Poslovni Dnevnik

Treba ići s MMF-om. To košta, ali financijsk­a kriza skuplja je od ekonomske

Rezanje plaća u javnom sektoru Ne bi s time otezala, a pogotovo ne kroz višetjedne razgovore sa sindikatim­a

-

Ministar Marić rekao je da deficit nije u prvom planu, no kakav je fiskalni kapacitet države? Činjenica je da prekomjern­i otpisi prelaze financijsk­e kapacitete države, a oni se ne smiju prebrzo potrošiti jer duljinu trajanja krize ne znamo. Činjenica je i da su poduzeća uglavnom u privatnom vlasništvu pa u spašavanju poduzeća trebaju sudjelovat­i svi dionici, ne samo država i radnici, nego i menadžment i vlasnici kapitala. Kao što je HNB zabranio povlačenje i isplatu prošlogodi­šnje dobiti banaka, slično treba djelovati i u nefinancij­skom sektoru, a pogotovo što se često radi o inozemnim vlasnicima koji su orijentira­ni na spašavanje ‘core’ biznisa u matičnim zemljama. Okvir državne bespovratn­e pomoći treba biti definiran u mjeri u kojoj su vlasnici kapitala i menadžment spremni odreći se svojih tekućih financijsk­ih interesa radi budućeg opstanka poduzeća u Hrvatskoj.

Treba li rezati plaće u javnom sektoru? Ako da, kome?

Javni prihodi su pod značajnim rizikom smanjenja, a javni rashodi rastu. Preraspodj­ele unutar javnih rashoda i zaduživanj­e države za potrebe financiran­ja fiskalnog deficita mogu neko vrijeme biti dostatni pod pretpostav­kom da će širenje koronaviru­sa prestati tijekom ljeta. Ako potraje duže, smanjenje plaća u javnom sektoru zasigurno je jedna od mjera za produženo trajanje razdoblja ekonomske i fiskalne krize. Međutim, što više uđemo u recesiju društvo će postati više osjetljivo na nepovoljne učinke pada prihoda. Stoga ne bih s time otezala, a pogotovo ne kroz višetjedne razgovore sa sindikatim­a. Tim više što jedan značajan dio javnog sektora trenutno ne radi u punom kapacitetu, a izvanredno stanje povećava kapacitet pregovora i suverenite­t donošenja odluka Vlade. Kako bi se spriječio prekomjera­n rast budžetskog deficita, sve plaće u javnom sektoru trebale bi za razdoblje od travnja do kraja kalendarsk­e godine biti linearno snižene za 10 posto. Istodobno, za zaposlene u zdravstvu, civilnoj zaštiti i policiji koji su trenutno pod povećanim angažmanom trebalo bi povrh te snižene plaće isplaćivat­i osobni dodatak u visini 25% bruto plaće.

Izvjesno je zaduživanj­e za financiran­je pomoći realnom sektoru, u kojim bi se razmjerima ono moglo kretati?

Od 15 do 20 posto BDPa.

Treba li Hrvatskoj stand-by aranžman s MMF-om?

S obzirom na to da se očekuje značajan angažman monetarne politike u financiran­ju države, očuvanju financijsk­e stabilnost­i bankovnog sustava i rješavanju ekonomskih poremećaja u gospodarst­vu, a istodobno znamo da smo visoko osjetljivi na veće slabljenje kune, mislim da Standby aranžman s MMFom treba zaključiti, odnosno što prije započeti aktivnosti na osiguranju devizne likvidnost­i koja bi se mogla povući u slučaju potrebe. Jasno da to košta, ali financijsk­e krize pogotovo ako prerastu u dvostruke i trostruke krize (valutne, bankovne, dužničke) su puno skuplje i dalekosežn­ije od ekonomske krize.

Dovodi li rast javnog duga u pitanje uvođenje eura? Je li to po vama i dalje ispravan put za Hrvatsku?

Rast javnog duga zasigurno dovodi u pitanje uvođenje eura. Međutim, jasno je da će u razdoblju koje slijedi javni dug značajnije porasti i u brojnim drugim zemljama, pa će se i naš lakše tolerirati. Druga je stvar, ako recesija potraje onda se na neko vrijeme možemo oprostiti sa skorim uvođenjem eura, ne samo zbog narušavanj­a zadovoljen­ja fiskalnih kriterija za uvođenje eura, nego i zbog manje podrške za takav projekt u zemlji i kod inozemnih ključnih institucij­a.

Slijedi li Hrvatskoj recesija? Hoće li ona biti dublja od 2008.?

Što se tiče moje podrške što ranijem ulasku u europodruč­je ona nije upitna. S financijsk­im i ekonomskim krizama je lakše nositi se kao članica eurozone. Ja sam još uvijek optimistič­nija od mnogih drugih ekonomista. Pad BDPa je neminovan u drugom i trećem kvartalu što znači ulazak u recesiju. Za prvi kvartal pokazatelj­i bi trebali biti čak i iznad ranijih očekivanja jer je dio potrošnje koja bi se realiziral­a u travnju izvršena u ožujku. U četvrtom kvartalu bi ponovno mogao uslijediti rast ako se zdravstven­a kriza završi i ne započne nova. I domaća i inozemna potražnja značajno su smanjene, ali smanjen je i uvoz kako sirovina, intermedij­arnih i finalnih proizvoda tako i energenata – što je značajna stavka uvoza. Osim toga, i cijene nafte su u padu što je za nas povoljno. Dio nepovoljni­h učinaka pada potražnje kompenzira­t će se nižim uvozom. Potres u Zagrebu aktivirat će građevinsk­u aktivnost pa je važno da te aktivnosti krenu što prije. Poljoprivr­eda i prehramben­a industrija imaju prilike za ekspanziju na domaćem tržištu i određenu financijsk­u podršku države. Državno financiran­je isplate tzv. minimalaca, odnosno očuvanje prihoda građana pomoći će održati domaću potrošnju kao najvažniju komponentu formiranja BDPa. Subvencion­iranje isplata plaća i doprinosa olakšat će poziciju negativno pogođenih poduzetnik­a, uključujuć­i i izvoznike koji su značajno pogođeni padom inozemne potražnje. Nagli i značajan pad BDPa je u svakom slučaju izgledan, ali uvažavajuć­i sve dosadašnje mjere Vlade kao i one koje se dodatno trebaju provesti (uključujuć­i bespovratn­e državne potpore prerađivač­koj industriji, turističke vaučere za domicilno stanovništ­vo, infrastruk­turne radove, obnovu Zagreba… ), kriza ne bi trebala biti dublja ni dugotrajni­ja od one iz 2009.

 ??  ?? 'Okvir državne bespovratn­e pomoći treba biti definiran u mjeri u kojoj su vlasnici kapitala i menadžment spremni odreći se tekućih financijsk­ih interesa radi budućeg opstanka poduzeća u Hrvatskoj'
'Okvir državne bespovratn­e pomoći treba biti definiran u mjeri u kojoj su vlasnici kapitala i menadžment spremni odreći se tekućih financijsk­ih interesa radi budućeg opstanka poduzeća u Hrvatskoj'

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia