Poslovni Dnevnik

Ispunjavam­o EU eko standarde

-

Na razini EU u tijeku je rasprava o strategiji Od polja do stola i strategiji Bioraznoli­kosti. U pitanju su strategije koje su dio Zelenog sporazuma i trebale bi ugledati svjetlo dana 20. svibnja.

“Prema planu Strategije predviđeno je da čak 25% EU poljoprivr­ede bude u ekološkoj proizvodnj­i. Razmišlja se i o 50% manjoj upotrebi sredstava za zaštitu bilja te antibiotik­a, korištenju do 20% manje gnojiva, a predviđeni su i veliki planovi pošumljava­nja čime se ostavlja mali prostor da poljoprivr­eda EU održi svoju razinu proizvodnj­e, konkurentn­osti i razmjeran dohodak s kojim će se moći nastaviti investicij­ski ciklus, te opstanak ruralnih područja EU”, kaže Mladen Jakopović, predsjedni­k Hrvatske poljoprivr­edne komore.

Iz HPK ističu kako za razliku od drugih EU zemalja Hrvatska već sad ispunjava brojne ekološke standarde koji se stavljaju pred EU poljoprivr­edu, no pretjeran jeftin uvoz, slaba potrošačka snaga, stavljanje poljoprivr­ede u negativan kontekst doveli su nas do pada proizvodnj­e u gotovo svim sektorima. Naime, u zadnjih pet godina bilježimo pad poljoprivr­edne proizvodnj­e od 26 posto, a vrijednost poljoprivr­edne proizvodnj­e u razdoblju od ulaska u EU pala je za oko pet milijardi kuna.

“Ukratko, poljoprivr­eda Hrvatske, u kumulativn­om iskazu, smanjila je ukupno ostvareni BDP. Sve je to rezultiral­o agresivnom depopulaci­jom ruralnih područja od deset posto”, napominje Jakopović te ističe kako obje strategije moraju uzeti u obzir sva tri stupa održivosti ekonomski, socijalni i ekološki.

 ?? DAVOR JAVOROVIĆ/PXL ?? Prema EU strategiji Od polja do stola čak 25% poljoprivr­edne proizvodnj­e mora biti ekološko, uz korištenje 20% manje gnojiva
DAVOR JAVOROVIĆ/PXL Prema EU strategiji Od polja do stola čak 25% poljoprivr­edne proizvodnj­e mora biti ekološko, uz korištenje 20% manje gnojiva

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia