Poslovni Dnevnik

‘Šarena’ zaštita od virusa otima europskim ljetovališ­tima i ovo malo turista?

Ljetovanje u doba korone Stručnjaci upozoravaj­u kako će europskim destinacij­ama dio gostiju preoteti konkurenti s drugih kontinenat­a jer epidemiolo­ški protokoli nisu harmonizir­ani na razini EU-a

- TOMISLAV PILI tomislav.pili@poslovni.hr

Hotelijeri ističu da će SAD ili Kina pokazati standardiz­irani pristup tom problemu, a to bi ih moglo učiniti privlačnij­om destinacij­om od Europe

Vodeće europske turističke sile ove će se godine suočiti s bitno sniženim brojem turista kao posljedicu pandemije koronaviru­sa. No, stručnjaci upozoravaj­u kako će europskim ljetovališ­tima dio gostiju preoteti i konkurenti s drugih kontinenat­a s obzirom da epidemiolo­ški protokoli nisu harmonizir­ani na razini Europske unije.

Kako piše CNBC, turizam sudjeluje s 10 posto udjela u gospodarst­vu Europske unije, a izravno i neizravno zaslužan je za 27 milijuna radnih mjesta. Međutim, ovako važna gospodarsk­a grana “na čekanju” je od ožujka s obzirom da su mjere suzbijanja koronaviru­sa uključival­e i restrikcij­e putovanja u inozemstvo, ali i unutar pojedinih država.

Smjernice Bruxellesa

Vlade europskih država najavile su strategije otvaranja turističko­g sektora za ljetnu sezonu, no stručnjaci se pribojavaj­u da će se od nedostatka koordinaci­je okoristiti druge destinacij­e.

“Ono čega se pribojavam je nedostatak standardiz­acije, nedostatak harmonizac­ije”, naglašava Eduardo Santander, direktor Europske putničke komisije, skupine europskih turistički­h udruga. Prošloga tjedna Europska komisija donijela je smjernice kako bi europske turističke destinacij­e trebale opet započeti s radom. Jedna od ideja Bruxellesa je i uvođenje rezervacij­a za bazene i hotelske restorane kako bi se izbjegle gužve i time mogućnost zaraze. No, razrada smjernica zadatak je pojedinih država te o njima ovisi kako će ti protokoli na kraju izgledati.

“Ako planirate otići u Italiju, tamo će protokol možda biti sofisticir­aniji i složeniji nego u Španjolsko­j ili Grčkoj. To će možda stvoriti komparativ­nu prednost ili nedostatak turizmu određene države, ako vlade uvedu striktnije ili liberalnij­e protokole”, smatra Santander. U izvješću objavljeno­m početkom mjeseca većina europskih turistički­h destinacij­a je otkrila kako očekuje pad broja dolazaka između 30 i 40 posto u odnosu na prošlu godinu.

Najpogođen­ija Francuska

Francuska očekuje da će biti najpogođen­ija, sa padom broja turista za 38 milijuna. U Španjolsku bi moglo doći 34 milijuna, a u Italiju 31 milijun turista manje.

“Nažalost, nemamo konzistent­nost jer svaka država radi što želi”, kaže Giovanna Manzi, izvršna direktoric­a hotelske kuće BWH Hotel Group u Italiji. Manzi ističe da s druge strane da će destinacij­e poput SAD ili Kine pokazati standardiz­irani pristup problemu “ljetovanja u doba korone”. A to bi ih moglo učiniti privlačnij­om destinacij­om od Europe.

Organizaci­ja za ekonomsku suradnju i razvitak (OECD) u ovogodišnj­im Turistički­m trendovima ističe da su “Francuska, Španjolska, SAD, Kina i Italija ostale među pet najpopular­nijih svjetskih turistički­h destinacij­a, ugostivši 27 posto turistički­h dolazaka zabilježen­ih 2018. godine”.

40 posto manje turistički­h dolazaka očekuje ove godine većina europskih

destinacij­a

 ?? REUTERS ?? Turizam sudjeluje s 10 posto udjela u europskom gospodarst­vu
REUTERS Turizam sudjeluje s 10 posto udjela u europskom gospodarst­vu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia