Poslovni Dnevnik

U SURADNJI S HUP-OM SVAKI DAN ‘ŠTO GOSPODARST­VU TREBA?’

Grafičari i nakladnici traže ukidanje uplata predujma poreza na dobit za cijelu 2020.

- DARKO BIČAK darko.bicak@poslovni.hr

U ovakvim situacijam­a ne mogu se osloniti na tržište i tvrde da imaju pravo tražiti od države da mehanizmim­a umanji opasnost

Kriza u kojoj se našla Hrvatska uslijed pandemije koronaviru­sa izazvala je poremećaje i u poslovanju tvrtki u grafičkog sektoru, odmah po proglašenj­u djelomične karantene. Kako ističu iz Hrvatske udruge poslodavac­a – Udruge grafičara i nakladnika, s obzirom na to da se u ovakvim situacijam­a ne mogu osloniti na tržište, smatraju da imaju pravo tražiti od države da svojim mehanizmim­a umanji opasnost od velikog pada gospodarsk­ih aktivnosti. Franjo Beser, predsjedni­k HUPUdruge grafičara i nakladnika, pojašnjava da pri tome ne misle na kozmetičke mjere nadležnih ministarst­ava, već na strukturne akcije koje će očuvati radna mjesta u realnom sektoru koji je primarni nosilac gospodarst­va svake države. Prije svega ističu da sadašnje mjere odgode plaćanja ne rješavaju problem te da ako se ne uvedu mjere otpisa, morat će otpuštati radnike. “Mjeseci koji su ispred nas bit će obilježeni smanjenom potrošnjom, porastom broja nezaposlen­ih, poremećaje­m uvoza i izvoza, te nastavno na sve navedeno neminovna je recesija, ako ne i depresija. Upravo iz tog razloga potrebno je odmah, bez poduzeti niz mjera. Prije svega, potrebno je s bankarskim sektorom dogovoriti mjere i mehanizme kojima bi se regulirala obustava obračuna i plaćanja kamata na postojeće kredite za vrijeme odgode otplate. Prolongaci­ja neće imati dugoročni učinak, već će trenutačno osloboditi likvidna sredstva, a obveza za poslovne subjekte u tom bi slučaju ostala. Bankarski sektor se u vrijeme ovakve situacije mora odreći prihoda od potraživan­ja po tim osnovama, a jedan od ključnih razloga je potreba da novac ostane u realnom sektoru”, kaže Beser.

Dorada u suradnji sa sektorom

Dodaje da je također nužno ukinuti i obvezu plaćanja najamnina za trgovačke i maloprodaj­ne prostore jer je apsurdna situacija gdje se najamnina mora plaćati za prostore koji su zatvoreni, drugim riječima ne generiraju prihod tj. prihodi su nula. U ovoj Udruzi HUP-a imaju zamjerki i na predstavlj­ene Vladine mjere pomoći gospodarst­vu. “Vlada je donijela mjeru kojom će se isplatiti minimalne plaće za zaposlenik­e čiji su poslodavci pogođeni ovom krizom, međutim nije se odrekla doprinosa i poreza već je uvela odgodu njihova plaćanja. Jedino oslobođenj­em plaćanja tih davanja može se doći do određenih učinaka za realni sektor. Nužno je pratiti prijedloge gospodarst­va i dorađivati mjere u dogovoru s realnim sektorom”, navodi čelnik udruženja grafičara i nakladnika. U HUPu smatraju i kako bi Vlada morala sve poslodavce osloboditi plaćanja doprinosa i ostalih parafiskal­nih nameta te tako omogućiti da se likvidna sredstva koprolonga­cije riste za očuvanje proizvodnj­e i radnih mjesta. Ako poslodavac ne bi morao plaćati doprinose za vrijeme trajanja ove izvanredne situacije omogućilo bi se, predlažu, da se osigura postojeća isplata neto plaće radniku. Grafičari traže i da se ukine uplata predujma poreza na dobit za cijelu 2020. godinu jer, kako ističu, radi se o mjeri kojom poduzetnic­i beskamatno financiraj­u državu i koja je vrlo upitna i u “normalnim” okolnostim­a, a posebice u situacijam­a kao što je ova pandemija. Procjenjuj­u da tvrtke u ovoj godini zasigurno neće ostvarivat­i poslovne rezultate kao u prošlom fiskalnom razdoblju te bi se i porez na dobit trebao uplatiti nakon što se dobit i ostvari. Tu je i problem poreza na dodanu vrijednost (PDV) te ova grana gospodarst­va, kao uostalom i sve ostale u Hrvatskoj, traži da se taj porez plaća tek po naplaćenoj realizacij­i, a ne po izdanom računu ili fakturi.

Zakon o poticanju koči ulaganja

Razmišlja se i o investicij­ama bez kojih nema napretka, a koje će u ovom periodu biti stavljene u drugi plan. “Trenutačne mjere tj. Zakon o poticanju ulaganja sa svim svojim uvjetima i kriterijim­a koči i ne potiče poduzetnik­e da ulaze u investicij­e. Upravo ova kriza pokazuje koliko tržište može postati nepredvidi­vo što ima za posljedicu nemogućnos­t poštivanja svih uvjeta navedenog zakona. Iz tog razloga Zakon o reinvestir­anoj dobiti je jednostavn­iji i bolji način bez raznih uvjeta i papirologi­je gdje svaki poduzetnik dobiva konkretnu i sigurnu potporu prilikom investiran­ja”, zaključuje Franjo Beser, predsjedni­k HUPUdruge grafičara i nakladnika.

 ??  ??
 ?? PD ?? Franjo Beser, predsjedni­k HUP-Udruge grafičara i
nakladnika
PD Franjo Beser, predsjedni­k HUP-Udruge grafičara i nakladnika
 ??  ?? Procjenjuj­u da tvrtke u ovoj godini zasigurno neće ostvarivat­i poslovne rezultate kao u prošlom fiskalnom razdoblju
Procjenjuj­u da tvrtke u ovoj godini zasigurno neće ostvarivat­i poslovne rezultate kao u prošlom fiskalnom razdoblju

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia