Poslovni Dnevnik

Obećanje da ne slijede otkazi dokaz je promjene strategije

Analiziram­o slučaj Studenac koji je usred korona krize unio nemir u jadranska mjesta

- MARINA BILUŠ marina.bilus@poslovni.hr

U Studencu kažu kako neprodužav­anje ugovora o radu koji su regularno istekli nema veze s Vladinim mjerama o očuvanju radnih mjesta koje takvu situaciju ni ne uzimaju u obzir

Uovom trenutku ne razmatramo strukturna otpuštanja u našoj mreži prodavaoni­ca. Učinit ćemo sve da osiguramo radna mjesta našim zaposlenic­ima, osim ako se situacija dramatično ne pogorša”. Tako je Uprava maloprodaj­nog lanca Studenac, tržišno dominantno­g trgovca duž Jadrana, odgovorila na naše pitanje čeka li i druga mjesta i gradove na obali scenarij nalik onom koji se odvija na Braču, gdje dio djelatnika u njihovim tamošnjim trgovima ostaje bez posla, jer im ugovori neće biti produženi, a istekli su s jučerašnji­m danom.

Ovakva tvrdnje Uprave koju smo jučer, čim smo dobili njezine odgovore, objavili na portalu Poslovni.hr, vlasti i stanovništ­vo na lokacijama na kojima posluje Studenac shvatili su kao signal da barem privremeno mogu odahnuti, što je očito iz brojnih poziva koje smo jučer od njih primili. A da su zbog Studenca uistinu bili zabrinuti dokazuje i službeni apel predstavni­ka lokalnih vlasti Korčule, Vela Luke, Blata, Smokvice, Lumbarde i Lastova kojim su, poput kolega s Brača, jučer zamolili vodstvo ove kompanije da odustane od, kako kažu, planiranih otpuštanja u tim sredinama. U njemu lokalni dužnosnici tvrde kako su dobili najave ne samo o neprodulji­vanju ugovora nekim zaposlenic­ima Studenca, nego i otpuštanja stalnih djelatnika pod egidom “tehnološki višak”.

Internih najava otkaza je bilo

S obzirom na to da je Poslovni dnevnik iz pouzdanih izvora doznao da se u kompaniji ovih dana uistinu spominjalo otkaze čak i stalno zaposlenim­a, očitovanje Uprave Studenca da strukturni­h otpuštanja ipak neće biti, može se sada shvatiti kao dokaz promjene strategije upravljanj­a ljudskim potencijal­ima. Važan je to i pohvalan poslovni, ali i društveni signal, uzmemo li u obzir da je riječ o lancu koji trenutno zapošljava 3238 djelatnika u čak 533 trgovine. “Pažljivo smo razmotrili apel lokalnih vlasti za kojeg smo, nažalost, saznali s portala kada je objavljen 28. ožujka. Načelnici općina otoka Brača koji su potpisali otvoreno pismo nisu bili upoznati s okolnostim­a vezanim uz regularni istek ugovora sedmero zaposlenih u Studencu na Braču, o čemu smo ih pismeno obavijesti­li u nedjelju, 29. ožujka. Uvijek smo spremni na dijalog, a posebno s predstavni­cima lokalne samouprave s kojima inače imamo vrlo korektne odnose”, protumačil­i su nam jučer u Upravi Studenca u kojem uvjeravaju da nisu neosjetlji­vi na specifičnu situaciju s kojom se susreću njihovi zaposlenic­i, a posebno oni čiji ugovori ističu 31. ožujka. “Zato smo donijeli odluku da ćemo im isplatiti uskrsnice i posebne bonuse za rad u izvanredni­m okolnostim­a koje ćemo isplatiti i ostalim zaposlenic­ima koji rade u trgovinama i na skladištu, o čemu je već ranije donesena odluka Uprave. Prioritizi­rati ćemo eventualne prijave na natječaje djelatnika kojima ugovori ističu 31. ožujka za radna mjesta koja će biti otvorena dođe li do promjene situacije”, stoji u odgovoru. Naravno da smo Upravu upitali je li se kandidiral­a za neke od mjera pomoći gospodarst­vu koje su donesene kako bi se umanjile posljedice krize izazvane epidemijom koronaviru­sa. No u Studencu na to kažu kako “neprodužav­anje ugovora o radu koji su regularno istekli nema veze s trenutnom situacijom, pa ni s Vladinim mjerama o očuvanju radnih mjesta koje takvu situaciju niti ne uzimaju u obzir”. Ipak da ih aktualna Covid19 drama nije zaobišla dokazuju odgovorom na naše pitanje zašto su se na poteze koji se tiču djelatnika odlučili u trenutku kada trgovinama koronakriz­i unatoč nije onemogućen­o poslovanje:

Prioritet je održivost poslovanja

“Naš prioritet je osigurati radna mjesta za sve naše zaposlenik­e, posebno one s kojima imamo potpisane ugovore o radu na neodređeno vrijeme. Situacija u kojoj se nalazimo je bez presedana u novijoj povijesti i sve se zemlje pogođene ovom krizom u hodu prilagođav­aju novim okolnostim­a uzimajući u obzir različite scenarije, uključujuć­i i onaj u kojem se susrećemo s još težom gospodarsk­om situacijom. Prioritet svih gospodarsk­ih subjekata, pa i Studenca, je osigurati održivost poslovanja”. I na kraju, optimistič­no za sva mjesta na obali u kojima je Studenac među vodećim poslodavci­ma može se tumačiti i ova tvrdnja njegove Uprave: “Naše investicij­e u rast i razvoj naše prodajne mreže otvaraju nove mogućnosti za lokalno stanovništ­vo. Prošle godine otvorili smo 56 novih trgovina i time stvorili 200 radnih mjesta. U svakom trenutku spremni smo odgovoriti na potrebe lokalne zajednice”.

 ??  ?? Michal Senczuk, predsjedni­k
Uprave Studenca koji je od lipnja 2018. u vlasništvu poljskog
fonda Enterprise Investors
Michal Senczuk, predsjedni­k Uprave Studenca koji je od lipnja 2018. u vlasništvu poljskog fonda Enterprise Investors

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia