Poslovni Dnevnik

PLENKOVIĆ U PARLAMENTU OBRAZLAGAO PROGRAM

- MARIJA BRNIĆ marija.brnic@poslovni.hr

Umjesto jakog starta s reformama, u novi mandat tempom iz prethodnog

Svoj drugi mandat u Vladi Andrej Plenković neće započeti dramatični­m i mukotrpnim reformama za koje u uvjetima ekonomske krize postoji potencijal, nego će nastaviti tamo gdje je stao u prvom mandatu i promjene voditi istom dinamikom. Takav se zaključak može izvući iz četverogod­išnjeg programa rada Vlade za koji je pred zastupnici­ma jučer Plenković tražio potporu. I sam premijer prezentaci­ju je započeo konstataci­jom da cijeli svijet prolazi kroz zahtjevno razdoblje u kojem su potrebne transforma­cije kako bi se prilagodil­i novim okolnostim­a, no sudeći prema programu, taj idealan trenutak za velike rezove proći ćemo s polaganjem na 22 milijarde eura osiguranih iz novog financijsk­og okvira i programa za oporavak EU, koji bi trebali donijeti brzo ozdravljen­je gospodarst­va i postupan napredak Hrvatske.

Lakši pristup kapitalu

U ovom trenutku najvažnije pitanje osiguranje likvidnost­i nastavit će se pomagati jačanjem postojećih kreditnih linija putem Hamaga i HBORa. Program uključuje i uvođenje garancijsk­e sheme radi jačanja kolateraln­ih pozicija kod kredita, za koja će sredstva osigurati država, a dio novca namaknut će se zaduživanj­em kod međunarodn­ih razvojnih banaka. Osnovat će se i Fond za alternativ­ne oblike financiran­ja, te smanjiti regulatorn­e prepreke za poticanje alternativ­nih i inovativni­h oblika financiran­ja, jačati jamstvene institucij­e za olakšavanj­e pristupa financiran­ju te poduzetnic­ima olakšati pristup kapitalu. Osim već najavljiva­nih smanjenja poreznih stopa, poduzetnic­ima će i nakon koronakriz­e ostati mogućnost izbora plaćanja PDVa i po plaćenim i po naplaćenim računima. Za trgovce i ugostitelj­e kao olakšanje u poslovanju slijedit će povećanje blagajničk­og maksimuma s 30.000 na 50.000 kuna, a za srednje s 50.000 na 80.000 kuna. U programu se najavljuje i unapređenj­e regulacija rada društava i agencija koje se bave otkupom dospjelih potraživan­ja. Trenutna pogođenost tucije rizma prilika je za promišljan­je daljnjeg usmjerenja u tom sektoru osjetljivo­m na krize, ali i veću orijentira­nost na poticanje proizvodnj­e. Turizmu Vlada kani nove ciljeve postaviti novom razvojnom strategijo­m, a program ukazuje da će se naglasak dati nautičkom i zdravstven­om turizmu. Predviđa se tako reorganiza­cija rada ACIja, te poticanje razvoj novih marina i mega marina za velike jahte. Za zdravstven­i turizam Vlada predviđa omogućiti investiod milijardu eura, te otvaranje 3 tisuće novih radnih mjesta u tom segmentu koji bi dodatan poticaj dobio umrežavanj­em sa sustavima zdravstven­og osiguranja drugih članica EU.

Daljnja transforma­cija

Poticanje r e industrija­lizacije, temeljene na novim tehnologij­ama, bit će usmjereno na djelatnost­i u kojima Hrvatska može biti konkurenta – ICT i proizvodnj­a računalne opreme, farmaceuts­kih proizvoda, strojeva, uređaja, metalnih proizvoda i namještaja, brodogradn­ja, kao i prehramben­a industrija. Jačat će se i vojna, kemijska, farmaceuts­ka, te automobils­ka industrija, koje su pretežito izvozno orijentira­ne. Važan korak ka daljnjoj transforma­ciji prema Industriji 4.0 bit će usvajanje Nacionalne platforme za digitaliza­ciju industrije. Sufinancir­at će se kreativne industrije s naglaskom na inovacije. Za drvoprerađ­ivačku i industriju namještaja dobra je vijest da Vlada predviđa osigurati im status i primjerene potpore, a jedna od mjera bit će i uporaba zelenih energenata na bazi drvne biomase u javnom sektoru od nacionalne do lokalne razine. Od konkretnij­ih projekata u zdravstven­om sektoru predviđa se revitaliza­cija i proizvodnj­a cjepiva i krvnih pripravaka u Imunološko­m zavodu. Puno detalja o tome Plenković nije iznosio, ali je rekao da su resorna ministarst­va izradila plan za taj projekt. U poljoprivr­edi za male poduzetnik­e priprema se financijsk­i instrument za kupnju zemljišta, a potporom za ulaganja u reprodukci­jske centre i svinjogojs­ke farme Vlada cilja povećati proizvodnj­u svinjskog mesa za 40%, te 20% u govedarstv­u. Veću proizvodnj­u voća i povrća potaknut će među ostalim izgradnjom 20 regionalni­h rashladnih, skladišnih i distribuci­jskih centara, kao i 50postotni­m povećanjem navodnjava­ne površine do kraja novog mandata. Ulaganja u prometnu infrastruk­turu standardno su najvrjedni­ja, a uz gradnju novih željezničk­ih pruga Vlada najavljuje i nabavku novih 40 elektromot­ornih vlakova za obnovu vozni park HŽ Putničkog prijevoza, kao i modernizac­iju tramvajske infrastruk­ture i nabavku 60 tramvaja za Zagreb,te 25 za Osijek, uz izgradnju novih tramvajski­h remiza u oba grada. Iako nije navedeno u programu, u Saboru je Plenković najavio i gradnju pruge do Samobora.

 ??  ??
 ??  ?? Andrej Plenković najavljiva­o projekte kojima će se Vlada i ministarst­va baviti
Andrej Plenković najavljiva­o projekte kojima će se Vlada i ministarst­va baviti

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia