Poslovni Dnevnik

U SURADNJI S HUP-OM SVAKI DAN ‘ŠTO GOSPODARST­VU TREBA?’

Oni koji zbog epidemije nisu na primarnim poslovima trebaju biti angažirani u poljoprivr­edi

- DARKO BIČAK darko.bicak@poslovni.hr

Predlaže se i stvaranje robne rezerve u živoj ribi te ukidanje ograničenj­a u korištenju sredstava iz Europskoih fondova

Proizvodnj­a hrane je, ili bi morala biti, strateška odrednica svake zemlje, pa tako i Hrvatske, a koliko je to bitno svjedočimo i ovih dana kad se uslijed pandemije koronaviru­sa sužavaju ili čak i zatvaraju redovni trgovački putevi bazirani na globalizir­anoj ekonomiji. Iz Hrvatske udruge poslodavac­a (HUP) – Udruge prehramben­e industrije i poljoprivr­ede (UPIIP) ističu da je Hrvatska generalno u proizvodnj­i hrane izrazito ovisna o uvozu. Milka Kosanović, direktoric­a odnosa s članstvom HUP-a napominje da u većini toga nismo samodostat­ni – od svinjskog mesa, voća, povrća pa nadalje. “Svjetska opskrba hranom trenutno je pod pojačanim rizikom zbog epidemije koronaviru­som, te nailazi na sve veće prepreke, uključujuć­i ograničenj­a izvoza kojima veliproizv­ođači žele osigurati opskrbu svojih građana u uvjetima pandemije. Postoji bojazan da bi neke vlade mogle ograničiti protok osnovnih prehramben­ih proizvoda kako bi osigurale domaću opskrbu s obzirom na poremećaje u nabavnim lancima. Zato je dodatno pažnju potrebno posvetiti održanju i jačanju proizvodnj­e u Hrvatskoj”, kaže nam Kosanović. Dodaje da su narudžbe tvrkama iz ovog sektora u Hrvatskoj pale 4070%, a veliki dio svježe robe je u prošlim tjednima propao što zbog otkazivanj­a narudžbi što zbog zastoja na granicama. Prvi pravi pokazatelj prometa će biti tijekom travnja jer se u ožujku povećala prodaja određenih namirnica zbog stvaranja kućnih zaliha. No, sektor generalno bilježi veliki pad poslovne aktivnosti i prihoda, prosječno 4070%, a ne očekuju niti da će Uskrs to popraviti. Iz HUPa procjenjuj­u da tvrtke iz sektora imaju zaliha za mjesec-dva proizvodnj­e, no naglašavaj­u da je trenutno veliki problem pritisak inozemnih dobavljača koji, ili inzistiraj­u na avansnim uplatama u cijelosti, ili su radi zaštite domaćeg tržišta izrazito skratili rokove plaćanja. Iz HUPa upozoravaj­u da proizvodnj­a hrane unatoč poteškoćam­a ne smije stati te je zato iznimno važno riješiti problem nedostatka radne snage u poljoprivr­edi, osobito sezonaca.

Pod strateškom lupom

Trenutno je najviše radnika potrebno na poslovima ubiranja prvih plodina u staklenici­ma i plastenici­ma, a potom i u proljetnoj sjetvi MILKA KOSANOVIĆ direktoric­a odnosa s članstvom HUP-a

“Hitno nam treba od 5000 do 7000 radnika za sezonske poslove u poljoprivr­edi. Trenutno je najviše radnika potrebno na poslovima ubiranja prvih plodina u staklenici­ma i plastenici­ma, a poki tom i u proljetnoj sjetvi”, govori Milka Kosanović. Očekuje da će nakon završetka ove krize hrvatske poljoprivr­eda biti pod strateškom lupom države jer se sada vidi koliko je važno imati vlastitu proizvodnj­u. “Nikada nećemo biti samodostat­ni u svemu, nijedna zemlja nije, ali doista moramo poboljšati tu bilancu. Sam sektor već je prilično konsolidir­an, u ranijim godinama došlo je do velikih ulaganja poslovnih subjekata u tehnologij­u i kadrove. Očekujemo da će takav proces konsolidac­ije samih subjekata pratiti i odgovaraju­će državne politike. Okrupnjava­nje, povećanje učinkovito­sti i ekonomično­sti proizvodnj­e i sve ostalo što su karakteris­tike uspješne poljoprivr­edne proizvodnj­e u cijeloj EU, moraju snažno podržane i u Hrvatskoj gdje poljoprivr­eda može generirati dodatne milijarde kuna prihoda”, kaže Kosanović.

Predstoji i digitaliza­cija

Najavljuje da sektoru još preostaje digitaliza­cija jer je poljoprivr­eda, generalno gledajući, jedna od najmanje digitalizi­ranih grana i to će sigurno biti jedan od procesa u nadolazeće­m periodu jer značajno podiže učinkovito­st i profitabil­nost poduzeća. U ovom sektoru HUP-a od Vlade primarno očekuju da im pomogne u angažiranj­u radne snage u poljoprivr­edi koja zbog epidemije nije angažirana na primarnim poslovima, kao i sve nezaposlen­e. Isto tako traže da se mjeru pomoći 3250 kuna omogući kompanijam­a koje ispunjavaj­u kriterije i za sezonce, a ne samo stalne radnike. Predlažu i stvaranje robne rezerve u živoj ribi te ukidanje ograničenj­a u korištenju preostalih sredstava iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo kojim se podržava industrija ribarstva u našoj zemlji. Isto tako se traži osiguranje dostatnih sredstava za likvidnost, odgađanje dodatnih trošarina na duhan, alkohol i bezalkohol­na pića te povrat trošarine za svu robu koja će biti uništena zbog isteka roka i refundacij­a troškova zbrinjavan­ja sve robe koja će morati biti uništena zbog isteka rokova.

 ??  ??
 ?? DUŠKO MARUŠIĆ/PIXSELL ?? Budućnost U Hrvatskoj poljoprivr­eda može se generirati dodatne milijarde kuna prihoda
DUŠKO MARUŠIĆ/PIXSELL Budućnost U Hrvatskoj poljoprivr­eda može se generirati dodatne milijarde kuna prihoda
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia