Poslovni Dnevnik

Za imovinu Hidrogradn­je zainteresi­rana tri kupca

-

Tri kupca zainteresi­rana su za imovinu sarajevske Hidrogradn­je. Potvrdio je to za Nezavisne novine Zijad Fazlagić, stečajni upravitelj kompanije čiji je dvotrećins­ki vlasnik vlada Federacije BiH.

Ovih dana ponovno je upućen javni poziv za prodaju imovine Hidrogradn­je. Raniji pokušaji prodaje bili su bezuspješn­i jer nije bilo zainteresi­ranih kupaca.

“Sada je riječ o kupcima koji poznaju Hidrogradn­ju. Jedno pismo namjere stiglo je od grupe Libijaca koji su osnovali kompanije u zapadnoj Europi. Tu je i jedna turska tvrtka, koja Hidrogradn­ju također poznaje iz ranijih kooperants­kih odnosa, a u igri je i Link Group iz Australije, koji je i ranije bio tu”, kaže Fazlagić. Nakon prvobitne cijene od od 96,1 mil. KM (oko 49 mil. eura), sada ona iznosi 87 mil. KM (oko 44,8 mil. eura). Fazlagić dodaje da Odbor vjerovnika usvaja odluku o cijeni imovine i da je smanjena za 10% kako bi dobili kupca.

“Pokušali smo kupce zainteresi­rati preko BiH diplomatsk­ih predstavni­štava, agencija za promet nekretnina i Državne agencije za promociju investicij­a. Također, pripremio sam analizu o tome što se može uraditi na adaptaciji poslovnih prostora i stanova, što se može dobiti iz kamenoloma i iz libijskih ugovora”, objasnio je Fazlagić. Na prodaju je ponuđena sva imovina Hidrogradn­je, osim dijela vrijednog oko 3 mil, KM, čiji je status sporan. Među njima su imanje u Mostaru, poslovni prostori i garaže u objektu Alfa u Sarajevu, hotel Čavljak i zemljište u Vitkovcu.

Fazlagić dodaje da je vlada FBiH odvojila 2,4 mil. KM da 115 radnika Hidrogradn­je ode u mirovinu. ”Radnici Hidrogradn­je nekoliko godina nemaju primanja, duguje im se mnogo, dovedeni su u vrlo težak položaj. Prodajom bi riješili minimalne

milijuna eura

mirovine za radnike koji su na to stekli pravo i da se svim ljudima uplati staž, a među njima i onima koji su ranije umirovljen­i, da bi imali veću mirovinu”, dodaje Fazlagić.

Ured za reviziju FBiH nedavno je negativno ocijenio financijsk­o poslovanje Hidrogradn­je za prošlu godinu. U svom izvještaju revizori su utvrdili da istječe rok od devet mjeseci kada je riječ o stečajnom postupku. Kompanija je u vrijeme bivše Jugoslavij­e gradila velike infrastruk­turne objekte, autoceste i mostove te poslovala u mnogim zemljama u Europi, Aziji i Africi. Prije rata u BiH zapošljava­la je 5000 radnika.

 ?? PD ?? Jedno pismo namjere stiglo je od grupe Libijaca koji su osnovali kompanije u zapadnoj Europi, drugo od jedne turske tvrtke, a u igri je i Link Group iz Australije
PD Jedno pismo namjere stiglo je od grupe Libijaca koji su osnovali kompanije u zapadnoj Europi, drugo od jedne turske tvrtke, a u igri je i Link Group iz Australije

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia