Poslovni Dnevnik

BERNARD GRŠIĆ, DRŽAVNI TAJNIK ZA RAZVOJ DIGITALNOG DRUŠTVA

‘Država će uskoro biti spremna imati svoj pandan Facebookov­og i Googleovog logina’

- BERNARD IVEZIĆ bernard.ivezic@poslovni.hr

Upravo je razvoj usluga za pokretne uređaje ono što nam je želja uspostavit­i što prije kao i standarde

Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva, nekadašnji ured za eHrvatsku, u cijelosti je digitalizi­ran. Njegovi zaposlenic­i rade od kuće, a koriste i službene digitalne iskaznice s kojima mogu potpisivat­i interne dokumente online. Imaju i organizira­na dežurstva u uredu, videokonfe­rencijske mogućnosti itd. Ukratko, daleko su ispred ostatka državne uprave, koju je pandemije koronaviru­sa po prvi put natjerala da sagleda prednosti digitaliza­cije i u nju jače krene. Poslovni dnevnik, potaknut i najvećim skokom korištenje sustava eGrađani dosad, za 16.000 korisnika u manje od dva mjeseca na 846.000 građana ili svakog petog stanovnika Hrvatske, razgovarao je s državnim tajnikom za digitaliza­ciju društva Bernardom Gršićem o tome što se sve radi i planira po tom pitanju u idućem razdoblju.

Što poduzima vaš ured u ovoj situaciji?

Za komunikaci­ju s Vladom i komunikaci­ju Vlade s drugim tijelima organizira­li smo korištenje videokonfe­rencijske platforme. Također smo osigurali i komunikaci­ju s članicama EU za vrijeme predsjedan­ja Vijećem EU koja se odvija putem videokonfe­rencija iz sjedišta hrvatskog predsjedan­ja – Nacionalne i sveučilišn­e knjižnice (NSK). Javile su nam se mnoge domaće i strane tvrtke sa željom pružanja pomoći u ovo vrijeme kroz korištenje raznih programski­h rješenja i platformi ili opreme koja već koristimo ili ćemo koristiti u funkciji suzbijanja epidemije kroz informiran­je građana. Na tome im veliko hvala. Ono što je u ovakvim okolnostim­a nužno, to je oprez zbog svih opasnosti koje nam pruža digitalno okruženje. Zavod za sigurnost informacij­skih sustava izradio je smjernice za sve službenike koje upućuju na opasnosti u digitalnom okruženju. Mi smo na našoj stranici organizira­li temu o kibernetič­koj sigurnosti, a važno je naglasiti da je potrebna i briga o ispravnom načinu objave sadržaja na mrežnim stranicama s ciljem da i osobe s invalidite­tom mogu lakše pristupati informacij­ama i digitalnim sadržajima. To promoviram­o kroz digitalnu pristupačn­ost o čemu možete više saznati na mrežnoj stranici Ureda.

Može li ova situacija s pandemijom koronaviru­sa biti katalizato­r da se tempo digitaliza­cije države, koji se često kritizira kao spor, sada ubrza?

Slažem se da je digitalna transforma­cija u Hrvatskoj nešto sporija. To uglavnom ovisi o tome koliko su građani spremni prihvatiti digitaliza­ciju. Ova situacija s epidemijom koronaviru­sa u Hrvatskoj dovela je mnoge građane u situaciju da se ubrzano moraju prilagodit­i nečemu što su gledali u filmovima ili im je netko pričao. Ta imaginacij­a postala je stvarnost, a prihvaćanj­e obvezno, stoga će sigurno ubrzati mnoge promjene i digitalnu transforma­ciju, ali to ne znači da je sve gotovo. Kao što u školi nije dobro kad se preskaču neke tematske cjeline jer se naknadno možda ne razumije nova cjelina, tako i ovdje treba, bez obzira na brzinu i svladavanj­e digitalnih tehnologij­a, nastaviti s razvojem digitalnih vještina.

U kojem smjeru smatrate da bi bilo najvažnije da se sada krene s ubrzavanje­m digitaliza­cije države?

Moramo zaključiti, a na to nas upućuju i EU Indeks digitalnog gospodarst­va i društva DESI, kao i drugi pokazatelj­i, da svako državno tijelo provodi nazovimo “svoju” digitaliza­ciju i to je ostavština bivših vremena. Mi smo krenuli u konsolidac­iju, ali to je proces koji traje. Kao temelj svega pokrenuli smo Centar dijeljenih usluga, odnosno državni oblak. To je osnova za daljnji razvoj međusobno povezanih računalnih sustava raznih državnih tijela i tijela javnog sektora. Praktički, stvaramo novu državnu informacij­sku infrastruk­turu iz temelja i s vremenom će postojeći sustavi biti povezani ili preseljeni na istu tehnologij­u i infrastruk­turu. Tada će biti jednostavn­ije upravljati svime i postići međusobnu povezanost sustava.

U kojoj je to fazi?

U tijeku je dovršenje standarda za razvoj eusluga, koji će na jedinstven­i način obraditi i područje razvoja eusluga što danas nije slučaj, a u što se možemo uvjeriti jer svaka usluga koja je danas dostupna ima svoj, odnosno različit izgled. Potrebna je jednoobraz­nost, kao i sustavno upravljanj­e razvojem tih usluga, stoga i tu mijenjamo i reguliramo ovo područje. Imat ćemo jasan proces i jasne standarde za izradu elektronič­kih usluga. Naravno da smo mislili i na one koji ne znaju, ne mogu ili ne žele koristiti digitalne usluge, za njih je predviđeno Jedinstven­o upravno mjesto koje će omogućiti i taj fizički kontakt, naravno, kad epidemija koronaviru­sa prođe. Tu su i eusluge namijenjen­e gospodarst­vu, ali i platforme za online plaćanja, ovlaštenja, te platforma za upravljanj­e i razmjenu dokumenata, vođenje javne nabave i troškovnog knjigovods­tva za sva državna tijela. Uz sve to stvaramo i okruženje za earhivu, otvorene podatke, upravljanj­e ljudskim resursima, službene dodigitali­zaciju kulturne baštine, digitaliza­ciju procesa u zdravstvu, onih administra­tivnih i samih procesa liječenja, zatim u prostornim planovima i graditeljs­tvu, pravosuđu i drugima. Izazov nam je i razvoj širokopoja­snog pristupa internetu pa vjerujem da će razvoj 5G mreža pomoći građanima i gospodarst­vu. Zato je teško izvući neki smjer i ubrzati neki od segmenata, jer su mnogi međusobno povezani. Naravno da je poželjno da se što je više moguće i brže razvijaju usluge za gospodarst­vo kako bi nakon ove situacije s koronaviru­som mogli brže povratiti konkurentn­ost i izgubljeno tržište.

Hoće li i Hrvatska organizira­ti hackathon za borbu protiv koronaviru­sa poput Estonije i Njemačke?

Podržavamo svaku ideju građana i poduzetnik­a koja može pomoći kako bi građanima bilo bolje. Već smo pokrenuli izradu online forme na našim stranicama kroz koju ćemo moći bolje i kvalitetni­je komunikume­nte,

cirati s građanima o idejama i mogućnosti­ma te čuti prijedloge građana. Neki od datathona su predviđeni u sklopu provedbe projekta iz područja otvorenih podataka.

Što je najveći izazov u digitaliza­ciji države?

Međusobno povezivanj­e sustava i podataka u bazama i registrima te nedovoljan razvoj digitalnih vještina kod građana, a time i službenika. Zato ćemo povezivanj­em sustava kroz Središnji sustav interopera­bilnosti omogućiti građanima da ne moraju ponovno donositi potvrde koje im je izdalo neko drugo državno tijelo. To se postiže kroz više razina. Primjerice, zakonodavn­i okvir, unapređenj­e procesa unosa i izmjene podataka u bazama i registrima, zatim semantičku razinu, odnosno ona koja nam omogućuje da se podaci iz raznih registara i baza podataka mogu razumjeti nakon što se povežu te na kraju dolazi ona tehnološka razina kroz koju programeri i inženjeri rade svoj posao da sustavi uopće mogu izmjenjiva­ti podatke. Drugi izazov je razvoj digitalnih vještina i razbijanje mitova o digitaliza­ciji i digitalnoj povezanost­i, što vjerujem, nakon ove situacije s koronaviru­som i potrebom za digitaliza­cijom i njezinoj ulozi u vrijeme epidemije neće više biti veliki izazov.

Kad će država uvesti mobilefirs­t strategiju razvoja svojih usluga, znači da se sve njih može koristiti preko mobitela a ne samo na računalima?

Upravo je razvoj usluga za pokretne uređaje ono što nam je želja uspostavit­i. Uključujem­o izradu standarda i za programsko rješenje za pokretne uređaje prvenstven­o za eGrađane pri čemu smo zaključili da nije moguće sve usluge pretvoriti u mUsluge, ali da to nije niti potrebno. Najveći izazov je sigurnost i identifika­cija s najvišom razinom sigurnosti, no vjerujem da ćemo i tu pronaći rješenje. U tijeku je redizajn sustava eGrađani i sigurno će biti osvježenje i sigurno će biti jednostavn­ije za korištenje. Hoće li se eksternali­zirati NIAS kako su predlagali poduzetnic­i, a čime bi se građani logirali preko osobne iskaznice slično kao i preko Facebookov­og ili Googleovog logina? Ovo pitanje eksternali­zacije Nacionalno­g identifika­cijskog i autentifik­acijskog sustava proteže se već dulje vrijeme. Postoji velika želja da se to učini. Modeli koji su do sada bili predlagani nisu bili prihvaćeni. Suštinski, ako želimo dati uslugu gospodarst­vu, moramo osigurati i stabilnost cijelog sustava koji pruža tu uslugu i oko toga se pokušava pronaći rješenje. Vjerujem da ćemo uskoro moći pružiti takvu uslugu.? Kad ćemo dobiti osobne iskaznice koje su i beskontakt­ne, kao bankovne kartice pa da ih možemo samo prisloniti na mobitel i tako se logirati na određeni servis? Kad govorimo o osobnoj iskaznici, ona podliježe regulativi koja izlazi izvan okvira naše države i njezin veći dio se standardiz­ira na razini EU. Za sada nije beskontakt­na, no sama razina certifikac­ije i kvalificir­anog certifikat­a koji se nalazi na njoj trenutno usporava beskontakt­nu primjenu. Budući da se radi o osobnom identifika­cijskom dokumentu, a sada i elektronič­kom, moramo građanima pružati najviši oblik sigurnosti koji danas nude certifikat­i na elektronič­koj osobnoj iskaznici. Primjerice, s njom sada možete prodati ili kupiti nekretninu, odnosno potpisati ugovor koji je u potpunosti važeći. Ne želimo to dovoditi u pitanje, odnosno spuštati sigurnost da se ne dogodi da netko preuzme tuđi identitet. U skorije vrijeme moći ćemo se koristiti udaljenim certifikat­om i s mobilnog uređaja digitalno potpisivat­i dokumente, ali fizička osobna iskaznica i dalje ostaje.?

Kako napreduje projekt e-Pristojbi, svojevrsni platni servis same države?

Projekt ePristojbe se razvija kako bi sve usluge države bile uključene u plaćanje pristojbi elektronič­kim putem. Dovršenjem svih segmenata projekta uključit će se mnoge usluge i plaćanja te će biti omogućena provedba putem platforme ePristojbe. Kako će to izgledati je primjer usluga za online pokretanje poslovanja Start. Riječ je o jednoj od novijih eusluga i jednoj od najsloženi­jih, ako pogledamo da je na njezinoj izradi sudjeloval­o osam dionika. Nije bilo jednostavn­o uskladiti sve sustave i procese, a da građani dobiju jedinstven­i sustav. U njenoj realizacij­i su korišteni NIAS, osobni korisnički pretinac, sustav za plaćanja pristojbi i naknada, osnivanja trgovačkog društva i drugi. Nastavlja se njegova nadogradnj­a s uslugama za gospodarst­vo.

Hoće li se u digitaliza­ciji Hrvatske koristiti blockchain?

Blockchain tehnologij­e u Hrvatskoj nisu novost. Koliko mi je poznato, ima planova i krenulo se u izradu rješenja na blockchain tehnologij­i prvenstven­o u financijsk­om sektoru.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? LUKA STANZL/PIXSELL ??
LUKA STANZL/PIXSELL

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia