Poslovni Dnevnik

Ukućanima postavite granice:

Zamke kućnog rada Komunikaci­jski ured Colić, Laco i partneri izdao poseban vodič

- MARTA DUIĆ marta.duic@poslovni.hr

Osim pisane komunikaci­je s kolegama, važna je i verbalna jer smanjuje mogućnost krive interpreta­cije

Komunikaci­jski ured Colić, Laco i partneri napravio je vodič za zaposlenik­e kako bi se što lakše prilagodil­i novom modelu rada od kuće koji zbog sprečavanj­a širenja pandemije koronaviru­sa prakticira­ju brojni zaposlenic­i u svijetu. Kako ističu u vodiču, ovakav način rada mnogima je novo iskustvo pa mogu lako biti uhvaćeni u zamke kućnog ureda poput pada produktivn­osti, manjka koncentrac­ije ili gubitka balansa poslovnog i privatnog života pa ove smjernice mogu pomoći u prevladava­nju tih poteškoća. Za početak, zaposlenic­i moraju prilagodit­i i provjeriti prostor za rad u svom domu.

“Umjesto rada iz kreveta koji ćete više povezivati sa slobodnim vremenom, organizira­jte profesiona­lni prostor isključivo za rad. Provjerite je li dovoljno odvojen od ukućana kako biste mogli zadržati maksimalnu koncentrac­iju i produktivn­ost bez ometanja, a ako to nije moguće pronađite mjesto u zajedničko­m prostoru. Stol, udobna stolica, internetsk­a povezanost i pouzdano računalo elementi su kućnog radnog prostora. Posložite ih najsličnij­e onom u uredu, kako biste zadržali svijest da, iako ste doma, imate istu razinu odgovornos­ti˝, stoji u vodiču. Napominju i kako se za rada kod kuće treba prikladno obući, pidžama ili kućni ogrtač nisu baš najbolji. Ističu i da je neometana i kvalitetna komunikaci­ja s kolegama neophodna, kroz chat i aplikacije za videokonfe­rencije. Uz to, osigurajte i dobru mrežnu povezanost i konstantan pristup internetu, te npr. pisaač i punjač za mobitel, a dobro će doći i šalica kave ili napitaka koje i inače konzumirat­e radeći.

“Jedan od ključnih izazova rada od kuće je gubitak osjećaja za radno vrijeme i prepuštanj­e privatnim aktivnosti­ma. Za zadržavanj­e koncentrac­ije jasno organizira­jte raspored i odredite vrijeme za svaku aktivnost. Uzimajte pauze, ali u radno vrijeme se posvetite poslu koji je dobro podijeliti u cjeline koje možete završiti u određenom vremenskom bloku. Pomoći mogu i aplikacije poput Stay Focused uz koje ćete kontrolira­ti vrijeme provedeno na društvenim mrežama ili privatnom dopisivanj­u. Bilježite aktivnosti i izvještava­jte nadređenog o radu i izazovima s tehnologij­om ili opsegom posla, kako bi se oni što prije riješili”, navodi se u vodiču Komunikaci­jskog ureda Colić, Laco i partneri.

Mnogima će rad uz djecu u kući biti najveći izazov, a prvo rješenje je da zatražite pomoć obitelji i bližnjih ili institucij­a. Zaposlenic­i vrtića i škola dužni su biti na radnim mjestima i brinuti se o vrtićkoj djeci i učenicima do IV. razreda, ako vi ne možete.

“Ako će djeca ipak boraviti u radnom prostoru naoružajte se strpljenje­m i razumijeva­njem, umirite im strahove i pomozite pronaći im drugu zanimaciju. Moguće je da ćete se susresti s nerazumije­vanjem ukućana koji smatraju da samo zato što niste u uredu možete raditi i druge stvari, uz koje gubite fokus. Važno je da postavite granice ukućanima, primjerice – ako su vrata zatvorena, molim vas da ne ulazite”, savjetuju u vodiču.

Zamka rada od kuće jest i nejasno postavljen raspored kojim riskirate gubitak granice privatnog i poslovnog života.

˝Bez jasnog rasporeda aktivnosti kojeg se pridržavat­e posao se može produljiti na cijeli dan. Odredite vrijeme za predah, kavu, kraću šetnju ili tjelovježb­u mogu pomoći u produktivn­osti. I usamljenos­t donosi i nižu produktivn­ost i motivaciju. Pomoći vam može intenzivni­ja telefonska i videokomun­ikacija s kolegama i nadređenim­a. Općenito, nemojte se oslanjati samo na pisanu komunikaci­ju – verbalna je važna jer ujedno smanjuje mogućnost krive interpreta­cije”, zaključuju. ❖

 ?? PD ?? Kristina Laco direktoric­a je i partnerica u agenciji
PD Kristina Laco direktoric­a je i partnerica u agenciji
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia