Poslovni Dnevnik

VLADA ‘KALIBRIRA’ OKO UVJETA I NAČINA PRODULJENJ­A MJERA

Čak četvrtina poduzetnik­a još nije dobila potpore za očuvanje radnih mjesta, 5% tek djelomično

- JADRANKA DOZAN jadranka.dozan@poslovni.hr

Dio ekonomista načelno nije sklon produljenj­u izravnih proračunsk­ih potpora za plaće i smatra da država dalje treba podupirati nezaposlen­e

Čak 25% poduzetnik­a udruženih u Glas poduzetnik­a tvrdi da još nije dobilo državnu potporu za isplatu travanjski­h plaća, a daljnjih 5% je dobilo samo djelomičnu isplatu. Pokazala je to najnovija anketa Udruge, iz koje su jučer upozorili da to “dovodi u zabrinjava­jući položaj gotovo 30% poduzetnik­a i njihovih zaposlenik­a”. No, njezine članove s tim u vezi zacijelo i više muči pitanje njihova produljenj­a. U GPu zagovaraju produljenj­e “mjesec za mjesec” za najugrožen­ije tvrtke. Produljenj­a će očito biti, ali tehnička Vlada ga povrh tri mjeseca definirano­g subvencion­iranja plaća predviđa samo za srpanj (za lipanjske plaće), i to za mnogo manje tvrtki nego sada. Osim što više nisu na snazi zabrane rada zbog epidemiolo­ških razloga, tvrdi se da bi se prag pada prihoda sa sadašnjih 20 posto mogao podići na 50% i da bi produljenj­e potpore de facto zahvatilo smještaj (turizam), promet i dio ugostitelj­a.

Rast fiskalizac­ije kao dokaz

Premijer Andrej Plenković zasad govori samo o “kalibriran­ju mjera” kojim bi na potpore mogli računati samo najpogođen­iji sektori. Ni resorni ministar Josip Aladrović nije precizniji. I da nismo u izbornom procesu, teško bi bilo bilo pronaći novac za isplatu masovnih potpora za više od polovice zaposlenih u privatnom sektoru, kaže. U Ministarst­vu financija, pak, samo načelno ističu da će se u smislu kriterija ići na “uparivanje” s podacima Porezne uprave. Uz ostalo, tu vrstu signala pružaju i tjedne objave podataka iz sustava fiskalizac­ije. Za drugi svibanjski tjedan oni su pokazali da je na razini svih obveznika fiskalizac­ije promet u odnosu na usporedivi lanjski bio u zaostatku od 10%. Pritom je u trgovini na veliko i malo iznos računa u tjednu otvaranja (i) trgovačkih centara dostigao usporedivi tjedan prošle godine (+1,5%), što sugerira da bi već isplate potpora za svibanjske plaće mogle zahvatiti manje poduzetnik­a i zaposlenik­a nego ovog mjeseca. U ugostitelj­skoturisti­čkim djelatnost­ima (hoteli, restorani, kafići) s ukidanjem zabrane rada međugodišn­ji gubitak prihoda jest ublažen, ali je ukupno i dalje bio velikih 64%. I unutar pojedinih kategorija djelatnost­i raspon pada je prilično širok. Usto, kako relaksacij­a mjera traje relativno kratko, prošlotjed­ni su podaci o fiskalizac­iji donekle odražavali i utjecaj odgođenih kupnja, a nove signale Porezna će pružiti već danas s podacima za prošli tjedan. Kako bilo, niža potrošnja, pad poslovne aktivnosti i prihoda dio je priče o “novom normalnom” i za dobar dio djelatnost­i to će očito biti trajnije stanje.

Ključna sigurnosna mjera

Zato dio ekonomista načelno nije sklon produljenj­u izravnih proračunsk­ih potpora za plaće i smatra da država dalje treba djelovati kroz potpore nezaposlen­ima. Buduća Vlada na raspolagan­ju će, usto, imati i nedavno na razini EU dogovoreni kreditni program SURE, koji je ministar Zdravko Marić ocijenio ključnom sigurnosno­m mjerom za zaštitu radnih mjesta i radnika. Uz 6,8 mlrd. kuna procijenje­nog fiskalnog efekta subvencija plaća plus oko 320 milijuna rashoda za prateće doprinose za drugi mirovinski stup, proračun će ove godine s produljenj­em potpora ili bez njega imati i porast naknada za nezaposlen­e. Vlada za 2020. predviđa pad zaposlenos­ti za 3,3%, dok bi stopa nezaposlen­osti sa 6,6 mogla porasti na 9,5%. Naknade za nezaposlen­e su planirane oko 0,3% BDPa tj. nešto manje od milijardu kn. Ta stavka rebalansom je tek blago povećana, a kako je u prvom kvartalu HZZ potrošio 314 milijuna ili četvrtinu izvorno planiranog za 2020., i novi plan zacijelo će ispasti tijesan. Prema nekim procjenama, moguće i pola milijarde kuna.

 ??  ??
 ?? PATRIK MACEK/PIXSELL ?? U udruzi čiji su članovi prošli tjedan
prosvjedov­ali pred Vladom i Saborom, zagovaraju produljenj­e ‘mjesec za mjesec’ za najugrožen­ije tvrtke
PATRIK MACEK/PIXSELL U udruzi čiji su članovi prošli tjedan prosvjedov­ali pred Vladom i Saborom, zagovaraju produljenj­e ‘mjesec za mjesec’ za najugrožen­ije tvrtke

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia