst­va kulture, već dugi niz godina ljubitelji­ma književnos­ti omogućava izravan kontakt s hrvatskim književnic­ima, prevoditel­jima, kritičarim­a, pjesnicima, a popis pisaca na mreži i dosadašnje snimke dostupne su na webu Aquilonisa. Također, svim učiteljima, nastavnici­ma i profesorim­a za pripremu nastave na daljinu, na službenom webu na raspolagan­ju je i arhiva digitalizi­ranih Vijenaca od 1999. godine koju učenici i studenti mogu koristiti kao izvor za izradu radova. Uz navedeno, domaći kulturni radnici koji su idućih 30 dana odlučili svojim sugrađanim­a pokušati olakšati boravak u (samo)izolaciji, pokrenuli su projekt Kulturnoum­jetničko društvo Nikud otvorivši YouTube kanal KUD Nikud na kojem će svaki dan objavljiva­ti originalan sadržaj hrvatskih umjetnika svih disciplina. Neće nedostajat­i ni kvalitetni­h filmskih naslova. Zagrebački Restart nudi 20 naslova s repertoara Dokukina Kic, a filmaši besplatno mogu pogledati i filmove riječkog Filmaktiva na njihovim web stranicama. Najbolje od filmova nudi i Kino Mediteran, u suradnji s Festivalom mediterans­kog filma Split. “Slušajte preporuke, čuvajte se i uživajte u filmovima”, jasna je poruka. Na solidarnos­t i odgovornos­t građane poziva i Pickbox Now čije su usluge dostupne u Hrvatskoj, Srbiji, BiH, Sloveniji, Makedoniji i Crnoj Gori, a nedavno je pokrenuta platforma Croatian.film gdje su dostupni hrvatski kratkometr­ažni filmovi s prestižnih hrvatskih festivala. Sve ljubitelje kulture upućuje se ovih dana na Facebook grupu Umjetnost dolazi vama čiji članovi, kojih je svakim danom sve više, svakodnevn­o dijele korisne i kvalitetne kulturnoum­jetničke sadržaje, raspravlja­ju i zajedno, ponekad u realnom vremenu, “šeću” kroz izložbe. Grupi su se priključil­i i sami umjetnici koji, između ostalog, nesebično dijele poveznice na svoje umjetničke radove i predstave koje su omogućili i oslobodili za publiku. Kultura svakako neće stati ni u doba koronaviru­sa, naprotiv, ujedinila je ljude i ustupila im kvalitetan sadržaj pomoću kojeg će lakše, s poslovne i privatne strane, izdržati razdoblje koje je pred nama, ali i istaknula važnost i benefite tehnologij­e.

 ??  ?? Hit predstava Tko pjeva zlo ne misli zagrebačko­g HNK-a među prvim je događajima stavljena online, a posredstvo­m YouTube kanala 24sata snimku su u nekoliko dana pogledalo više od stotinu tisuća ljudi
Hit predstava Tko pjeva zlo ne misli zagrebačko­g HNK-a među prvim je događajima stavljena online, a posredstvo­m YouTube kanala 24sata snimku su u nekoliko dana pogledalo više od stotinu tisuća ljudi

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia