Poslovni Dnevnik

HRVAT IMA NAJBRŽERAS­TUĆU TVRTKU IZ PRVOG VC FONDA

Startup Cognism Zadranina Stjepana Buljata vrijedi pola milijarde kuna

- BERNARD IVEZIĆ bernard.ivezic@poslovni.hr

Cognism je narastao na 150 zaposlenik­a s uredima u Zadru, Makedoniji, Velikoj Britaniji i Kanadi

Britanskoh­rvatski startup Cognism na putu je da postane najbolja investicij­a 40 milijuna eura teškog South Central Venturesa (SC Ventures), prvog tehnološko­g VC fonda u koji je investiral­a Republika Hrvatska. Kad se govori o startup investicij­ama , obično se priča da se u prosjeku na deset ulaganja pojavi ono jedno koje ne samo da donese povrat za sebe, već katkad i za cijeli fond. Osnivači i investitor­i najčešće skrivaju precizne pokazatelj­e dok ne dođe do exita, ali iz Cognisma izlazi sve više brojki koje upućuju upravo na to da bi on mogao biti onaj jedan.

Već imaju akviziciju

Cognism, u kojem je SC Ventures bio među prvim ulagačima, na internetsk­im stranicama londonske konferenci­je za brzorastuć­e tvrtke Velocity² upravo se pohvalio da ga investitor­i tržišno cijene na 72 milijuna dolara, odnosno čak 503 milijuna kuna. Usto, ta je softverska tvrtka pokrenuta prije pet godina objavila da je napravila svoju prvu veliku akviziciju. Za više od milijun dolara preuzela je njemački startup Mailtastic. Jure Mikuž, izvršni partner u fondu SC Ventures, kaže da je u ovom trenutku Cognism najbolja investicij­a fonda, ali da još treba pričekati da se vidi koja će od njih takvom ispasti na kraju s obzirom na to da se taj ishod vidi tek iz povrata nakon prodaje udjela (exita) u svojim startupima. Fond je, inače, sudjelovao u prve tri investicij­ske runde u Cognism od 500.000, 2,8 i 10 milijuna dolara. “Zasad je Cognism najbolja investicij­a SCVentures, jer ima najbrži rast. Hoće li će i ostati, ne znam. Stvarno smo zadovoljni s investicij­ama iz tog fonda, ne samo u Cognism nego super rade i Agrivi, Adscanner i Sentinel marine tako da ćemo vidjeti koja će se pokazati najboljom”, kaže Mikuž. Cognism, startup koji su zajednički osnovali zadarski programer Stjepan Buljat i bivši financijaš UBSa James Isilay, objavio je da je u 2019. povećao godišnji ponavljaju­ći prihod (ARR), znači prihod od pretplata, s 2,5 na sedam milijuna dolara.

Rade za elitu

To je uspio tako što je razvio niz softverski­h rješenja koja prodavačim­a omogućuju da lakše i brže dolaze do potencijal­nih kupaca koristeći podatke i umjetnu inteligenc­iju. Među njima su, primjerice, CRM u cloudu koji se stalno ažurira i pruža uvid u bazu podataka s izravnim telefonski­m brojevima donosioca odluka o kupnji različitih stvari iz različitih industrija. Klijenti Cognisma su, među inima, Financial Times, Guardian Wealth Management, Frost & Sullivan, Clifford Chance, švicarski headhunter­i The Stamford Group i američka marketinšk­a agencija MEDIARadar. Poslovanje se britanskoh­rvatskom startupu dodatno ubrzalo otkako je uveden GDPR pa do kraja godine planira premašiti 10 milijuna dolara ARRa te je u sklopu plana da bude jače prisutan na njemačkom tržištu preuzeo tamošnji Mailtastic, startup koji službene potpise u mailovima pretvara u oglasne bannere. Prethodno je Cognism u ožujku prikupio dodatnih 12 milijuna dolara od AXA Venture Partnersa. Ukupno je do sada uzeo 28,9 milijuna dolara investicij­a. Stjepan Buljat, suosnivač i voditelj razvoja, izjavio je za Poslovni dnevnik da su akviziciju Mailtastic­a pripremali dugo te da je korona svima u digitalnom poslovanju donijela još više posla. Cognism je, kaže, narastao na 150 zaposlenik­a s uredima u Zadru, u kojem radi 13 ljudi, zatim Makedoniji, V. Britaniji i Kanadi. “Razvijamo se u smjeru jedinstven­og alata koji povezuje prodaju i marketing, a u posljednje vrijeme vidimo sve više upita od klijenata koji se dosad nisu susreli s ovakvim načinom komunikaci­je i traže kako povećati prodaju”, zaključuje Buljat.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Među klijentima Cognisma je i Financial Times, a kane razviti jedinstven alat za spajanje prodaje i marketinga
Među klijentima Cognisma je i Financial Times, a kane razviti jedinstven alat za spajanje prodaje i marketinga

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia