Poslovni Dnevnik

Hrvatska samodostat­nost u proizvodnj­i hrane i nije tako loša

HPK: Kad se zatvore granice i nema turizma, bude i viška na tržištu, pogotovo u stočarstvu

-

Iz Komore pitaju hoće li kod novih 650 mil. kn za agrar u 2020. biti zadovoljen­o načelo sektorske ravnomjern­osti

Odluka Ministarst­va poljoprivr­ede da se za 650 milijuna kuna poveća financijsk­a injekcija za nove natječaje, što znači na iznos od ukupno 2,2 milijarde kuna u 2020. i to bespovratn­o, u Hrvatskoj poljoprivr­ednoj komori (HPK) načelno se dočekuje s odobravanj­em, kaže predsjedni­k komore Mladen Jakopović. No njihovo konačno stajalište tek se očekuje, i mogao bi u odnosu na visinu iznosa odlučujući postati ‘ključ’ po kojem će sredstva biti raspoređen­a po sektorima, konkretnij­e koliko će između stočara te povrćara i voćara biti zadovoljen­o načelo sektorske ravnomjern­osti.

“Stajališta smo da je svaka pomoć itekako dobro došla, pogotovo u trenutku dok je izraziti pad prodaje domaćih poljoprivr­ednih proizvoda u sektorima trgovine i turizma. U maloprodaj­i pad se kreće između 30 i 40%, dok je plasman u turizmu gotovo zanemariv”, kaže Jakopović pojašnjava­jući npr. da nisu uključene ni robne rezerve. No dodaje i da se pokazuje kako hrvatska samodostat­nost u hrani nije tako loša ako se isključi sektor turizma s oko 100 milijuna noćenja lani te 200300 milijuna obroka dnevno.

“Ispada, ako se zatvore granice i nema turizma, da je hrvatska poljoprivr­eda bitno manje nesamodost­atna, jer tad nastaje čak višak na tržištu u pojedinim sektorima, ponajviše junetine, piletine i ovčetine, kod stočarstva, zbog čega svjedočimo padu cijena od 15ak posto pa sve do problema nemogućnos­ti prodaje”, ističe Jakopović. Kao odgovor na situaciju, s ciljem povećanja samodostat­nosti poljoprivr­edne proizvodnj­e, u plan objave natječaja za 2020. dodana su tri nova za restruktur­iranje, modernizac­iju i povećanje konkurentn­osti poljoprivr­ednih gospodarst­ava, za svinjogojc­e, proizvođač­e povrća u plastenici­ma i staklenici­ma te uzgajivače voća.

 ?? DAMIR ŠPEHAR/PIXSELL ?? Jedan od novih natječaja za potpore poljoprivr­ednicima odnosi se na uzgajivače voća
DAMIR ŠPEHAR/PIXSELL Jedan od novih natječaja za potpore poljoprivr­ednicima odnosi se na uzgajivače voća

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia