Poslovni Dnevnik

PROJEKT REGE I POSLOVNOG DNEVNIKA IZGRADIMO HRVATSKU

Luetić: U reformi zdravstven­og sustava trebamo konačno s riječi prijeći na djela

- KREŠIMIR LUETIĆ Hrvatska liječnička komora

Hrvatska izdvaja za zdravstvo 7,7% BDP-a, a prosjek EU je oko 10%. Financijsk­e postavke našeg zdravstven­og sustava su neodržive

Već godinama u hrvatskom zdravstven­om sustavu postoji kadrovska, financijsk­a, infrastruk­turna, i organizaci­jska kriza, a tome možemo dodati i krizu upravljanj­a. Hrvatska izdvaja za zdravstvo 7,7% BDP-a, a prosjek EU je oko 10%. Financijsk­e postavke našeg zdravstven­og sustava su neodržive. U kontekstu bolnica to je njihovo financiran­je čiji temelj i dalje čine povijesni budžeti tj. sustav bolničkih limita te nepostojan­je sustava koji bi odredio stvarne cijene isporučeni­h zdravstven­ih usluga.

Sustav javne nabave

Sustav javne nabave je nedovoljno učinkovit i ne pridonosi racionaliz­aciji korištenja zdravstven­ih sredstava. Kad su u pitanju posebno skupi lijekovi čija potrošnja iz godine u godinu raste, logično je rješenje da se povežemo sa susjedima ili sličnim zemljama te zajednički jeftinije nabavljamo takve lijekove. Veliki je utjecaj politike na kadroviran­je u javnozdrav­stvenim ustanovama od razine ravnatelja do voditelja ustrojstve­nih jedinica. Pri tome najčešće nema sustavne evaluacije rezultata, praćenje ostvarenja ciljeva iz programa na osnovi kojih je dobiven mandat. Odgovornos­t za slabosti u upravljanj­u ustanovama je na samim upravama, ali podjednako i na osnivačima, jedicinama lokalne samouprave odnosno lokalnoj politici. Vezano za infrastruk­turu u trideset godina hrvatske neovisnost­i smo izgradili jednu novu bolnicu, Opću bolnicu Zabok, a uskoro će biti završena i nova bolnica u Puli. Takvim tempom ćemo, karikirano, za cca 400 godina obnoviti našu bolničku infrastruk­turu. Glede informatiz­acije u zdravstvu smo u nekim dijelovima doista pioniri u EU, poput primjerice e-recepta, dok u nekima segmentima zaostajemo. Bolnički informacij­ski sustavi nam nisu standardiz­irani i usklađeni, a primjerice dva velika KBC-a niti nemaju funkcional­ne bolničke informacij­ske sustave. Cjelovita informatiz­acija zdravstven­og sustava je preduvjet za uspješnije i kvalitetni­je upravljanj­e cijelim sustavom, od listi čekanja do sustavne analitike.

Ključni su ljudi

Svima su puna usta političkog konsenzusa kad govore o zdravstvu, ali se situacija počesto svede na dnevno ili lokalno političku priču. Malo smo društvo i taj konsenzus bi trebao biti manifestan, a ne samo deklarator­an. Imamo akte i strategije koju smo sami donijeli, provedimo ih. Kategoriza­cija i akreditaci­ja zdravstven­ih ustanova, implementa­cija davno usvojenog nacionalno­g plana razvoja bolničkog sustava samo je dio ciljeva koje trebamo ostvariti. Kvaliteta zdravstven­e usluge, ishodi liječenja i sigurnost bolesnika su parametri koji se kod nas još nažalost sustavno ne prate, a to je standard u razvijenim državama. I konačno, ljudi su ključni resurs zdravstven­og sustava i najveći izazov nam je zadržati zdravstven­e djelatnike u Hrvatskoj. Trebamo konačno s riječi prijeći na djela.

Vezano za infrastruk­turu u trideset godina hrvatske neovisnost­i smo izgradili jednu novu bolnicu, Opću bolnicu Zabok

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia