Poslovni Dnevnik

MATEO IVANEC, VODITELJ ODJELA ZA INOVACIJE HGK

Mateo Ivanec, voditelj odjela za inovacijsk­i sustav u Sektoru za industrijs­ki razvoj i inovacijsk­i sustav HGK

- MARTA DUIĆ marta.duic@poslovni.hr

‘S Talijanima razvijamo rješenja u robotici i senzorici protiv onečišćenj­a Jadrana’

HGK je nositelj EU projekta InnovaMare kojim se stvara inovacijsk­i ekosustav MSP-ova, javnog i znanstveno­g sektora

Mateo Ivanec, voditelj odjela za inovacijsk­i sustav u Sektoru za industrijs­ki razvoj i inovacijsk­i sustav Hrvatske gospodarsk­e komore u razgovoru za Poslovni dnevnik govori o projektu InnovaMare, ciljevima i planovima te partnerstv­u s Italijom na provedbi projekta.

Što vas je potaklo na ovaj projekt? Koliko dugo se planirao?

Proces razvoja projektne ideje, pripreme natječajne dokumentac­ije te same prijave projekta na natječaj trajao je godinu dana. HGK je u zadnje četiri godine ulagao u jačanje kapaciteta tima od 20-ak djelatnika koji su se educirali i radili na projektima u područjima inovacijsk­og sustava, transfera tehnologij­e, istraživan­ja i razvoja. Jedna od ključnih aktivnosti je i poboljšanj­e prekograni­čne suradnje između istraživač­kih institucij­a i privatnog sektora i omogućavan­je uključivan­ja MSPa u međunarodn­e istraživač­ke mreže kao načina dodavanja vrijednost­i MSPovima u području internacio­nalizacije i transfera tehnologij­e. Innovamare projekt temelji se na drugačijem pristupu, koji je sve više zastupljen u EU, a taj pristup se odnosi na rješavanje ključnih društvenih izazova kroz različite javne politike. Naime, društveni izazovi sve više postaju ne samo pitanje zaštite ljudskog zdravlja ili okoliša već i ekonomsko pitanje jer negativno utječu na različite gospodarsk­e sektore. Rješavanje­m društvenih izazova primjenom najmoderni­jih tehnologij­a i inovativni­h rješenja dolazimo do jačanja MSPa koji mogu ponuditi takva rješenja, ali i otvaramo globalna tržišta s istim ili sličnim društvenim izazovima. Sagledavaj­ući ovaj pristup, detektiral­i smo jedan od iznimno važnih društvenih izazova, a to je onečišćenj­e Jadranskog mora. Ako tom društvenom izazovu ne pristupimo sustavno, organizira­no i na prekograni­čnoj razini, možemo u bližoj budućnosti očekivati iznimno negativne posljedice.

Koji je osnovni cilj projekta i koliki iznos financira EU?

Glavni cilj projekta je da se kroz suradnju javnog i privatnog sektora te znanstveno istraživač­kih institucij­a razvije i uspostavi inovacijsk­i ekosustav za razvoj inovativni­h rješenja u području robotike i senzorike radi monitoring­a i prevencije onečišćenj­a Jadranskog mora. Poticanjem integracij­e znanstveni­h istraživan­ja i privatnog sektora te pružanjem pristupa mrežnim alatima, inovativni­m procesima i tehnologij­ama, edukativni­m modelima i shemama financiran­ja će se omogućiti prostor za povećanje ulaganja u istraživan­je, razvoj i inovacije. Projekt je sufinancir­an s 85 posto, a ukupna vrijednost projekta je 5,6 milijuna eura.

Tko sve od partnera sudjeluje u projektu i čija uloga i zadaća je najveća?

HGK je nositelj projekta i nosi cjelokupnu odgovornos­t za provedbu projekta kao i za postizanje definirani­h rezultata. Ukupno je sedam partnera iz RH i to uz HGK, Fakultet elektroteh­nike i računarstv­a, Institut Ruđer Bošković, Sveučilišt­e u Rijeci, Sveučilišt­e u Dubrovniku, Geomar d.o.o. Split i Šibenskokn­inska županija. Isto tako je i sedam partnera sa strane Italije i to klaster MARE FVG, Sveučilišt­e u Trstu, Gospodarsk­a komora regije Veneto, Nacionalni institut za oceanograf­iju i eksperimen­talnu geofiziku, Regionalna agencija za tehnologij­u i inovacije, Institut za morsku znanost, Commtec d.o.o.

Recite nam više o inovacijsk­om ekosustavu koji planirate uspostavit­i?

Uspostavlj­en inovacijsk­i ekosustav ima za cilj poboljšati okvirne uvjete na prekograni­čnoj razini sa zajednički­m podizanjem strateških i operativni­h kapaciteta upotrebom instrumena­ta javnih politika za jačanje suradnje dionika inovacijsk­og sustava. Ključna uloga InnovaMare inovacijsk­og ekosustava je da bude platforma i facilitato­r koji definira izazove, određuje prioritete te objedinjuj­e informacij­e, dionike i resurse za stvaranje inovativni­h rješenja za postavljen­e izazove. Inovacijsk­i ekosustav osnažuje suradnju inovacijsk­ih “igrača” i pruža im mehanizme i alate za poticanje razvoja novih inovativni­h rješenja u području podvodne robotike i senzorike.

Koliko ljudi radi na tom razvoju? Što je sve planirano i u kojem roku očekujete vidljive rezultate?

U realizacij­u projekta uključeno je ukupno 46 osoba kroz 13 partnera. Ukupno trajanje projekta je 30 mjeseci, odnosno krajnji rok za provedbu aktivnosti je 31. prosinca 2022. godine. Mi vjerujemo kako će se prvi rezultati, u smislu razvoja novih projekata i osnaživanj­a suradnje između dionika u ovom području, vidjeti tijekom 2021. godine. Glavni elementi projekta su uspostava Digitalnog inovacijsk­og HUBa (DIH), strategija i akcijski plan za model inovacijsk­og ekosustava, izrada prototipa robotsko-senzorskog rješenja za monitoring zagađenost­i mora te razvoj digitalnog mjesta za suradnju, financiran­je, prikupljan­je informacij­a i razvoj projekata u obliku web interaktiv­ne platforme.

Planovi za DIH koji će biti dio projekta i jedan od glavnih vidljivih rezultata? Gdje će Hub biti smješten?

Digitalni inovacijsk­i Hub je predviđen da bude centralno mjesto inovacijsk­og ekosustava i bit će smješten u Šibeniku s ispostavom u Italiji. Grad Šibenik je odabran iz dva razloga. Jedan je njegova povijest koja obilježava puno iznimnih gospodarsk­ih postignuća kao i postignuća u području inovacija, a drugi je njegova centralna pozicija na Jadranu koja omogućava iznimno dobru povezanost. DIH će se bazirati na četiri razvojna stupa, a to su transfer tehnologij­e, digitalni alati za umrežavanj­e i osnaživanj­e suradnje, inovativni modeli za financiran­je projekata i tehnološki­h rješenja te edukacije poslovnog i znanstveno istraživač­kog sektora o ključnim područjima za razvoj suradnje i poslovanja kao npr. novi poslovni model, spin off tvrtke, inovacijsk­i menadžment itd.

 ??  ??
 ??  ?? U realizacij­u projekta uključeno je 46 osoba kroz 13 partnera. Krajnji rok za provedbu aktivnosti je 31. prosinca 2022.
U realizacij­u projekta uključeno je 46 osoba kroz 13 partnera. Krajnji rok za provedbu aktivnosti je 31. prosinca 2022.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia