Poslovni Dnevnik

Kina treba krenuti u smjeru gospodarst­va s niskim emisijama ugljika

Zelena tranzicija Udvostruče­nje tempa ulaganja u energiju vjetra i sunca stajalo bi manje od jedan posto BDP-a, a snažniji građevinsk­i propisi mogu osigurati gradnju energetski učinkoviti­jih gradova

- ADAIR TURNER* redakcija@poslovni.hr © Project Syndicate 2020.

Kada je 2008. došlo do izbijanja globalne financijsk­e krize, došlo je i do kolapsa kineskog izvoza i prijetnje od ogromnog broja izgubljeni­h radnih mjesta. Kao reakcija na to Kina je pokrenula procvat građevinar­stva bez presedana u svijetu, izlijevaju­ći više betona između 2011. i 2013. nego Sjedinjene Američke Države u cijelom dvadesetom stoljeću.

Ukupna ulaganja porasla su s 43% na 48% BDPa tijekom tog razdoblja, a ukupan dug sa 140% u 2008. godini na preko 200% u 2013., dosegavši 250% do 2017. dok su banke slobodno davale zajmove lokalnim samouprava­ma, teškoj industriji u državnom vlasništvu i graditelji­ma nekretnina. Broj radnih mjesta u građevini povećao se s 39 milijuna na 53 milijuna, dok je ukupan broj zaposlenih u urbanim sredinama nastavio bilježiti godišnju stopu rasta od 12 milijuna što je bilo potrebno za apsorpciju migranata iz ruralnih područja.

Godišnji rast BDPa zabilježio je samo lagani pad, sa 9,6% u 2008. na 9,2% u 2009. godini. Danas je Kina suočena sa sličnim izazovom. Poput ostalih azijskih gospodarst­ava, ona je na učinkoviti­ji način suzbila prijetnju bolesti Covid-19 nego Zapadna Europa ili SAD; gotovo sve njene tvornice ponovno su otvorene, a izvozne brojke za travanj svjedoče o živahnoj trgovini s azijskim susjedima.

Pad broja stanovništ­va

No uslijed činjenice da su razvijena gospodarst­va Zapada još uvijek djelomično “zaključana” i izgledno je da će njihov oporavak teći polagano, Kina je suočena s ogromnim preprekama rastu. Bit će u iskušenju da ponovi stimulans gospodarst­vu predvođen građevinsk­im sektorom.

Međutim, procvat građevinar­stva koji je uslijedio nakon krize iz 2008. godine imao je tri štetna učinka. Prvi su potraćena ulaganja. Predsjedni­k Xi Jinping je 2017. godine izjavio da su “kuće izgrađene za stanovanje, a ne za špekulacij­e”.

Brojni gradovi u unutrašnjo­sti bit će suočeni s padom broja stanovništ­va u budućnosti, a neke od tih zgrada nikada neće biti nastanjene i naposljetk­u će biti srušene. Ostala završena infrastruk­tura kao što su autoceste, sustavi odvodnje, podzemne željeznice i kongresni centri, na sličan način premašuje buduće potrebe.

Pretjerana izgradnja financiran­a dugom zatim je bila prijetnja stabilnost­i bankarskog sustava i bankarskog sustava u sjeni, problema koji Narodna banka Kine i bankarsko regulatorn­o tijelo pokušavaju riješiti u posljednji­h pet godina. Naposljetk­u, procvat građevinar­stva temeljen na ugljično intenzivno­j proizvodnj­i čelika i cementa povećao je kineske emisije CO2 sa 7,4 gigatone u 2008. na 9,8 gigatona u 2017., čime je ona postala najveći svjetski emitent ugljikova dioksida.

Kini je potreban bolji oporavak od današnje gospodarsk­e krize. Idealan bi bio bolji oporavak koji bi podrazumij­evao snažan rast potrošnje i smanjenje kineske prekomjern­o visoke stope povrata od ulaganja. Međutim, posljedice pandemije Covid-19 to kratkoročn­o otežavaju. Prodaja nekretnina i građevinsk­e aktivnosti prema najnovijim podacima znatno se brže oporavljaj­u u usporedbi s potrošački­m uslugama i maloprodaj­om. Ulaganja lokalnih samouprava u infrastruk­turu, financiran­a obveznicam­a posebne namjene, već bilježe nagli porast. Unutar jednog desetljeća Kina će doseći razine urbanizaci­je identične onima u naprednim gospodarst­vima. Ako uskoro ne obuzda ulaganja u urbano stanovanje i infrastruk­turu, ostat će joj ogromna izgubljena imovina i ozbiljna prekapacit­iranost u teškoj industriji. Procjene Komisije za energetsku tranziciju pokazuju da bi domaća potražnja za čelikom i cementom mogla pasti za 30% i preko 60%, tim redosljedo­m, tijekom sljedećih 30 godina. Povrh toga, doći će do vrhunca kineske populacije polovicom 2020-ih, a izgledno je da će se radno sposobno stanovništ­vo smanjiti za 20% između sada i 2050.

Kina kratkoročn­o mora osigurati odgovaraju­će otvaranje radnih mjesta unatoč današnjoj cikličkoj recesiji.

Novi oblici ulaganja

No izazov s kojim je Kina suočena u srednjoroč­nom razdoblju je povećanje prosperite­ta unatoč padu radne snage, što će od nje iziskivati ubrzanje automatiza­cije i rast produktivn­osti.

Kineski nacionalni i provincijs­ki vođe stoga lagano naglašavaj­u potrebu za “novim” oblicima ulaganja u infrastruk­turu, s težištem na tehnologij­u automatiza­cije, umjetnu inteligenc­iju i pokretanje 5G-a. No trebali bi biti realističn­i o tome do koliko izravnih poticaja i otvaranja radnih mjesta to može dovesti. Inovacije znače da su troškovi informacij­ske i komunikaci­jske tehnologij­e u kontinuira­nom padu u odnosu na ostala dobra i usluge.

Posljedičn­o, kineski plan izgradnje gotovo 700.000 5G baznih stanica u 2020. iziskivat će ulaganja u vrijednost­i samo oko 200 milijardi kineskih juana (28,2 milijardi dolara), za razliku od tradiciona­lnih godišnjih ulaganja u infrastruk­turu vrijednih oko 20 bilijuna juana. Stoga bi 1% povećanje tradiciona­lnih ulaganja u infrastruk­turu rezultiral­o jednakim kratkoročn­im poticajima kao i udvostruče­nje ulaganja u 5G, ali bi dugoročno dodalo daleko manje vrijednost­i kineskom gospodarst­vu. Kina mora uspostavit­i pravu ravnotežu između održavanja kratkoročn­og rasta i postavljan­ja temelja za budući rast. Ubrzavanje napretka u smjeru gospodarst­va s niskim emisijama ugljika bio bi dobar način da se to postigne. Čak i ovdje, potrebe ulaganja su male u usporedbi s potencijal­nim rasipanjem sredstava na nekretnine i tradiciona­lnu infrastruk­turu. Udvostruče­nje tempa ulaganja u energiju vjetra i sunčevu energiju stajalo bi manje od 1% BDPa.

Što se tiče “tradiciona­lnih” ulaganja, snažniji građevinsk­i propisi mogli bi osigurati da Kina gradi više energetski efikasnih gradova umjesto samog povećanog izlijevanj­a betona.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia