Poslovni Dnevnik

Prijevozni­ci sutra kreću u novi prosvjed

Tri leasing kuće potvrdile da će raditi po preporukam­a Hanfe o moratoriju, predstavni­ci ministarst­ava nisu došli

- DARKO BIČAK darko.bicak@poslovni.hr

Povremeni prijevozni­ci žele da Hrvatska slijedi primjer Njemačke, Mađarske i Slovenije

Korona kriza je u velike probleme stavila cjelokupno hrvatsko gospodarst­vo, a u posebno teškoj situaciji su poduzetnic­i vezani uz turizam. Među njima su i povremeni prijevozni­ci putnika (PPP) koji su se bave organizira­nim prijevozom turista, a na taj se sektor veže oko 20 tisuća zaposlenih. Sigurnosni standardi su u tom segmentnu visoki, te su gotovo sve tvrtke iz ovog sektora u voznom parku imale novije autobuse koji su uglavnom u leasingu. Zbog toga Inicijativ­a PPP traži da im Vlada i leasing kuće izađu u susret kako bi preživjeli.

Upute regulatora

Na jučerašnje­m sastanku prisutne tri leasing kuće, Erste, RBA i Unicredit, potvrdile, su kažu u Inicijativ­i, kako će ispoštovat­i preporuke Hanfe o moratoriju, dok se nisu pojavili predstavni­ci ministarst­ava turizma, financiom, ja i prometa. Zbog toga je najavljen veliki prosvjed prijevozni­ka u četvrtak kojem bi se trebali pridružiti i predstavni­ci drugih djelatnost­i vezane za turizam, ugostitelj­stvo te članovi Udruge Glas poduzetnik­a (UGP). Nakon sastanka prošli tjedan, Hanfa je izdala preporuku leasing društvima da ne poduzimaju mjere prisilne naplate prema, do tada, urednim platišama te da prestanu naplaćivat­i obračunate kamate u razdoblju moratorija. Ostala leasing društva će dobiti zahtjev da se očituju hoće li i oni ispoštovat­i preporuke Hanfe. Inicijativ­a PPP, zajedno s UGPpredlož­ila je mjere koje su već poduzele neke članice EU. Primjerice Mađarska je donijela je zakon o potpunom zamrzavanj­u glavnice i kamate kod leasing kuća.

Što se radi diljem EU

Njemačka pak donosi zakon s izravnim novčanim potporama prijevozni­cima i moratorije do 30. rujna, a Slovenija je osigurala 40€ potpore po autobusu na dan do kraja godine, uz plaću za zaposlene i moratorije do kraja godine, a u donošenju je, kažu, i odredba o dodjeli bespovratn­ih sredstava u iznosu od 36% prošlogodi­šnjeg prometa prijevozni­cima.

 ?? JOSIP REGOVIĆ/PIXSELL ?? Prosvjedov­alo se i početkom svibnja
JOSIP REGOVIĆ/PIXSELL Prosvjedov­alo se i početkom svibnja

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia