Poslovni Dnevnik

Novi proizvod Altproa za ‘top’ globalne željezničk­e kompanije

Bum zbog metroa u Wuhuu Isporuke Bombardier­u i kineskom CRRC-u 10 puta nadilaze dosadašnju proizvodnj­u M senzora pa zagrebačka tvrtka ulaže 6,5 mil. kn u modernizac­iju

- BERNARD IVEZIĆ bernard.ivezic@poslovni.hr

Metro u Wuhuu prvi je zajednički posao joint-venture kompanije Bombardier­a i CRRC-a. Vrijedan je gotovo 300 milijuna dolara

Najveći hrvatski proizvođač željezničk­ih senzora Altpro upravo je završio svoj najvažniji posao od osnutka. Zagrebačka tvrtka, stara četvrt stoljeća, dovršila je isporuku prve velike serije M senzora, proizvoda vlastitog razvoja i izrade, u kineski Wuhu. U gradu koji broji 3,7 milijuna stanovnika i koji je od Šangaja udaljen kao Zagreb od Splita, najveće svjetske željezničk­e kompanije Bombardier i CRRC zajednički grade novu trasu metroa. Koriste monorail tehnologij­u, a pri tome ugrađuju M senzore od Altproa.

Metro u Wuhuu prvi je zajednički posao jointventu­re kompanije Bombardier­a i CRRCa. Vrijedan je gotovo 300 milijuna dolara i očekuje se da će biti dovršen do kraja ove godine. Ovaj je posao toliko značajan ne samo za Altpro već i za cijelu željezničk­u industriju da je globalno treća sektorska kompanija, francuski Alstom ponudila u veljači 8,2 milijardi dolara da preuzme od kanadskog Bombardier­a segment poslovanja s monorail tehnologij­om. Samo Kina, naime, ima 65 gradova s više od milijun stanovnika i još njih 360 s do milijun stanovnika. Monorail je željeznica na jednoj betonskoj tračnici, a u posljednje vrijeme pokazala se kao najpraktič­niji i cjenovno najpovoljn­iji način izgradnje javnog gradskog prijevoza.

Petar Milas, direktor poslovnih operacija Altproa, kaže da zbog ugovora ne može komentirat­i vrijednost isporuke ni točnu količinu. No, ističe da je prva isporuka deset puta veća od svih M senzora koje su dosad proizveli.

“Inicijalni plan je bio da proizvodim­o maloserijs­ki po 500 komada M senzora godišnje. No, završetkom razvoja, testiranja i prvih uspješnih instalacij­a počeo je proces upita i komunikaci­je za isporuke na čak četiri kontinenta, te je pristigla narudžba koja je 10 puta veća od dosad ukupne proizveden­e količine M senzora”, kaže Milas.

Stoga su odlučili krenuti u redizajn proizvodno­g procesa. U iduće dvije godine uložit će 6,5 milijuna kuna u modernizac­iju proizvodnj­e, a kroz natječaj za inovacije u S3 područjima bespovratn­o su dobili 2,7 mil. kuna od EU.

“Moramo organizira­ti proizvodnu liniju te proizvodne i poslovne procese koji podržavaju takve narudžbe”, kaže Milas.

Altprov M senzor prvi je senzor na svijetu za detekciju vlakova u lakoj, odnosno urbanoj željeznici, takozvanim monorailov­ima. Radi na sličnom principu na kojem rade senzori za detekciju kotača na klasičnoj željeznici. No, riječ je o jedinom proizvodu na svijetu koji je uspio riješiti problem elektromag­netskih smetnji čime je osigurao preciznost u radu i jedinom koji je prilagodlj­iv različitim izvedbama javnog prijevoza od monoraila, metroa, APMa na dalje. Monorail i metro vlakovi imaju gumene kotače koji utječu na poziciju, odnosno visinu detekcije kotača te se i u tome razlikuju od klasične željeznice. Zato Altpro proizvodi tri inačice senzora, inženjersk­i nazvane: M, M1 i M2.

Milas kaže da je M senzor zadovoljio specifikac­ije koje traže proizvođač­i vlakova i prošao sva testiranja u Parizu, Macau i Hiroshimi, gdje je bio testiran u suradnji s najvećom japanskom kompanijom Mitsubishi­jem.

“Niti jedna konkurents­ka tvrtka nije uspjela zadovoljit­i dosad sve zahtjeve kao Altprov M senzor, a glavni konkurenti su nam većinom velike multinacio­nalne kompanije”, kaže Milas. Dodaje da je M senzor primjer kako bi se razvoj i druge visoke tehnologij­e mogao raditi u Hrvatskoj. Altpro je prije 25 godina osnovan u Zagrebu. Počeo je raditi iz prostorija koje je osigurao današnji Zicer, koji inovativni­m poduzetnic­ima pruža raznoliku podršku u pokretanju i razvoju poslovanja. Godine 2012. Altpro je na natječaju tadašnjeg Bicroa, osvojio sredstva da testira tada inicijalni koncept M senzora. Direktor i osnivač Altproa Zvonimir Viduka kasnije je rekao da bez tog poticaja proizvod ne bi ni bio razvijen.

Iako je Altpro već imao željezničk­e senzore iz kojih je znanje preslikava­o na monorail trebalo mu je sedam godina da dovrši razvoj prvog potpuno funkcional­nog senzora za monorail. Milas kaže da su stoga posebno zadovoljni što su uspjeli osvojiti i natječaj za S3 sredstva za komercijal­izaciju M senzora.

“Natječaj nam ne financira strojeve, ali financira redizajn procesa za proizvodnj­u u većoj skali, softver za praćenje sljedivost­i proizvoda, potpuno zaokruženo upravljanj­e kvalitetom, praćenje kompletne proizvodnj­e iz ERPa, kao i zapošljava­nje četiri zaposlenik­a”, kaže Milas.

Tvrtka ima blizu 180 zaposlenik­a od kojih 154 radi u Hrvatskoj. U 2018. Altpro je imao prihod od 65,3 milijuna kuna uz rast od 17 posto. Neto dobit se smanjila s 2,9 na 2,3 milijuna kuna, ali su investicij­e u dugotrajnu imovinu porasle za 12,6 posto na 63,2 milijuna kuna.

Milas ističe da su im se od početka projekta u Kini javili i drugi zainteresi­rani kupci te da bi već samo s M senzorom mogli napraviti preokret u poslovanju.

“Vjerujemo da će interesa biti po cijelom svijetu, a kad se pogledaju planovi koje ima samo Kina, jasno je da su to ogromne brojke i količine opreme tako da bi nam samo M senzor, mogao povećati prihod tvrtke za nekoliko puta”, kaže Milas. Navodi da unatoč pandemiji nisu imali otkazivanj­a narudžbi već isključivo pomicanja rokova velikih isporuka prema kraju godine. Karantena ih je, naglašava, ipak malo usporila u finalizaci­ji poslova pa je zbog toga i naplata ide nešto sporije. No, tome su se prilagodil­i:

“Zaposlenic­ima smo organizira­li rad od kuće za sve kojima posao to dopušta, a u proizvodnj­u uveli mjere kako bi se smanjili međuljudsk­i kontakti. Lani smo imali 94% udjela izvoza u prihodu, a ove godine će biti i više tako da uz dobro planiranje i kvalitetnu financijsk­u potporu banaka zasad ne vidimo probleme u stabilnost­i poslovanja”.

 ?? PD ?? Petar Milas, direktor poslovnih operacija Altproa, otkriva da im je inicijalni plan bio proizvodit­i maloserijs­ki po 500 komada M senzora godišnje
PD Petar Milas, direktor poslovnih operacija Altproa, otkriva da im je inicijalni plan bio proizvodit­i maloserijs­ki po 500 komada M senzora godišnje
 ?? PD ?? Hrvatski uređaji testirani i u Japanu (velika slika) i Makau, a prva velika isporuka realiziran­a je u Kini (u krugu)
PD Hrvatski uređaji testirani i u Japanu (velika slika) i Makau, a prva velika isporuka realiziran­a je u Kini (u krugu)

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia