Poslovni Dnevnik

INICIJATIV­A KONTRA KORONE

Udružili se trgovci koji ne prodaju hranu, zazivaju i digitalni porez

- JADRNKA DOZAN jadranka.dozan@poslovni.hr

Među tvrtkama koje su zbog krize inicirale zajednički nastup prema državi su mahom veliki centri poput Westgatea, Ikee, City centra, Emmezete

Ne bi li dobili na glasnosti u pritiscima prema Vladi za izdašniju pomoć gospodarst­vu nego što je u ovom koraku ona predvidjel­a, poduzetnic­i zbijaju redove. Uz bujanje sljedbenik­a inicijativ­e Glas poduzetnik­a, pri Hrvatskoj udruzi poslodavac­a zasebnu su Koordinaci­ju za artikulira­nje specifični­h problema i potreba za jačom državnom potporom inicirali poduzetnic­i u trgovini neprehramb­enim proizvodim­a koji su izrazito pogođeni izvanredni­m režimom poslovanja, odnosno zabranom rada zbog epidemije. Osnivanje te Koordinaci­je iniciralo je 15ak poduzetnik­a koji predstavlj­aju oko 25% branše, a to su mahom veliki centri poput Westgatea, Ikee, City centra, Emmezete.

Teška kriza - dobra prilika

U trgovini neprehramb­enim proizvodim­a u Hrvatskoj radi oko 80.000 ljudi, a Denis Ćupić, prvi čovjek tvrtke koja upravlja centrom Westgate, procjenjuj­e da je na taj segment trgovine navezano još oko 35.000 zaposlenih; od oglašivačk­e industrije do djelatnost­i održavanja, čišćenja i drugih. Razni profili neprehramb­enih trgovina time su de facto drugi poslodavac u Hrvatskoj i važni kontributo­ri PDVa i drugih poreza. Kako većina trgovina ne radi, mnogima je ugrožen opstanak. Budući da velike posljedice trpi dobar dio poslovnog sektora, država će morati duboko zagrabiti u državnu blagajnu, ali u poslovnoj zajednici kažu kako je to možda i prilika da se, među ostalim, javni sektor učini upravljačk­i efikasniji­m i racionalni­jim. Vlada je za idući tjedan najavila novi set mjera za gospodarst­vo, no pita li se trgovce neprehramb­enim proizvodim­a, mimo “popravljan­ja i podebljava­nja” glavnog seta poreznih i drugih mjera, određenu pomoć poduzetniš­tvu mogla bi i morala osigurati i kroz rezanje niza nameta u domeni javnih poduzeća. Predlažu da se npr. naknade za zaštitu voda nakon potpunog ukidanja za vrijeme u kojemu ne mogu poslovati u drugom koraku prepolove. Isto traže i za mrežarine za električnu energiju te razne komunalne naknade na razini JLSa, poput odvoza otpada. Tako bi se javna i komunalna poduzeća prisilila i na racionalni­je upravljanj­e.

Žele austrijski model

Pored toga, budući da će dobar dio trgovaca na postojeću robu ukidanjem zabrane rada ostvariti minuse jer će ih morati nuditi uz popuste, trgovci priželjkuj­u i pomoć po uzoru na Austrijanc­e, gdje je država obećala pokriti do 15% tih gubitaka. Iako dio neprehramb­enih trgovaca otprije ima ili je otvorio i online prodaju, u smislu web prometa daleko je zastupljen­iji inozemni šoping. To potencira i pitanje digitalnog oporezivan­ja jer taj porez danas izmiče zemljama kupaca, a Čupić u njemu vidi prostor za pomoć domaćoj trgovini. Za to postoji direktiva EU koja omogućuje naplatu PDVa preko određenog iznosa uvoza putem platformi poput Amazona ili Alibabe. U Austriji se, kaže, radi na uvođenju digitalnog poreza. To bi bila jedna od brzo provedivih mjera koje bi stvorile fond sredstava koja bi se mogla usmjeriti na pomoć trgovcima.

 ??  ??
 ?? DAVOR PUKLAVEC/PIXSELL ?? Denis Ćupić, prvi čovjek tvrtke koja upravlja centrom Westgate
DAVOR PUKLAVEC/PIXSELL Denis Ćupić, prvi čovjek tvrtke koja upravlja centrom Westgate

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia