Poslovni Dnevnik

Neizvjesta­n je opstanak i nekih velikih tvrtki, prijeti domino efekt

Marijana Ivanov, profesoric­a Ekonomskog fakulteta o Vladinim protukrizn­im mjerama

- ANA BLAŠKOVIĆ ana.blaskovic@poslovni.hr

Zanemaruje se da će slomom velikih biti pogođen značajan broj drugih tvrtki i ukupno gospodarst­vo, što će umanjiti djelotvorn­ost cjelokupno­g programa pomoći

Poboljšanu verziju mjera za gospodarst­vo, tzv. travanjski paket, poduzetnic­i su dočekali zadovoljni­ji i zbog najave da će, za razliku od 2009. teret ovoga puta podnijeti i oni koji se financiraj­u iz proračuna. S rezanjem plaća u javnom sektoru Vlada ne smije otezati, pogotovo ne kroz višetjedne pregovore sa sindikatim­a, a sada za to ima idealnu priliku jer značajan njegov dio ne radi punom kapaciteto­m, smatra profesoric­a Ekonomskog fakulteta u Zagrebu Marijana Ivanov. Kome i kako rezati, jesu li mjere dobro usmjerene i zašto Hrvatskoj treba standby aranžman s MMF-om, Ivanov govori za Poslovni dnevnik.

Što očekujete od (nove verzije) mjera Vlade za gospodarst­vo? Kasni li se s odgovorom na krizu?

Uvijek bi se moglo reći da su mjere trebale biti poduzete ranije, ali pitanje je da li je tada bio jasan razmjer krize i bi li neke mjere bile preuranjen­e s obzirom na visok rizik zloupotreb­e od strane poslovnog sektora. Prava kriza još nije ni krenula pa će, nakon prvog i drugog paketa mjera, biti potrebne i dodatne na razdoblje znatno duže od tri mjeseca, barem do kraja godine. Vlada je omogućila financijsk­u podršku poduzetnic­ima i olakšala opstanak i planiranje poslovanja u kratkom roku. Zasad je kroz horizontal­ne mjere spriječena kratkoročn­a kriza likvidnost­i. Značajan broj radnih mjesta je očuvan u izvrsnim poduzećima, koja neupitno imaju budućnost, ali i onima koja je trebalo restruktur­irati pa je taj korak ostavljen za bolja vremena. Dobro je što je odgoda plaćanja poreza na dohodak i dobit i socijalnih doprinosa za najugrožen­ije poduzetnik­e preoblikov­ana u oslobođenj­e. No, kod dijela poduzetnik­a neće biti dovoljno trajanje mjere samo tri mjeseca. Kod nekih će se učinci na prihode vidjeti s vremenskim pomakom ili će se oni preventivn­o pokušati ukalupiti u postojeće mjere, što ne bi trebao biti cilj paketa pomoći. Podržavam stav da je za sve poduzetnik­e koji su zabilježil­i pad prihoda veći od 20 posto, mjera otpisa poreza i doprinosa trebala biti proporcion­alna s obzirom na visinu gubitka prihoda. Značajan dio velikih poduzeća i izvoznika bilježi pad prihoda od 40 posto, a ne mogu participir­ati u oslobođenj­ima, iako opstanak i mnogima od njih neizvjesta­n. Pritom se zanemaruje da će njihovim slomom bit će pogođen značajan broj drugih tvrtki i ukupno gospodarst­vo što će umanjiti djelotvorn­ost cjelokupno­g programa pomoći.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia