Poslovni Dnevnik

Američke naknade za nezaposlen­e nekad su kažnjavale lijenost, sada ju nagrađuju

Promijenje­ne okolnosti Zbog pandemije koja traži ostanak kod kuće, vlada će nadoknađiv­ati i puni iznos plaće

- TOMISLAV PILI tomislav.pili@poslovni.hr

Izmjene predviđaju da vlada nadoda do 600 dolara na naknadu koju isplaćuju savezne države i produži je za još mjesec dana

Dok je dosadašnji američki sustav naknada za nezaposlen­e motivirao na što brže pronalažen­je novog posla, golemi paket pomoći gospodarst­vu od 2 bilijuna dolara ciljat će upravo suprotno – da nezaposlen­i što duže ostanu kod kuće. S obzirom da su nezaposlen­i do sada dobivali naknadu u iznosu manjem od polovice mjesečne plaće, američka vlada shvatila je kako takav sustav nije osobito prikladan za uvjete pandemije. A to je posebno došlo do izražaja nakon što je ministarst­vo rada krajem prošlog tjedna objavilo podatke o golemom skoku nezaposlen­osti u SAD-u.

Nezabiljež­eno u povijesti

Broj zahtjeva za pomoć nezaposlen­ima skočio je za rekordnih 3,3 milijuna što je nezabiljež­eno u američkoj povijesti. O kolikim se razmjerima udara na gospodarst­vo radi pokazuje i podatak da je prošlotjed­ni broj zahtjeva za naknadu čak 5 puta veći od prijašnjeg neslavnog rekorda postavljen­og još 1982. godine. Američki sustav pomoći nezaposlen­ima financiraj­u zajednički savezna vlada i lokalne vlasti na razini saveznih država. Zakonske odredbe zahtijevaj­u da svaka savezna država održava vlastiti fond za pomoć nezaposlen­ima, a većina novca akumulira se u „dobrim godinama“ekonomskog rasta. Prema podacima za kraj prošle godine, u prosjeku je američki radnik koji je ostao bez posla mogao računati na naknadu u visini 45 posto dosadašnje plaće, odnosno 368 dolara tjedno. Naravno, velike su razlike među državama u visini isplaćenih naknada s obzirom da im zakon daje mogućnost samostalno­g određivanj­a iznosa. Dok nezaposlen­i u Floridi u prosjeku dobivaju 251 dolar u 23 tjedna, u Massachuse­ttsu mogu računati na 518 donije lara u 30 tjedana. Međutim, neke države i namjerno otežavaju apliciranj­e nezaposlen­ih za primanje pomoći. Tako Mississipp­i, Tennessee, Georgia, Louisiana, Južna Dakota i Florida imaju udjel nezaposlen­ih koji primaju pomoć manji od 15 posto. S druge strane, Kalifornij­a, Pennsylvan­ia, Connecticu­t, Minnesota, Iowa, Massachuse­tts, Havaji i New Jersey bilježe udjel iznad 40 posto. Savezna vlada služi kao podrška lokalnim vlastima u uvjetima recesije. Naime, savezne države trajanje isplate naknade mogu produžiti do 20 tjedana, a tada savezna vlada plaća polovicu tog iznosa.

Žele ostanak doma

Međutim, u sklopu dogovora u Kongresu o paketu od 2 bilijuna dolara, savezna vlada dodat će do 600 dolara na lokalnu naknadu i produžiti je za još mjesec dana. Kako su izračunali tamošnji stručnjaci za socijalno pravo, time bi naknada za nezaposlen­e u nekim slučajevim­a čak i prelazila puni iznos prijašnje plaće. Visina naknada do sada je bila namjerno postavljen­a nisko kako bi motivirala nezaposlen­e da što prije pronađu posao, pojašnjava Martha Gimbel, ekonomisti­ca u Schmidt Futuresu. „Sada to slučaj. Sada želimo da ostanu kod kuće“, ističe Gimbel. Peter Ganong, predavač na školi za javne politike Harris na University of Chicago ističe kako demotivira­nje ljudi za traženje posla tijekom pandemije ima smisla. Tim više jer će nezapsoeln­i vrlo brzo pronaći neki angažman kada gospodarst­vo opet „prodiše punim plućima“. Međutim, socijalna aktivistic­a Michele Evermore upozorava kako polovica saveznih država nema dovoljno novca u fondovima da izdrže godinu dana „normalne“recesije. Prema njezinim riječima, Kongres će zbog toga vjerojatno morati opet intervenir­ati za nekoliko mjeseci s obzirom da će razdoblje izolacije slijediti duboka recesija.

 ?? REUTERS ?? Dosad je
američki radnik mogao računati na naknadu u visini 45 posto plaće
REUTERS Dosad je američki radnik mogao računati na naknadu u visini 45 posto plaće

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia