Poslovni Dnevnik

Amerika pronašla još jedan način kako

Donošenjem zakona kojim inozemne kompanije moraju dokazati da nisu u vlasništvu

- TOMISLAV PILI tomislav.pili@poslovni.hr

Analitičar­i smatraju da će se povećavanj­em američkog pritiska kineske tvrtke sve više okretati azijskom tržištu kapitala, prije svega burzi u Hong Kongu

Američkoki­neske trgovinske (a sve više i političke) tenzije dobile su i burzovno obličje. Prošlog tjdna američki je Senat usvojio zakonsku regulativu koja će značajno ograničiti kineskim kompanijam­a prikupljan­je novca na američkom tržištu kapitala kroz uvrštenje dionica na Wall Streetu. Iako se zakon može primijenit­i na svaku stranu kompaniju koja traži pristup američkom kapitalu, analitičar­i smatraju da je primarni cilj ipak Peking.

'Partija vara'

Nova regulativa, ukratko rečeno, zahtijeva da strane kompanije koje žele kotirati ili već kotiraju na američkim burzama dokažu kako nisu u vlasništvu ili pod kontrolom strane vlade.

“Kineska komunistič­ka partija vara, a ovaj zakon spriječit će ju u varanju američkih burzi”, poručio je putem Twittera republikan­ski senator Louisiane i član senatskog odbora za bankarstvo John Kennedy. Kako ocjenjuju američki analitičar­i, ovo je posljednji u nizu primjera kako tržište kapitala postaje jedno od bojnih polja američkoki­neskog rivalstva. “U posljednji­h nekoliko mjeseci, američki političari predložili su delistiran­je kineskih kompanija s burzi u SADu pod različitim kriterijim­a te ograničava­nje američke izloženost­i kineskom tržištu”, stoji u istraživan­ju analitičar­a tvrtke China Renaissanc­e, a prenosi CNBC.

“Očekujemo da će ta tema ostati među najpopular­nijima tijekom predizborn­e kampanje za ovogodišnj­e predsjedni­čke izbore”, stoji u bilješci. Toj temi svoj je prilog dao i tamošnji burzovni regulator, Komisija za burze i vrijednosn­ice (SEC). Nedav

 ??  ?? Tehnološka burza Nasdaq izvijestil­a je Luckin da bi bilo dobro da povuče dionice
Tehnološka burza Nasdaq izvijestil­a je Luckin da bi bilo dobro da povuče dionice

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia