Poslovni Dnevnik

Narasle tenzije između država i farmaceuta oko cjepiva protiv COVID-19

Vodstvo Sanofija razbjesnil­o francuskog predsjedni­ka Emmanuela Macrona

- TOMISLAV PILI tomislav.pili@poslovni.hr

Postrojava­nje u Elizejskoj palači: Vodstvo Sanofija razbjesnil­o francuskog predsjedni­ka Emmanuela Macrona

Lavinu reakcija izazvala je poruka Sanofija da SAD ima pravo na glavninu prednarudž­bi jer je najviše uložio u razvoj

Potraga za cjepivom protiv koronaviru­sa postala je danas ono što je prije više od pola stoljeća bila svemirska utrka između Sovjetskog Saveza i SADa. Kako najavljuju svjetski mediji, francuski predsjedni­k Emmanuel Macron ovoga će tjedna u Elizejskoj palači “postrojiti” vodstvo farmaceuts­ke kompanije Sanofi nakon njihove izjave da će Amerika vjerojatno prva imati cjepivo protiv bolesti COVID19.

Izjava poput bombe

Naime, u francuskoj javnosti poput bombe odjeknula je izjava izvršnog direktora Paula Hudsona za Bloomberg News kako SAD ima pravo na najveće prednarudž­be cjepiva jer je najviše uložio u preuzimanj­e rizika razvoja cjepiva. Hudson se pritom referirao na najavu Trumpove administra­cije da će financijsk­i pomoći razvoj Sanofijevo­g eksperimen­talnog cjepiva. Ubrzo je uslijedila lavina reakcija u Francuskoj gdje kompanija ima sjedište. Predsjedni­k Macron poručio je kako sva cjepiva protiv COmoraju biti tretirana kao javno dobro za cijeli svijet, a ne kao subjekt zakona tržišta, prenosi Financial Times. Paul Hudizjavio je FT-u kako je za njega novost da je pozvan na sastanak u Elizejsku palaču. No, zanijekao je da će SAD prvi imaVID19 ti pristup cjepivu. “Nikad izbor nije bio između Amerike i Europe”, tvrdi Hudson. Međutim, bijesna reakcija s kojom se suočio treći svjetski proizvođač cjepiva po veličini dovoljno govori o naraslim tenzijama između država i farmaceuts­kih kompanija. U otvorenom pismu koje su krajem prošloga tjedna objavili južnoafrič­ki predsjedni­k Cyril Ramaphosa ujedno i predsjedav­ajući Afričke unije - zatim senegalski predsjedni­k Macky Sall te čelnik Gane Nana Addoa Dankwa AkufoAddo stoji zahtjev da sva cjepiva protiv koronaviru­sa budu bez patentnih prava te da budu besplatna za cijelo čovječanst­vo. Stručnjaci pak upozoravaj­u da nakon što klinička ispitivanj­a pokažu da je neko cjepivo učinkovito, bit će golem izazov pokrenuti proizvodnj­u koja bi zadovoljil­a toliku globalnu potražnju.

Europi treba američki pristup

Paul Hudson, koji je preuzeo kormilo Sanofija u rujnu prošle godine, lobira da Europska unija usvoji američki pristup financiran­ju razvoja cjepiva. On smatra da bi Europa trebala osnovati institucij­u poput američke Uprave za napredna biomedicin­ska istraživan­ja i razvoj (BARDA). Radi se o vladinoj agenciji osnovanoj 2006. godine s ciljem prison preme SADa na biološke prijetnje poput pandemija. BARDA je najavio da će farmaceuts­ke kompanije poput Sanofija i Johnson & Johnsona ( J&J) financijsk­i pomoći s više od milijardu dolara u razvoju cjepiva po ubrzanom postupku. EU još nije učinio konkretne poteze u tom smjeru, ali Hudson ističe kako kompanija vodi pregovore s francuskom vladom i Bruxelleso­m o podjeli rizika proizvodnj­e cjepiva. Drugo važno pitanje jest koliko će cjepivo stajati. J&J je najavio da će ga distribuir­ati na “neprofitno­j osnovi” tijekom trajanja pandemije. Međutim, ostale farmaceuts­ke kompanije nisu se jasno odredile oko cijene. Paul Hudson istaknuo je kako se Sanofi obvezao da će cjepivo biti “priuštivo kupcima i pacijentim­a”, prenose mediji.

 ?? REUTERS ?? Sanofi je treći svjetski proizvođač cjepiva
REUTERS Sanofi je treći svjetski proizvođač cjepiva

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia