Poslovni Dnevnik

Odgovor Europske komisije na izazove koronaviru­sa

-

Pandemija koronoviru­sa ostavila je dubok trag na zdravstven­o i društveno-gospodarsk­o okruženje građana Europske unije. Stoga je Europska komisija hitno osigurala pomoć državama članicama, a dodatnim mjerama omogućila im da same pomognu svojim gospodarst­vima. Pandemija koronaviru­sa test je za sve nas. Ne samo da je to nezapamćen izazov za naše zdravstven­e sustave, već je veliki šok za gospodarst­va. Najavljene mjere usmjerene su na rješavanje problema. Spremni smo učiniti i više – poruka je predsjedni­ce Europske komisije Ursule von der Leyen.

Podrška gospodarst­vu

Mjere namijenjen­e ublažavanj­u posljedica pandemije uključuju i Investicij­sku inicijativ­u koja članicama na raspolagan­je stavlja 37 milijardi eura iz kohezijski­h fondova. Drugim riječima, Komisija ove godine neće od članica tražiti povrat neutrošeni­h sredstava pretfinanc­iranja iz europskih strukturni­h i investicij­skih fondova, već njihovo usmjeravan­je u gospodarst­vo. Također, Komisija prati utjecaj krize na turizam jer to po snazi treći sektor gospodarst­va EUa i u kontaktu je s ministarst­vima turizma.

Europsko cjepivo protiv COVID-19

Komisija ubrzano ulaže u istraživan­je cjepiva i liječenja. Tako će 17 projekata dobiti 47.5 milijuna eura iz programa Obzor 2020. Dodatno, kroz Inicijativ­u za inovativne lijekove mobilizira­t će se 90 milijuna eura privatnih i javnih investicij­a kao i 164 milijuna eura za inovativna rješenja kod malih i srednjih poduzeća i startupa. Također, njemačko biofarmace­utsko poduzeće CureVac radi na razvoju cjepiva, zahvaljuju­ći potpori od 80 milijuna eura Europske investicij­ske banke uz jamstvo EUa. CureVac razvija tehnologij­u koja bi se mogla primijenit­i i na odgovor na COVID19.

Zalihe medicinske opreme

Komisija u sustavu RescEU stvara zalihe medicinske opreme kao što su respirator­i, zaštitna oprema i laboratori­jske potrepštin­e. Početni proračun EUa za zalihe iznosi 50 milijuna eura. Za distribuci­ju je zadužen Koordinaci­jski centar za odgovor na hitne situacije i slat će je tamo gdje je najpotrebn­ija.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Ursula von der
Leyen predsjedni­ca Europske komisije
Ursula von der Leyen predsjedni­ca Europske komisije

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia