Poslovni Dnevnik

OD DANAS PRATIMO KAD ĆE VLADA POČETI SMANJIVATI POREZE

Ide u realizacij­u Plenković u Saboru traži potporu za sastav i program nove Vlade

- MARIJA BRNIĆ marija.brnic@poslovni.hr

Andrej Plenković u Saboru tražio potporu za sastav i program nove hrvatske Vlade

Zakon o obnovi Zagreba ide u Sabor drugi tjedan, a bit će, najavljuje Plenković, izglasan ekspresno prije stanke 4.8.

Mandatar za sastav 15. Vlade RH Andrej Plenković danas će pred Hrvatskim saborom, koji je jučer konstituir­an, doći po potporu za svoju novu Vladu i za program rada za iduće četiri godine. Već jučer usvojen je zakon o ustrojstvu Vlade, kojim se ostvaruje najava o smanjenju broja ministarst­ava, a za njegov novi program sam Plenković rekao je da je već svima poznat iz predizborn­e kampanje HDZa. Tek su mu, po njegovim riječima, pridodani neki detalji iz programa koalicijsk­ih partnera. HSLSov je tako prijedlog da se osigura veću transparen­tnost, što uključuje i javnu, online objavu svih troškova koje imaju saborski zastupnici.

Vrijeme do rujna

Program Plenkoviće­ve druge Vlade uključuje smanjenje stope poreza na dohodak s 24 na 20%, odnosno s 36 na 30%, a za poduzeća s godišnjim prihodom do 7,5 milijuna kuna predviđa se smanjenje stopu poreza na dobit s 12 na 10%. Plan je i da stopa PDVa za svu hranu padne s 25 na 13%, kao i nastavak rezanja parafiskal­nih nameta. Na koje se točno namete “cilja”, kao i kada slijede njihove provedbe, razradit će se detaljnije u operativno­m planu, za čiju izradu i donošenje Vlada ima vremena do rujna. No, prije svih planiranih aktivnosti iz programa, već na prvoj sjednici u petak, Plenković najavljuje donošenje zakona o obnovi Zagreba, koji bi na dnevnom redu Sabora trebao biti razmatran polovicom idućeg tjedna, a potom usvojen ekspresno, prije prve ljetne stanke na koju će zastupnici otići već 4. kolovoza. Već u startu novog mandata Plenković namjerava regulirati rad trgovina, za koje je pravni temelj već razrađen. Od krupnijih projekata posebno su vrijedni u prometnoj infrastruk­turi, ali i zdravstvu, gdje slijedi i revitaliza­cija Imunološko­g zavoda, te gradnja Nacionalne dječje bolnice u Zagrebu. Mlađim osobama predviđeno je omogućiti veće potpore za samozapošl­javanje, 130 tisuća kuna, a za mlade obitelji subvencije za 20 tisuća stambenih kredita. Predviđen je i dvostruko veći dječji doplatak, te roditeljsk­e naknade u visini pune plaće. Reforme slijede u pravosuđu, među ostalim donijet će se novi ovršni zakon, dok će kvalitetu javnog sektora podići daljnjom digitaliza­cijom usluga. Pomak ranije poduzetih mjera digitaliza­cije vidljiv je postao tijekom koronakriz­e, a sliprvog jedi daljnje unapređenj­e sustava. Predviđa se u iduće četiri godine i prepolavlj­anje broja lokalnih dužnosnika i funkcional­no povezivanj­e općina, a ulaganja u ravnomjera­n regionalni razvoj HDZ je najavio u visini od 30 milijardi kuna.

Nisu dali podatke o efikasnost­i

Uz dosadašnji projekt razvoja istoka Hrvatske, pokrenut će se novi, Projekt Dalmatinsk­a zagora, Lika, Banovina i Gorski Kotar vrijedan 2 milijarde kuna. Završetak svog prvog mandata Plenković je prije dva dana, kako je uobičajeno, zaključio usvajanjem izvješća o radu Vlade i o preuzetim i nepodmiren­im obvezama. Međutim, pregled aktivnosti svih ministarst­ava i uprava u provedbi njegovog Programa za razdoblje od listopada 2016. do srpnja 2020. javnost nije imala priliku vidjeti prije predstavlj­anja novog Programa. Iako je, zahvaljuju­ći suradnicim­a u proteklom razdoblju, Plenković naglasio da taj “dokument ostaje kao trag rada svih resora u ovoj Vladi u protekle četiri godine”, na službenim stranicama dokument nije objavljen, a ni na naš novinarski upit nije nam, do zaključenj­a broja, dan na uvid. Riječ je, inače, o materijalu koji daje objedinjen pregled i pojašnjenj­a financijsk­ih aktivnosti Vlade i svih resora, nepodmiren­ih i ugovornih obveza, neriješeni­h predmeta i sudskih sporova... Zasad, dakle, nije omogućeno proučavanj­e koliko je efikasna bila prošla Plenkoviće­va Vlada.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? PATRIK MACEK/PIXSELL ?? Zastupnici novog 10. saziva
parlamenta jučer krenuli s radom
PATRIK MACEK/PIXSELL Zastupnici novog 10. saziva parlamenta jučer krenuli s radom

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia