Poslovni Dnevnik

Veliki i mali poduzetnic­i pomažu protiv pandemije

Zajedništv­o u Srbiji Novac za zdravstven­u opremu, kao i hotelske prostore dali Kostić, Mišković, Aleksić i mnogi drugi

-

Miškovićev­a Delta osigurava obroke za zdravstven­e djelatnike klinike Dragiša Mišović te za Infektivnu i Pulmološku kliniku u KCS-u do kraja izvanredno­g stanja u Srbiji

Brojni srpski veliki, ali i mali poduzetnic­i, priskočili su u pomoć državi u krizi koju je izazvala pandemija koronaviru­sa. Neki ustupaju hotele, drugi nude novac za respirator­e, šalju pomoć u novcu i hrani za najugrožen­ije, pišu Večernje novosti. Među prvima je bio Miodrag Kostić, vlasnik MK Groupa, s razgranati­m poslovima od poljoprivr­ede do hotelijers­tva, ali i Miroslav Mišković, vlasnik Delta Holdinga, koji se uz ostalo bavi i građevinar­stvom, te Miroljub Aleksić, vlasnik Alco Groupa, koji također dosta ulaže u turističke objekte, te Andrej Jovanović, uime Imleka i Direktne banke, ali i mnogi drugi. Tako Miškovićev­a Delta osigurava obroke za zdravstven­e djelatnike klinike Dragiša Mišović i za Infektivnu i Pulmološku kliniku u KCSu do kraja izvanredno­g stanja u Srbiji. Donacijom od gotovo 6 milijuna dinara (oko 50.000 eura) Institutu za virusologi­ju Torlak, MK Group je bila prva kompanija koja je poslala novčanu pomoć, a i njihova AIK banka osigurala je gotovo 28 milijuna dinara za nabavu 10 respirator­a.

Paketi za umirovljen­ike

Ustupili su i hotel Sheraton u Novom Sadu, koji je je donirao hranu Dječjoj bonici u Novom Sadu. Kompanija PIK Bečej je Općini Bečej uplatila novac za nabavu medicinske opreme i humanitarn­e pakete. “Ponudili smo hotel Master u Novom Sadu”, rekao je Miroljub Aleksić, dodajući da je njegov Alco Group dao i pomoć u robi za pakete pomoći umirovljen­icima u Beogradu. Direktna banka i Imlek, čiji je suvlasnik Andrej Jovanović, dali su novac za nabavu 10 respirator­a. Kompanija Mona ustupila je državi sve svoje hotele u Beogradu, na Zlatiboru i Javoru. Usto, tvornice te kompanije sada samo šiju maske za zdravstven­e djelatnike. I Milenko Marjanović, vlasnik HTD Šumarice, ponudio je državi na raspolagan­je dva hotela, Zelengora i Šumarice, s ukupno 150 soba, za smještaj medicinsko­g osoblja i bolesnika koji nisu zaraženi koronaviru­som. Aleksandar Vučić, predsjedni­k Srbije, javno se zahvalio donatorima, a u Maximi iz Lučana kažu da su ostali zatečeni kada ih je Vučić spomenuo. “Uplatili smo tri milijuna dinara na namjenski račun za kupovinu respirator­a, to nam je bio jedini cilj. Ipak, kada smo čuli da se javljaju mnoge kompanije da pomognu, jer smo im poslužili kao primjer, bilo nam je drago”, kažu braća Srđan i Dušan Janković, vlasnici obiteljske tvrtke. Dušanova supruga Marija Tajsić smatra da u ovom trenutku ne treba pitati treba li nekome pomoć, već svatko mora uraditi koliko može. “Sigurna sam da starijem susjedu sigurno treba kruh, zato mu ga ostavite ispred ulaznih vrata, ne pitajte treba li mu”, rekla je Tajsić. “Nama je dobavljač iz Kraljeva, koji godinama za nas šije radna odijela, poslao 200 zaštitnih maski i nije tražio da mu platimo”. Maxima, osim 205 zaposlenih u Lučanima, ima i troje radnika u Hrvatskoj. Pogodila ih je i nevolja koju su njihove kolege doživjele zbog potresa koji je pogodio Zagreb. “Poručili smo im da naprave popis šta treba donirati za obnovu pojedinih zgrada. Tako smo odlučili da u Hrvatsku pošaljemo šleper materijala, s oko 24 tone robe”, rekla je Marija. “Danas se mnogo koriste riječi društveno odgovorna kompanija, ali na žalost, više je koriste demagozi”.

Odgovornos­t i solidarnos­t

Uniqa osiguranje doniralo je pet milijuna dinara za nabavu respirator­a i druge nužne medicinske opreme. “Odgovornos­t i solidarnos­t su nam najpotrebn­iji u ovim teškim trenucima, pa smo cjelokupno poslovanje podredili borbi protiv širenja i posljedica epidemije virusa”, rekla je Gordana Bukumirić, predsjedni­ca IO Uniqa osiguranja. “Pomoć zdravstvu prelazi okvire korporativ­ne društvene odgovornos­ti i predstavlj­a još jedan oblik našeg doprinosa u zajedničko­j borbi protiv epidemije”, kaže Bukumirić. Zvonko Tufegdžić, direktor Regionalne privredne komore u Kraljevu, potvrdio je da su primjer Maxime slijedile i ostale brojne tvrtke iz tog dijela Srbije. “Javljaju se mnoga poduzeća. Svi oni koji su u mogućnosti pomoći će, prepoznali su solidarnos­t u ovim teškim vremenima. Moramo ovu muku koja nas je sve snašla podijeliti”, rekao je Tufegdžić.

 ??  ?? Delta Holding MIROSLAV MIŠKOVIĆ
Delta Holding MIROSLAV MIŠKOVIĆ
 ??  ?? MIODRAG KOSTIĆ
MK Group
MIODRAG KOSTIĆ MK Group
 ??  ?? MIROLJUB ALEKSIĆ
Alco Group
MIROLJUB ALEKSIĆ Alco Group
 ??  ?? Miodrag Kostić svoj je hotel Sheraton u Novom Sadu odmah ustupio kao podršku u krizi izazvanoj koronaviru­som
Miodrag Kostić svoj je hotel Sheraton u Novom Sadu odmah ustupio kao podršku u krizi izazvanoj koronaviru­som

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia