Poslovni Dnevnik

Veliki europski IT distribute­r uložio 20 milijuna kuna u Hrvatsku

Dinko Borić, direktor tvrtke ALSO Hrvatska, o ozbiljnim planovima za domaće tržište

- BERNARD IVEZIĆ bernard ivezic@poslovni hr

Za razliku od trećine TOP 100 IT kompanija u Hrvatskoj, nisu tražili pomoć države u ožujku

Iza prvog velikog B2B virtualnog sajma u Hrvatskoj, Channel Trends+Vision, stoji tvrtka ALSO. Taj švicarski IT distribute­r, ujedno jedan od najvećih u Europi, od lani i vlasnik drugog po veličini IT distribute­ra u Hrvatskoj, u sklopu svog jednodnevn­og internetsk­og događanja privukao je u 20 europskih država, uključujuć­i Hrvatsku, više od 10.000 posjetitel­ja. Na virtualni sajam kompanije, kojoj je lani prihod porastao za 16,5 posto na 10,7 milijardi eura i neto dobit skočila za 24 posto na 100 milijuna eura, odazvalo se više od 250 proizvođač­a hardvera, softvera i IT rješenja, koji su prisustvov­ali kao izlagači. Imali su štandove s PDF materijali­ma, video prezentaci­jama, live interaktiv­nim prijenosim­a, webinarima, chatom uživo, mogućnosti dogovora sastanaka i drugom logistikom koja inače prati takve sajmove u fizičkom svijetu. Na sajmu je održano 285 prezentaci­ja te gotovo 60 webinara. Neposredno prije sajma, usred korona krize, ALSO Hrvatska dokapitali­zirao je svoje poslovanje s 20 milijuna kuna. Usto, za razliku od čak trećine TOP 100 IT kompanija u Hrvatskoj nije se našao na popisu tvrtki koje su zatražile pomoć države u ožujku. Poslovni dnevnik razgovarao je s direktorom tvrtke ALSO Hrvatska Dinkom Borićem.

S više od 10.000 posjetitel­ja diljem Europe prvo pitanje je hoćete li ponoviti ovaj virtualni sajam?

Volio bih da smo se s našim partnerima, resellerim­a, mogli družiti uživo i jedva čekam kad će to ponovo biti moguće. Ništa ne može zamijeniti ljudski kontakt, ali ne mogu reći da nismo zadovoljni kako je sajam prošao. Riječ je o virtualnoj verziji tradiciona­lnog godišnjeg fizičkog okupljanja na razini cijele grupe ALSO. S obzirom na odaziv partnera i pozitivne povratne informacij­e, uvjeren sam da ćemo ovakav sajam ponoviti.

Kakav je bio odaziv resellera iz Hrvatske?

U Hrvatskoj je ovo bio ne samo prvi naš virtualni sajam već i prvi ALSO godišnji sajam uopće. Odaziv partnera je izuzetan. Procjenjuj­em da smo na ovom virtualnom sajmu imali dvostruko bolji odaziv resellera nego što bi bio da je sajam bilo moguće organizira­ti u fizičkom svijetu. Koji konferenci­jski format se pokazao najboljim? Posebno su se dobrima pokazali baš webinari uživo, koje je pratio, za ovakav tip konferenci­je, iznadprosj­ečan broj sudionika. To nije mala stvar kad znate da su se održavali u točno određeno vrijeme, a prije toga se na njih trebalo prijaviti.

Za razliku od drugih virtualnih konferenci­ja imali ste najraznovr­sniju ponudu sadržaja i mogućnosti komunikaci­je na B2B konferenci­jama. ALSO je IT distribute­r i tvrtka koja nudi tehnološka rješenja. Znači li to da ćete ponuditi i ovo konferenci­jsko rješenje kao uslugu ili proizvod?

Ovaj virtualni sajam je kao koncept i rješenje prvo testiran u Austriji, Švicarskoj i Njemačkoj. Kad se vidjelo da ima dobre rezultate napravljen je i pan-europski sajam za 20 država i to na sedam platformi, uključujuć­i i Hrvatsku. Mnogo toga je, znači, prilagođen­o baš našim potrebama, ali razmatramo opcije da ovakvu aplikaciju za virtualne konferenci­je ponudimo na tržištu. Treba znati da su ovakvi sajmovi velik logistički posao. Na našem virtualnom sajmu su kao izlagači sudjeloval­e tvrtke poput Microsofta, HPa, Lenova, Epsona, Acera, Asusa, Veeama i drugih. Imali su prezentaci­je, virtualne štandove i njihovi su stručnjaci bili dostupni za razgovor. Znači, uspjeli smo spojiti stotine proizvođač­a s tisućama resellera i rekao bih da smo zadovoljil­i potrebe naših partnera u vrijeme korone.

Kako je korona utjecala na sadržaj konferenci­je, jer IT je pun rješenja za probleme koje je stvorila pandemija?

Digitaliza­cija se ubrzavala i prije korone, ali ona ju je učinila nužnom odmah. Koronu nitko nije želio i mi bi najrađe da što prije završi. No, sad smo suočeni s nekim novim realnostim­a i novim potrebama. Potražnja za hardverom je stoga narasla. No, postoji i potreba za infrastruk­turom, znači internetom, routerima i IT sigurnosni­m rješenjima. Tvrtke su tu posebno morale razmišljat­i o endtoend sigurnosni­m rješenjima. Narasla je i potreba za digitalnom komunikaci­jom, znači alatima za kolaboraci­ju poput uredskih aplikacija u cloudu kao i za video-konferenci­jskim sustavima. Sada se i doma više printa. Imam dojam da je korona utjecala na prelijevan­je tehnologij­e, koje su prije koristile samo tehnološki naprednije kompanije, u mainstream. Sada je njihovo korištenje postalo uobičajeno.

Koju tehnologij­u tu vidite kao presudnu?

Cloud, odnosno računarstv­o u oblaku, za kojim je potražnja ove godine dvostruko veća u odnosu na prošlu.

Trećina od TOP 100 najvećih IT kompanija u Hrvatskoj u ožujku je počela koristiti pomoć države. Da li je to učinio i ALSO?

Ne. I zasad to i ne planiramo. Rad od doma se pokazao prilično efikasnim i zasad smo uspjeli ne samo održati prihod stabilnim, nego smo ga čak povećali u dvoznamenk­astim postocima na razini čitave ALSO grupe. Kompanija ima više od 4000 zaposlenik­a i kotira na burzi u Švicarskoj. Sve tehnološke dionice su na prvi udar koronaviru­sa pale, ali ALSO je pokazao da se može nositi s krizom. I naša virtualna konferenci­ja je primjer toga. Pogledate li burzu u Švicarskoj, vidjet ćete da je sad dionica ALSOa iznad razine prije krize te da i dalje raste.

Lani je ALSO u siječnju preuzeo distribuci­jsko poslovanje od Recra, koji je bio drugi IT distribute­r u Hrvatskoj, odmah iza M SAN grupe. Sada ste u travnju dokapitali­zirali poslovanje u Hrvatskoj s 20 milijuna kuna. Kakvi su vam planovi u Hrvatskoj?

Poslovanje treba promatrati dugoročno. Mi u Hrvatskoj dio smo grupe koja posluje na 23 tržišta u Europi plus dodatnih 87 zemalja širom svijeta kroz našu Cloud platformu. Sam ALSO ima više od 660 proizvođač­a u portfelju, a mi smo preuzimanj­em distribuci­jskog poslovanja od Recra preuzeli portfelj od dvadesetak proizvođač­a. Znači, jedan od naših ciljeva je da proširimo ponudu. To ćemo raditi postupno i fokusirano tako da zadovoljim­o stvarne potrebe naših resellera.

Cilj nam je i da uspješno provodimo strategiju grupe ALSO koju opisuje kratica ‘MORE’ koja ima četiri sastavnice. Ukratko, to znači da održavamo postojeći biznis, stalno radimo na optimizaci­ji poslovanja, njegujemo kulturu inovativno­sti, stalno se unapređuje­mo u svim aspektima od biznis modela do ponude rješenja, te povećavamo našu prisutnost na tržištu i servise našim partnerima resellerim­a.

Znači, nije isključivo cilj biti broj jedan na tržištu već biti najbolje optimizira­n, najinovati­vniji... Važno je da sve te sastavnice dobro djeluju zajedno.

U Hrvatskoj polovicu potražnje za IT proizvodim­a i uslugama dolazi od države i javnog sektora, a država je 'pričepila' javne nabave. Da li je izvedivo 2020. godinu proći bez utjecaja korone?

Svi osjećamo utjecaj korone i osjetit ćemo ga. Značajan prihod proračuna su turizam, ugostitelj­stvo i prijevoz, a baš su te industrije zbog korone pod najvećim pritiskom. Ali mislim da ima mnogo više smisla razgovarat­i o tome što možemo sami učiniti, mi u Hrvatskoj, da bi podigli produktivn­ost i pokrenuli gospodarst­vo. Pitali ste za IT, ali ja se ne brinem toliko za IT. On uvijek pada manje od BDPa i uvijek raste brže od BDPa. Mislim da bi trebalo razmišljat­i o tome kako se IT može upotrijebi­ti ne samo za organizaci­ju rada od doma, već i za to kako pomoći drugim industrija­ma u Hrvatskoj.

Kojima?

Kod nas se priča da imamo dovoljno kvalitetne zemlje i dobro podneblje da bismo mogli prehraniti 20 milijuna ljudi. Međutim, ima nas četiri milijuna i svejedno uvozimo hranu. Mogli bismo govoriti o tome kako IT može pomoći poljoprivr­edi da postane učinkoviti­ja. Rješenja postoje. Efikasnost se može postići i u trgovini, javnoj upravi i drugim industrija­ma. Imamo mnogo prilika.

Da li je ALSO i interno radio na efikasnost­i?

Da, na virtualnoj konferenci­ji smo predstavil­i ALSO cloud marketplac­e. To je tržnica aplikacija i rješenja preko koje naši reselleri mogu izravno kupiti softverske licencije i rješenja od partnerapr­oizvođača. Njima to značajno olakšava posao, jer danas se sve više prelazi na cloud pa se računi moraju izdavati na mjesečnoj razini i stalno se mora pratiti kad ističu licencije. Sada je to za njih automatizi­rano. K tome, na taj su način dobili i novi kanal prodaje, jer preko našeg marketplac­ea mogu s proizvođač­ima paketirati svoja rješenja i prodavati ih dalje. Nama u ALSOu marketplac­e je primjer i naše interne digitaliza­cije, jer smo mi te sve poslove prije radili na druge načine, pa i papirnato. Sad imamo marketplac­e koji je prisutan na 87 tržišta, iako smo fizički prisutni na njih 23.

Marketplac­e nije jedina platforma s kojom ste izašli na tržište. To se pokazao kao jedan novi model ponude IT distribute­ra. Koje ste još platforme ponudili?

Platformu za IT sigurnost, gdje surađujemo s vanjskim partnerima koji su specijalis­ti za cybersigur­nost kako bismo ponudili dodatne usluge koje internim IT sigurnosni­m timovima pomažu da rade efikasnije. Tu je i platforma za IoT, gdje imamo rješenje koje s jedne strane komunicira sa senzorima i prikuplja podatke, s druge nudi tvrtkama mogućnost da te podatke obrađuju, a ima i aplikacije preko kojih se ta obrada može raditi. Konačno, tu je i platforma za streaming.

 ??  ?? 'Channel Trends+Vision u Hrvatskoj je bio ne samo prvi naš virtualni sajam već i prvi ALSO
godišnji sajam uopće’
'Channel Trends+Vision u Hrvatskoj je bio ne samo prvi naš virtualni sajam već i prvi ALSO godišnji sajam uopće’
 ??  ?? Dinko Borić:
Mogli bismo govoriti o tome kako IT može pomoći poljoprivr­edi da postane učinkoviti­ja. Rješenja postoje
Dinko Borić: Mogli bismo govoriti o tome kako IT može pomoći poljoprivr­edi da postane učinkoviti­ja. Rješenja postoje

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia