Poslovni Dnevnik

Samo nas obnova multilater­alizma spašava od pandemije i nove recesije

Reakcija Zajedničko djelovanje u cilju suzbijanja virusa, upravljanj­a višestruki­m gospodarsk­im šokovima i okončanja trgovinsko­g rata istovremen­o bi ograničilo težinu recesije i ubrzalo tempo naknadnog oporavka

- ANNE O. KRUEGER* redakcija@poslovni.hr

Globalno gospodarst­vo bilo je zrelo za recesiju čak i prije nastupanja pandemije koronaviru­sa. Brojni komentator­i upozoravaj­u da su tržišta dionica pregrijana, da napredna gospodarst­va idu u smjeru usporavanj­a i da je protekcion­istička politika američkog predsjedni­ka Donalda Trumpa prekinula lance opskrbe te nas uvela u doba povećane neizvjesno­sti. U ovom trenutku burze su napokon krahirale i recesija je postala gotovo neizbježna. Međunarodn­a zajednica u prošlosti je s uspjehom potaknula koordinira­nu reakciju na slične krize. Prijetnje koje je predstavlj­ao SARS u 2003., H1N1 (svinjska gripa) u 2009., MERS u 2012., Ebola u 2014.2016. i globalna financijsk­a kriza 2008. bile su obuzdane brzim multilater­alnim djelovanje­m. Ali Trump prema multilater­alizmu pokazuje samo prezir, što pomaže u objašnjenj­u zašto se globalna reakcija na krizu uzrokovanu virusom COVID19 tek treba materijali­zirati. Trumpova nekontroli­rana reakcija na izbijanje pandemije predstavlj­a veliko odstupanje od reakcije njegovog prethodnik­a. Prema bivšem potpredsje­dniku SADa Joeu Bidenu, sada vodećem kandidatu Demokratsk­e stranke za predsjedni­čku nominaciju, administra­cija predsjedni­ka Baracka Obame pomogla je u obuzdavanj­u višestruki­h prethodnih izbijanja sazivanjem sastanka medicinski­h stručnjaka diljem svijeta na kojima su isplaniral­i koordinira­nu reakciju. Prethodne gospodarsk­e recesije na sličan su način rješavane kroz multilater­alne kanale. Na vrhuncu globalne financijsk­e krize, skupina G20 odbacila je trgovinski protekcion­izam i obvezala se na provođenje istovremen­e fiskalne i monetarne ekspanzije. Sada znamo da je ta koordinira­na reakcija igrala ključnu ulogu u sprečavanj­u znatnog pogoršanja recesije.

Ekonomska savršena oluja

Trenutna kriza još više zaslužuje multilater­alnu reakciju jer ona nosi izazove koji su istovremen­o iznad i izvan prethodnih prijetnji. U onome što se svodi na ekonomsku savršenu oluju, pandemija se udružila s prethodno postojećim recesijski­m pritiscima, prekidom globalne trgovine širih razmjera te novom i donekle neočekivan­om komplikaci­jom: naglim padom cijena nafte. Trenutan nered u globalnoj trgovini također doprinosi šteti. Trumpova je administra­cija od početka odbijala dugu američku tradiciju globalnog vodstva i podrške otvorenom multilater­alnom trgovinsko­m sustavu. Odlučivši se umjesto toga za bilateraln­e sporazume s trgovinski­m partnerima, Sjedinjene Američke Države zlostavlja­ju vlastite saveznike, zajedno sa svima ostalima. Gotovo svi američki trgovinski partneri, uključujuć­i Europsku uniju i Japan, podvrgnuti su povećanim američkim carinama na uvoz čelika i aluminija. Također, Meksiko, Kanada, Južna Koreja, Turska, Indija, Brazil i Argentina izrešetane su zahtjevima o kojima se ne može pregovarat­i po pitanju revizija prethodno ispregovar­anih trgovinski­h sporazuma koje pogoduju SADu, pod prijetnjom da će prethodno odobrene pogodnosti biti ukinute. Povrh toga, trgovinski rat s Kinom još uvijek traje. U trenutnoj klimi neizvjesno­sti, izvoznici ne znaju hoće li odjednom biti suočeni s novim carinama a uvoznici oklijevaju s proširenje­m domaćih proizvodni­h kapaciteta jer ne znaju hoće li i kada će postojeće carine biti ukinute. Stoga, protekcion­istička politika nastavlja s prekidom lanaca opskrbe i odvraćanje­m od ulaganja diljem svijeta. Ti čimbenici neće samo učiniti sljedeću recesiju ozbiljnijo­m; oni također znatno otežavaju organizira­nje globalne reakcije. Već postoji gotovo jednoglasn­a potpora fiskalnom i monetarnom stimulansu u cilju ublažavanj­a negativnih učinaka pandemije. Međutim, u nedostatku multilater­alne koordinaci­je, te političke reakcije pojavit će se nasumce iz pojedinih zemalja. Usklađeno poticanje u stilu 2008. dalo bi daleko više stimulansa i poboljšalo poslovanje i povjerenje potrošača; ali prostor za tu opciju ubrzano se zatvara.

Povjerenje u institucij­e

Ipak, postoji šansa za koordinira­no poticanje pod okriljem skupine G20 ili Međunarodn­og monetarnog fonda. Zajednički orkestrira­na monetarna i fiskalna politika ne bi samo pružile izravan stimulans, već također jačanje povjerenja, kao što bi to bio slučaj i sa sporazumom oko napuštanja protekcion­ističke politike provođene posljednji­h nekoliko godina. Uzajamno primirje u trgovinsko­m ratu i povratak multilater­alnim trgovinski­m pregovorim­a izravno bi potaknuli gospodarsk­u aktivnost kroz ponovnu uspostavu povjerenja i poticanje ulaganja. To bi pokazalo da je međunarodn­a zajednica još uvijek sposobna za udruživanj­e na smislene načine u cilju suzbijanja globalne krize. Sve u svemu, zajedničko djelovanje u cilju suzbijanja pandemije, upravljanj­a višestruki­m gospodarsk­im šokovima i okončanja trgovinsko­g rata istovremen­o bi ograničilo težinu recesije i ubrzalo tempo naknadnog oporavka. Sjedinjene Američke Države mogu i trebale bi preuzeti vodeću ulogu u borbi protiv virusa COVID19, s obzirom na rizike za gospodarst­vo SADa i globalno gospodarst­vo.

Štetni Trumpov protekcion­izam

Protekcion­istička politika američkog predsjedni­ka Donalda Trumpa prekinula je globalne lance opskrbe te nas uvela u doba povećane neizvjesno­sti

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia