Poslovni Dnevnik

I u krizi rade sve pravne ‘poluge’ tržišta nekretnina

Promet nekretnina­ma jest uspavan, ali se kupoprodaj­e mogu provoditi

- SUZANA VAROŠANEC suzana.varosanec@poslovni.hr

Uslijed situacije uzrokovane virusom, APN je kreditnim institucij­ama dao mogućnost da zahtjeve dostave i elektronič­kim putem

UZemljišno­knjižnom (ZK) odjelu zagrebačko­g Općinskog građanskog suda, najvećeg u zemlji, od 16. do 30. ožujka zaprimljen­o je 1455 prijedloga za upis, riješeno je čak 1885, no to nisu konačni podaci jer suci i referenti zadnjeg dana ovog mjeseca i dalje su užurbano radili od kuće. Agencija za pravni promet i posredovan­je nekretnina­ma (APN) samo od 30. ožujka do sredine sljedećeg dana u jeku krize koronaviru­sa, zaprimila je ukupno 355 zahtjeva za subvencion­iranje stambenih kredita za mlade. Sad su u fazi urudžbiran­ja.

'Cijene više neće rasti'

To znači da tržište nekretnina u Hrvatskoj, na kojem su nove aktivnosti praktički zamrle pod utjecajem navedene bolesti, trenutno spašavaju transakcij­e koje su dogovorne, ugovorene ili zakaparene proteklih mjeseci. Prema dopredsjed­niku Udruženja poslovanja nekretnina­ma pri HGKu te vlasniku Operete Bori Vujoviću, dok traje zabrana kretanja sve je na čekanju, a prestale su rasti cijene te po njemu više ni nećemo svjedočiti njihovim skokovima. Sad je samo pitanje, kaže, koliko će karantena trajati jer o tome ovisi kretanje cijena, odnosno bude li duža, neminovan je njihov pad. S druge strane, na navedene pokazatelj­e treba gledati kroz prizmu u kojoj je, tvrdi, jako puno ljudi potpisalo (pred)ugovore unazad nekoliko mjeseci računajući na novi krug APNa, zbog čega i on, iako inače nesklon ovoj mjeri, pozdravlja odluku ministra graditeljs­tava Predraga Štromara da se poziv provede. “Što se novih aktivnosti na tržištu tiče, sve je zamrlo od 15. ožujka, a izuzetak s jedne strane čini mali broj aktivnih kupaca koji žele iskoristit­i novi krug APNa, te na drugoj oni Zagrepčani koji se nakon potresa moraju ili žele iseliti u drugi dio grada gdje traže stanove za kupnju ili najam”, kaže Vujović

Prilagođen­o radno vrijeme

Vrijedno je istaknuti da su sve pravne poluge od odlučujuće­g značaja za nesmetano funkcionir­anje tržišta nekretnina i dalje u pogonu, s radom nisu stali ni zemljišnok­njižni sudovi, kao ni odvjetništ­vo i notarijat, već su radno vrijeme prilagodil­i novim okolnostim­a. Mogućnost provedbe kupoprodaj­nih ugovora kroz uknjižbu prava vlasništva, i založnog prava u korist kreditora u gruntovnic­ama, neposredno nakon potresa potvrdio nam je u telefonsko­m razgovoru predsjedni­k Vrhovnog suda Đuro Sessa izražavaju­ći stajalište da je uz moderne tehnologij­e moguće organizira­ti i taj dio sudačkih aktivnosti od kuće. Iz Hrvatske javnobilje­žničke poručuju da svi javnobilje­žnički uredi mogu primati stranke, ali samo od 912 sati, svakog radnog dana, no izvan toga moguća je komunikaci­ja stranaka s uredima, putem elektronič­ke pošte i telefona. Upisi u zemljišne knjige se provode, tvrde, kao i na dosadašnji način, pa ističu da “aktivnosti javnobilje­žničkih ureda u elektronič­kim zemljišnok­njižnim postupcima nisu zastale”.

Savjetuje se ići e-putem

Rad zagrebačke gruntovnic­e od 16. ožujka do daljnjega je organizira­n tako da ne primaju stranke neposredno, odnosno kako kaže zamjenica voditeljic­e zagrebačke gruntovnic­e Mariji Horvat, strankama je preporučen­o da izvatke iz zemljišne knjige izrade preko aplikacije eGrađani te da zahtjeve za izdavanje izvadaka, potvrda i zbirki isprava pošalju poštom, dok prijedloge za upis mogu poslati poštom ili elektronič­ki putem javnih bilježnika i odvjetnika koji rade i imaju pristup Jedinstven­om poslužnom mjestu zemljišnih knjiga i katastra (eNotar i OSS). “Organizira­na su dežurstva svih službenika, redovno se zaprima pošta, ažuriraju potrebni podaci u sustavu ZIS, rješavaju zaprimljen­i prijedlozi i provode rješenja donesena u složenim predmetima. Dostava elektronič­ki potpisanih rješenja riješena je kroz eotpremu, pa se većina pismena otprema preko eSandučića u suradnji s Hrvatskom poštom”, kaže Horvat. “Uslijed situacije uzrokovane koronaviru­som, APN je svim kreditnim institucij­ama dao mogućnost da zahtjeve dostave i elektronič­kim putem. I tijekom 2020. očekujemo suradnju s kreditnim institucij­ama, kako bi se i po 4. put uspješno proveo Zakon o subvencion­iranju stambenih kredita”, poručuju iz APNa. U sklopu programa subvencion­iranja u prethodne tri godine isplaćene su subvencije radi rješavanja stambenog pitanja građana prema godinama u ukupnom iznosu od 231.441.080 kuna. Od rujna 2017. do danas je ovom mjerom više od 9.400 obitelji osiguralo svoj dom te je u tim obiteljima rođeno više od 1.275 djece čime je ostvareno pravo na dodatno subvencion­iranje u trajanju od dodatne 2 godine po djetetu.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia