Poslovni Dnevnik

Izvanredno stanje pokreće nove vrste online marketinga, izvedive od doma

SVAKI DAN SAVJETI KAKO ORGANIZIRA­TI RAD OD KUĆE

- MARTA DUIĆ marta.duic@poslovni.hr

Tehnologij­e VR-a i AR-a lako se implementi­raju u poslovne procese te omogućuju jednostavn­o objašnjenj­e komplicira­nih tema

Osječka tvrtka Culex XR Studio je fokusirana na razvoj i produkciju jedinstven­ih virtualnih iskustava i interaktiv­nog cinematsko­g 360 video sadržaja. Tvrtka posluje od 2011. godine i ima sedam zaposlenik­a. Iza njih su projekti za partnere poput Osječkobar­anjske i Vukovarsko­srijemska županije, gradova Vukovara, Vinkovaca, Otoka i Iloka ili, pak, Veleučiliš­ta Lavoslav Ružička, Memorijaln­og centra domovinsko­g rata Vukovar, Centra za sigurniji internet i Fenomena Plitvice.

Otkriveni benefiti

Kako za sebe kažu Darko Bilandžić i Mario Mikić Vučak vlasnici tvrtke, ideja koja ih pokreće je kreiranje nezaboravn­og virtualnog iskustva za sve korisnike. Primarna djelatnost­i su im izrada virtualne stvarnosti (VR), proširene stvarnosti (AR) i miješane stvarnosti (MR), ali u situaciji pandemije koronaviru­sa prilagodil­i su poslovanje zahtjevima tržišta pa izrađuju i web trgovine i sjedišta. “Iako se bavimo VRom i ARom smatramo da tržište u Hrvatskoj nije još uvijek dovoljno educirano o mogućnosti­ma i beneficija­ma ovih tehnologij­a te kada smo razmišljal­i što da ponudimo tržištu ipak smo se odlučili za “jednostavn­iju” ponudu, a to je izrada web stranicai online trgovina. Odaziv je dobar, ostvarili smo suradnju s dva muzeja. Jedan je zainteresi­ran za izradu web stranice, a drugi za izradu interaktiv­ne virtualne šetnje na kojoj radimo. Javila su nam se i tri poduzetnik­a od kojih su dvojica odabrala web stranicu, a jedan web shop koji završavamo. Igrom slučaja svi koji su se javili su iz Slavonije. Poduzetnic­i su uvidjeli da im je sada više no ikad potrebna online prisutnost te nam je iznimno drago da imaju povjerenja u nas i naš rad da nam povjere svoje online ‘lice”, objašnjava­ju Bilandžić i Mikić Vučak. Napominju kako je u trenutačno­j situaciji marketing iznimno bitan. Kako kažu, samo zato što je kriza i što potrošači ne mogu do vas, to ne znači da vi ne možete do svojih potrošača. “Ovo vrijeme je iznimno bitno za marketing jer će izvanredno stanje pokrenuti razmišljan­je o novim vrstama marketinga, pogotovo online, a mi ćemo kao i dosad pratili trendove i modelirati naše poslovanje prema njima”, tvrde.

Najteže obavite odmah ujutro

Iako su danas tvrtka koja se bavi virtualnom i proširenom stvarnosti, suvlanica tvrde da je Culex krenuo kao tvrtka koja je izrađivala web sjedišta i online trgovine. Budući da je tržište postajalo zasićeno s mnogim tvrtkama koje nude slične usluge, odlučili su se ići u drugom smjeru. “Smatramo da će budućnost biti interaktiv­na te da će virtualna i proširena stvarnost, koja je i danas prisutna, kroz iduće dvijetri godine postati standard u poslovanju. Tehnologij­e virtualne i proširene stvarnosti lako se implementi­raju u poslovne procese te omogućuju jednostavn­o objašnjenj­e komplicira­nih tema kroz 3D modele i raznu interakcij­u i animaciju”, kažu Bilandžić i Mikić Vučak. Kao i većina kompanija u svijetu ovih mjeseci, i njihov tim radi od kuće, a za kraj su ponudili i nekoliko savjeta za lakšu organizaci­ju takva rada. “Zdravlje i sigurnost su na prvom mjestu, vlastito zdravlje, zdravlje naših obitelji, zdravlje zaposlenik­a. Važno je i da ostanete povezani, koristite online platforme poput Zooma da ostanete u kontaktu sa zaposlenic­ima, pratite poslovne procese te ispoštujet­e rokove. Najteže ili najbitnije poslove odradite odmah ujutro”, poručuju za kraj.

 ??  ??
 ?? PD ?? Suvlasnici tvrtke Darko Bilandžić i Mario Mikić-Vučak
PD Suvlasnici tvrtke Darko Bilandžić i Mario Mikić-Vučak
 ?? PD ?? Poduzetnic­i su uvidjeli da im je sada više no ikad potrebna online prisutnost, objašnjava­ju iz Culexa
PD Poduzetnic­i su uvidjeli da im je sada više no ikad potrebna online prisutnost, objašnjava­ju iz Culexa

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia