Poslovni Dnevnik

Jedini član Uprave i članovi NO-a dali ostavke, kreditna unija ide u likvidacij­u

-

Hrvatska narodna banka oduzela je odobrenje za rad i pokrenula proces likvidacij­e Kreditne unije Deponent. U razdoblju do izrade likvidacij­ske bilance prekidaju se sve isplate osim nužnih, objavio je regulator. Tijekom nadzora utvrđeno je da su članovi Nadzornog odbora i jedan član Uprave podnijeli ostavke radi čega “kreditna unija ne ispunjava osnovne kadrovske i tehničke uvjete za rad”. Prema sudskom registru, (jedini) član Uprave od veljače ove godine bio je Hrvoje Mijić, dok su nadzor poslovanja provodili Davor Stanić, Zlatko Ostroški i Gordana Licitar.

Privremenu kontrolu nad Deponentom preuzeo je likvidator koji će u prvom koraku izraditi likvidacij­sku bilancu, a potom utvrditi je li imovina kreditne unije dovoljna za plaćanje potraživan­ja svih vjerovnika. U slučaju da nije, likvidator će podnijeti prijedlog za otvaranje stečateške ja Deponenta. Na likvidator­u je obveza da očuva imovinu kreditne unije, a nakon izrade likvidacij­ske bilance mora obavijesti­ti vjerovnike o načinu namirenja njihovih potraživan­ja, objašnjava HNB.

Kreditna unija Deponent osnovana je 2001. godine kao Štedno kreditna zadruga Zlatna Škrinjica i kasnije mijenja ime u ŠKZ Deponent. Nakon što su promjenom pravnog okvira prestale postojati štedno kreditne zadruge, Deponent se 2008. godine uskladio za zakonom i nastavio poslovati kao kreditna unija osnovana na teritorija­lnom načelu, na području Grada Zagreba. U Hrvatskoj trenutačno posluje 19 takvih kreditnih unija, 11 je u likvidacij­i, uključujuć­i spomenuti Deponent, a dvije su u stečaju.

 ??  ?? Deponentu je HNB oduzeo odobrenje za rad. Trenutačno na tržištu RH posluje 19 kreditnih unija
Deponentu je HNB oduzeo odobrenje za rad. Trenutačno na tržištu RH posluje 19 kreditnih unija

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia