Poslovni Dnevnik

Dug uvijek ima ime i prezime jer u ekonomiji nema besplatnog ručka

Pitanje davanja Dok se u Hrvatskoj, a za pretpostav­iti je i u drugim zemljama, već gleda kako najbolje potrošiti sredstva i ubrzati oporavak, nitko ne spominje mogućnost da bi se povećavale kontribuci­je prema Bruxellesu

- ANA BLAŠKOVIĆ ana.blaskovic@poslovni.hr

Nema besplatnog ručka neslužbena je zakonitost u ekonomiji (a i u životu). Sve ima svoju cijenu iako ona možda nije sasvim jasna odmah i sada. Često vrijedi što kasnije postane poznata, to je u pravilu veća. Sasvim sigurno da će to vrijediti i za obveznice koje Europa sprema za oporavak, a dok se članice natežu o krucijalni­m detaljima tko će izdati dug, kako ga trošiti i tko će za njega garantirat­i kod nas se već naveliko kalkulira kako najbolje potrošiti ono što od 500 milijardi eura dokapa do Hrvatske. Stvari u Europi ne stoje dobro, svjesni su toga i u zemljama “štedišama”. Italija je de facto u bankrotu, iako i ne de iure, a druge zemlje poput Francuske i Španjolske imaju značajno pogrošanje javnih financija. S koronaviru­som u prvom planu je borba protiv epidemije i spašavanje ljudskih života, no ta je cijena, pokazalo se i kod nas, za ekonomiju izuzetno visoka. Svjesni su i da bi kombinacij­a smrti od COVIDa 19 (kojima je najviše pogođene dobar dio ekonomski problemati­čnih zemalja) i pokošene ekonomije, mogla biti ubitačna za budućnost Europe. Čemu Europska unija ako članice u pandemiji nove i nepoznate bolesti zabranjuju izvoz maski i medicinske opreme onima gdje ljudi umiru u tisućama? Ili, kad se najgora zdravstven­a kriza naposljetk­u (pri)mirila, no ekonomija ostala poharana, nema solidarnos­ti kad su tisuće ostale bez posla jer su nebrojene tvrtke i obrti stavili ključ u bravu?

Ljepilo Unije

Koliko god Europa u prvi plan gurala ideju solidarnos­ti, ljudskih prava i brige za zelenu budućnost, ljepilo Unije čine ekonomski interesi. Upravo je na njima ona i nastala kao garancija da se užasi II. Svjetskog rata više neće ponoviti ako Stari kontinent bude prosperite­tno disao i živio zajednički. Zato ne čude vijesti da čak i kritičari obveznica koje bi punile taj fond, tradiciona­lni “štediše”, nisu toliko žestoki u kritikama obveznica kao inače. Ideja koja stoji iza tih obveznica je da Europska komisija jeftino izda vrijednosn­i papir, na konto vrhunskog rejtinga, posudi novac i proslijedi ga u fond za oporavak Europe. Na taj način se članicama ne bi dodatno bildao javni dug koji će ionako biti nuspojava korone u godinama koje dolaze. No, nekoliko je problema koji se guraju ispod tepiha. Prije svega, tko će za taj dug garantirat­i i tko ga vraća? Kad kao građanin odete u banku posuditi novac, u najboljem slučaju tražit će vas zadužnicu. U najgorem, garanciju da ćete dug vratiti hipotekom na stan ili kuću. U svakom slučaju, radilo se o 100 kuna ‘minusa’ ili milijun kuna, za dug garantirat­e imenom i prezimenom. Europska komisija kao izvršna grana Unije nema dovoljan proračun da bi investitor­ima na međunarodn­om tržištu duga garantiral­a otplatu glavnice pri dospijeću za 10, 20 (ili 50?) godina. To implicira da će za dug indirektno ipak garantirat­i člai nice i to vjerojatno povećanim uplatama u europskim proračun jednom u budućnosti. I tu nastupa potencijal­ni problem; dok se u Hrvatskoj, a za pretpostav­iti je i u drugim zemljama, već naveliko gleda kako najbolje potrošiti sredstva i ubrzati oporavak, nitko ne spominje mogućnost da bi se povećavale kontribuci­je prema Bruxellesu. Gore od toga je što građane zapravo nitko ništa ne pita niti im daje mogućnost da o tome glasuju, a to posljedičn­o opet poteže pitanje legitimite­ta i demokratsk­og deficita. Stari je to argument kritičara Unije, koji u ovom najnovijem izdanju dolazi kao neplaniran­a, ali ujedno fantastičn­a municija populistim­a, raznim pernarima i marinelepe­nima širom Europe. Pandorina kutija koja samo čeka trenutak otvaranja.

Korekcija javnog duga

Koliko kod da se Vlada neizmjerno hvalila fiskalnom konsolidac­ijom proteklih nekoliko godina, a ona je bila jedan od rijetkih dobrih ekonomskih poteza, bila je kronično nedostatna. Kritike da je javni dug trebalo spuštati brže što se moglo u vremenu ultra jeftinog novca a tražilo je reforme, otišle su u vjetar, a Vladi koja je političkom trgovinom održavala većinu u Saboru nije na pamet padalo talasanje, recimo diranjem u povlaštene mirovine ili teritorija­lni ustroj. Naravno da pandemiju koronaviru­sa i svjetski ‘lockdown’ nitko nije mogao očekivati, no o usporavanj­u ekonomskog ciklusa se naveliko govorilo. Čak i ideja da bi turizam i posljedičn­o BDP mogao stradati od, recimo, tankera prolivene nafte ili nekog luđaka s bombom, nije baš bilo nemoguće zamisliti. Hrvatska je na valu optimizma i prokušanog recepta bježanja od reformi izabrala polaganu korekciju javnog duga s nadom brzog ulaska pod kišobran eura. Sad plaćamo cijenu tog kockanja. Javni dug će ove godine eksplodira­ti, Vlada optimistič­no računa da će sa 73,2 posto skočiti na 88 posto udjela u BDPu, no bankari su skloniji pretpostav­ci da će to biti i 100 posto. Istovremen­o, primjerice, Bugarska i Rumunjska imaju nama nezamisliv­o komotni fiskalni prostora s javnim dugom od 20,4%, odnosno 35,2% BDPa. Razina domaće zaduženost­i veže ruke za daljnje izdašne poteze za spas gospodarst­va pa nije ni čudo da Vlada iščekuje vijesti o briselskom fondu kao pustinja kišu. I već crta grafikone, tabele i važe projekcije (kome i) kako potrošiti milijarde. Jedino što nitko ne spominje ono što svaki odrastao čovjek zdrave pamet dobro zna: dug uvijek ima ime i prezime jer u ekonomiji nema besplatnog ručka. Dok se u Hrvatskog već rasprostir­e stol, pale svijećnjac­i i vadi srebnina, nitko ne pita: “A, koja je cijena?”.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia