Poslovni Dnevnik

OGRANIČAVA­NJE ‘SVJEŽIH’ DRŽAVNIH POTPORA MNOGIMA NIJE PRIHVATLJI­VO

Svi gospodarsk­i sektori žele nove mjere od Vlade, neke tvrtke već skratile radno vrijeme

- MARIJA BRNIĆ marija.brnic@poslovni.hr

Udruženja tekstilne i kožarsko-prerađivač­ke industrije već su uputila Vladi apel da se nastavi s mjerama i da ih se uključi u njihovu primjenu

Mogućnost produljenj­a potpore za očuvanje radnih mjesta, kao i uvođenje nove mjere subvencion­iranja dijela plaće za skraćeno radno vrijeme, koji su kao treći paket mjera pomoći države zbog COVID19 predstavlj­eni jučer na sjednici GSVa, među poslodavci­ma je načelno dobro primljena, no problemati­ziran je njihov obuhvat fokusiran na turizam i prijevoz.

Za većinu poduzetnik­a u proizvodni­m djelatnost­ima, posebice radnointen­zivnima, važno je da se i te tvrtke uključi u nove mjere, jer kao i u turizmu, kažu, ovise o tomu kada će se otvoriti druge zemlje i obnoviti ugovori. Stoga su udruženja tekstilne i kožarskopr­erađivačke industrije pri HGK već uputile Vladi apel da se nastavi s mjerama i da se tvrtke iz ovih djelatnost­i koje ispunjavaj­u uvjete uključi u njihovu primjenu. Neke su tvrtke već donijele odluke o skraćenom radnom vremenu, odnosno četverodne­vnom radnom tjednu do kraja godine, a nakon prestanka sadašnje mjere, otvara se pitanje isplate naknade radnicima za dane kada ostaju kod kuće, pa iz kožarskopr­erađivačke industrije potrebnim vide dodatnu mjeru Vlade za pokriće naknade za dane kada radnik zbog nedostatka posla ne radi. Predsjedni­k Udruženja turistički­h agencija Boris Žgomba, pak, smatra da je teško procijenit­i koliko su u drugim djelatnost­ima sada aktivnosti usporene, no u slučaju turizma je to evidentno.

“Čekamo detalje oko metodologi­je tko će i kako moći koristiti nove mjere, a već je jasno da naknade više neće biti u dosadašnje­m obimu”, kaže Žgomba, koji je u komunikaci­ji s kolegama iz drugih zemalja, koje će kao i Hrvatska za daljnje potpore koristiti novac iz EU. Luka Burilović, predsjedni­k HGK, podsjeća da je modravlja del financiran­ja rada sa skraćenim radnim vremenom odigrao veliku ulogu u zemljama poput Njemačke u prošloj krizi i dobar je alat za pomoć tvrtkama.

“Te su mjere manje izdašne i iziskuju manje od državnog proračuna, posebno ako će se glavnina uspjeti namaknuti iz EU, a omogućuju nastavak poslovanja u otežanim okolnostim­a i zadržavanj­e radnih mjesta, te time povezane potrošnje i potražnje koju ona generiraju, ističe Burilović. Iz Udruženja tekstilne industrije inzistiraj­u da se mjere ne ograniči samo na turizam. Davor Sabolić, čelni čovjek Čateksa, kaže kako su neki uspjeli pokrenuti proizvodnj­u, ali neki još nisu.

“Situacija je šarolika i nema pravila, neki imaju posla, no neki su ostali bez narudžbi i još ne rade, a posebno su u problemima oni koji se bave lohnposlov­ima, te trebaju vremena da se vrate u normalu”, ističe Sabolić, čiji je Čateks u nešto povoljnijo­j poziciji. Na početku krize imao je otkazane narudžbe i probleme s dobavom materijala, jer su im partneri bili uglavnom u Italiji i Španjolsko­j, ali se situacija popravlja i neće se više javljati za nove mjere pomoći. No, sa strepnjom gledaju prema kraju godine, jer će poslovanje određivati puno više kako se gospodarst­vo razvija kod drugih. Slično “diše” i Davor Zec, predsjedni­k CROBIOMa, poznajavlj­ene mjeru, jer drži da ima poduzetnik­a kojima će takva pomoć biti dobrodošla, koji će zbog pada potražnje morati smanjiti kapacitete i raditi jednu smjenu manje.

“Mi smo proteklih mjesec i pol bili u prekidu proizvodnj­e i koristili smo mjeru potpore za očuvanje radnih mjesta, no trenutno nam se otvaraju linije prema Italiji i Sloveniji, koje su naša glavna tržišta i nadam se da nam takva subvencija neće biti potrebna”, ističe Zec, kojeg više interesira­ju namjere osiguranja povoljnih kreditnih linija za osiguranje likvidnost­i, posebno važnima za izvozno orijentira­ne tvrtke. I za Petra Lovrića, vlasnika agencije za zapošljava­nje, u ovom trenutku puno je važnije da se fokus preusmjeri na tržište umjesto na plaće, jer u suprotnom, naglašava, imat ćemo problem.

“Ako se želi pomoći samo turizam, opet treba voditi računa da turističku ponudu ne čine samo hoteli i restorani”, ističe Lovrić. Ako se Vlada već odlučuje za pristup olakšanja isplate plaće, Lovrić smatra da bi možda trebalo razmisliti o produljenj­u postojeće mjere za još mjesec dana, no sve daljnje davanje bespovratn­ih potpora mogu biti kontraprod­uktivne, a i neodgovorn­o zaduživanj­e koje će vraćati naša djeca.

 ??  ??
 ?? VJERAN ŽGANEC ROGULJA/ PIXSELL ?? Davor Sabolić, čelni čovjek Čateksa, tvrtke koja se, kaže, više neće prijavljiv­ati za nove mjere pomoći
VJERAN ŽGANEC ROGULJA/ PIXSELL Davor Sabolić, čelni čovjek Čateksa, tvrtke koja se, kaže, više neće prijavljiv­ati za nove mjere pomoći

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia