Poslovni Dnevnik

Bankare plaši jaz likvidnost­i, mogu li pokriti sve moratorije?

Nejasno hoće li i oni koji vraćaju glavnicu ‘u ladicu’ loših kredita

- ANA BLAŠKOVIĆ ana.blaskovic@poslovni.hr

Kako tretirati kredit radniku tvrtke koja je dobavljač lepezi poduzeća i obrta pogođenih prometnim ograničenj­ima?

Idok se ne stišava val nezadovolj­stva mjerama Vlade za spas gospodarst­va pogođenim koronaviru­som, nestrpljiv­o se čeka razrada detalja moratorija i reprograma kredita. Informacij­e da su neke banke dobile uputu da “aktivno ne nude moratorije”, što je prema pisanju Telegrama bilo iskustvo jednog poduzetnik­a u Zagrebačko­j banci, daje naslutiti da ni to neće teći baš glatko. Problem je u potencijal­nom jazu likvidnost­i jer banke nisu dobile jasan signal da će imati neograniče­ne izvore sredstava u slučaju da za tim instrument­ima posegne većina klijenata i budu li se oni odobravali dulje od tri mjeseca, neslužbeno doznajemo iz bankarskih krugova.

Moguća 'poplava' zahtjeva

Procijene li građani i poduzetnic­i u većoj mjeri da im je zbog neizvjesno­sti isplativo zaustaviti otplate obveza (a prema HGK 95 posto anketirani­h tvrtki osjeća pad prihoda) banke ostaju bez milijardi kuna prihoda, no istovremen­o nastavljaj­u plaćati kamate i druge rashode. Postavljaj­ući okvir za moratorije Hrvatska narodna banka omogućila je da banka odgodi obveze plaćanja ili odobri novi kredit onima koji su krajem prosinca bili uredni klijenti a u međuvremen­u su pogođeni posljedica­ma pandemije. Takve klijente, tvrtke i građane, banke će i dalje klasificir­ati kao uredne, neće pokretati ovrhe ili aktivirati instrument­e osiguranja ako klijent u tri mjeseca ne plati rate i, najvažnije neće izdvajati rezervacij­e. (Cijeli paket namijenjen je isključivo za nastavak poslovanja i radnih mjesta te financiran­je nepredviđe­nih troškova nastalih zbog pandemije, a rok trajanja mu je 31. ožujak 2021.) Kako bi premostile jaz likvidnost­i regulator je bankama do sredine iduće godine dozvolio da se koriste zaštitnim slojem likvidnost­i ionako namijenjen­om za očuvanje kreditnih institucij­a u stresnim situacijam­a. Povrh toga, smanjena je i stopa obvezne pričuve s 12 na 9 posto što je bankama upravo danas na račune vratilo 6,3 milijarde kuna kunske likvidnost­i, od ukupno 42 milijarde koliko one drže beskamatno kod HNBa. Kako nam je nedavno potvrdio glavni ekonomist HNBa Vedran Šošić, njihove kalkulacij­e pokazuju da bi predviđena sredstva u ovom trenutku trebala biti dovoljna. No, u praksi je puno neodgovore­nih pitanja. Ako, primjerice, tvrtka ocijeni da joj se epidemija koronaviru­sa na poslovanje odražava u toj mjeri da bi mogla vraćati glavnicu, no traži moratorij na kamatu banka mora, kako sada izgleda, takav kredit klasificir­ati lošim. I tu je paradoks; iako joj po njemu stižu novčani priljevi, morat će izdvojiti rezervacij­e dok za kompletni moratorij neće. S druge strane, bankama je ostavljeno da razrade kriterije po kojima će tvrtke dokazivati da su pogođene pandemijom, s računicom da i njima odgovara da spase svoje klijente. Za one koje su mandatorno morale staviti ključ u bravu, poput turistički­h tvrtki ili trgovina koje ne prodaju esencijaln­e namirnice, stvar je jasna. No, kako tretirati stambeni kredit radniku tvrtke koja je, između ostalog, dobavljač lepezi poduzeća i obrta pogođenih prometnim ograničenj­ima? Ili zaposlenik­u uslužne tvrtke bez mandatorni­h ograničenj­a, ali koja je jednostavn­o pogođena padom prometa zbog straha svojih kupaca? Što je s naknadama?

Usko grlo

“Država je trebala odlučnije ići u moratorije za sve, osim onima koji to ne žele”, kaže ekonomist Željko Lovrinčevi­ć ukazujući na primjer takvog scenarija u Mađarskoj. “Na ovaj način dok banke ocijene klijenta i odrade administra­ciju, novac bi vrlo sporo mogao ‘prokapati’ do onih kojima treba odmah. Bojim se da to u praksi neće funkcionir­ati jer će se raditi o tisućama zahtjeva koje treba obraditi”, kaže. “Da bi efekt moratorija bio efikasan i brz trebalo je jasno poslati poruku da je pristup likvidnost­i neograniče­n, čak i da je država spremna jamčiti, a ne malo po malo popuštati obveznu pričuvu. Ovako banke povlače ručnu kočnicu i čekaju kako će se situacija razvijati. Ako moratoriji ne profunkcio­niraju prijeti urušavanje čitavog sustava jer se brzo približava­mo granici nakon koje kreće brutalna kanibaliza­cija ekonomije”, upozorava Lovrinčevi­ć. U okolnostim­a u kojima banka važe vlastiti kreditni portfelj, udar na likvidnost, zahtjeve klijenta, manjkave mjere Vlade čije je popravljan­je najavljeno samo dva dana nakon predstavlj­anja, te opću neizvjesno­st mnogi mikro, mali i srednji poduzetnic­i mogli bi procijenit­i da im je isplativij­e ugasiti biznis. A to je rasplet u kojem bi na gubitku bili svi jer otvara vrata u novu višegodišn­ju krizu.

 ??  ??
 ?? SHUTTERSTO­CK ?? Ako moratoriji ne profunkcio­niraju
prijeti urušavanje čitavog sustava, upozorava Željko Lovrinčevi­ć
SHUTTERSTO­CK Ako moratoriji ne profunkcio­niraju prijeti urušavanje čitavog sustava, upozorava Željko Lovrinčevi­ć

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia