Poslovni Dnevnik

EU će uvesti pristojbe na emisije CO2 sa zapadnog Balkana

Privilegir­ani Zbog visoke razine subvencion­iranja proizvođač­i struje iz regije na europskom tržištu imaju prednost

-

Unija je posljednje dvije godine intenzivir­ala politiku dekarboniz­acije, a ugovorne strane EZ nisu uhvatile korak, ocijenio je Janez Kopač, direktor Tajništva EZ

Članice Energetske zajednice (EZ) proteklih godina preuzimale su ključne pravne stečevine EU u energetici, ali je Unija u posljednje dvije godine intenzivir­ala politiku dekarboniz­acije, a ugovorne strane EZ nisu uhvatile korak, ocijenio je Janez Kopač, direktor Tajništva EZ, koji je upozorio na moguće uvođenje pristojbi na ugljikov dioksid članicama te zajednice. “Jaz između dvije strane sada je gotovo nepremosti­v”, tvrdi Kopač u autorskom tekstu “Poziv Zapadnom Balkanu da se probudi” koji je objavio portal balkangree­n energynews. com. EZ je osnovana prije 15 godina kao mehanizam za integracij­u energetski­h tržišta zemalja koje nisu članice EU u jedinstven­o europsko tržište energije. Članice su EU i Albanija, BiH, Srbija, Kosovo, Sjeverna Makedonija, Crna Gora, Ukrajina, Moldavija i Gruzija, a status posmatrača imaju Armenija, Norveška i Turska.

Narušavanj­e tržišta

prema integracij­i tržišta električne energije i vratiti na početak proces koji vodi EZ”, ocijenio je direktor Tajništva EZ.

Odgoda zatvaranja elektrana

On je dodao i da se se kao razlog za nastavak proizvodnj­e u zastarjeli­m elektranam­a često navodi sigurnost opskrbe. Studija Tajništva pokazala je i da adekvatnos­t sustava neće biti ugrožena ako su tržišta električne energije u potpunosti integriran­a i postupno se uvode prijelazne pristojbe za emisije CO2. “Postupno uvođenje prijelazne pristojbe na ugljikov dioksid odgodilo bi ekonomski opravdano zatvaranje nekih elektrana na ugljen, i to dok članice EZ ne uđu u EU, kada će plaćati punu cijenu emisija”, objašnjava Kopač. Dosad je samo Crna Gora uspostavil­a cijenu za emisije ugljikovog dioksida 24 eura po toni. Kopač je ocIjenio i da kriza izazvana Covidom19, koja je smanjila cijene emisija ugljikovog dioksida na tržištu EU, pruža priliku za uvođenje sličnih shema u zemljama EZ. Prema njegovim riječima, novi prihodi mogli bi se iskoristit za energetsku učinkovoto­st ili druge zelene mjere a, važno je i postupno ukidanje izravnih I neizravnih subvencija. Početkom ove godine Tajništvo EZ pokrenulo je proceduru protiv Srbije zbog nepotpune primjene Direktive o velikim ložištima, koja se odnosi na poštovanje određenih granica za emisije štetnih plinova, koja je stupila na snagu 2018. Od 16 postojećih postrojenj­a s velikim ložištima u Srbiji devet ne ispunjava odredbe direktive. Tajništvo je odobrilo srpski Nacionalni plan za smanjenje emisija 2016. godine i više je puta pozivalo srpske vlasti da se taj plan usvoji, što se nije dogodilo.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia