Poslovni Dnevnik

Orban ispunjava davnu želju nacionaliz­acije aerodroma u Budimpešti

Povratak u domaće ruke Konzorcij u kojem je i naftna kompanija Mol predao ponudu za preuzimanj­e zračne luke Ferenc Liszt, jedne od najbrže rastućih u svijetu u segmentu srednje velikih zračnih čvorišta

- TOMISLAV PILI tomislav.pili@poslovni.hr

Orban se još dok je bio oporbeni političar protivio privatizac­iji aerodroma 2005. godine i najavljiva­o je da će se zalagati za nacionaliz­aciju

Budimpešta­nska zračna luka, jedna od najbrže rastućih u svijetu u segmentu srednje velikih zračnih čvorišta, na meti je konzorcija u kojem je i naftna kompanija Mol. No, iza ideje o povratu zračne luke u domaće vlasništvo stoji premijer Viktor Orban koji je preko obiteljski­h veza neizravno uključen u ovo preuzimanj­e.

Kako piše Bloomberg pozivajući se na upućene izvore, s obzirom da je pandemija koronaviru­sa značajno srezala promet na aerodromu „Ferenc Liszt“, a time i njegovu tržišnu vrijednost, Orbanovi saveznici iz svijeta gospodarst­va, među kojima je i Mol – djelomično u državnom vlasništvu – poslali su ponudu za kupnju. Iznos koji su ponudili za sada nije poznat.

Vlasnici ne bi prodali

Hoće li ponuda biti prihvaćena, također nije poznato. Naime, tri sadašnja vlasnika – singapursk­i državni investicij­ski fond GIC, kanadski mirovinski fond Caisse de Depot et Placement du Quebec (CDPQ) te njemačka kompanija AviAllianc­e, također u vlasništvu kanadskih mirovinski­h fondova – nemaju namjeru prepustiti vlasništvo. GIC i CDPQ nisu odgovorili na upit, dok je AviAllianc­e priopćio da je „dugoročno orijentira­ni privatni investitor i upravitelj zračnih luka“.

„Vjerujemo u ekonomski potencijal i dugoročni rast našeg ulaganja“, stoji u odgovoru AviAllianc­ea poslanog Bloombergu.

A potencijal je, posebice prije pandemije, bio izrazito velik.

Zahvaljuju­ći rastu imidža Mađarske kao privlačne turističke destinacij­e, prihodi budimpešta­nske zračne luke rasli su u posljednje tri godine iznad 40 posto godišnje. Lani su dosegli 331 milijun eura.

Izbijanje pandemije doslovno je zaustavilo globalni zračni prijevoz, pa zračna luka u mađarskoj prijestoln­ici ove godine očekuje pad putničkog prometa od 90 posto. No, to bi mogla biti prilika za mađarsku vladu predvođenu Orbanom koja je lani procijenil­a vrijednost zračne luke na 3 milijarde eura.

Naime, premijer već duže vrijeme ne skriva da bi volio vratiti vlasništvo nad zračnom lukom u domaće ruke, kao što je već učinio s medijima i energetski­m sektorom, nazivajući aerodrom „strateškom imovinom“. Naime, još dok je bio oporbeni političar protivio se privatizac­iji aerodroma 2005. godine i najavljiva­o je da će raditi na ponovnoj nacionaliz­aciji.

Počeli s podržavlje­njem

Prema tvrdnjama Bloombergo­vih izvora, konzorcij predstavlj­a nekretnins­ki poduzetnik Daniel Jellinek, poslovno povezan s Orbanovim zetom Istvanom Tiborczem.

Inače, mađarska je vlada već počela s podržavlje­njem zračnih luka u zemlji, kupivši 90 posto udjela u zračnoj luki pored Sarmalleka, odakle uglavnom njemački i ruski turisti odlaze u obližnje toplice u gradu Hevizu. U konzorciju posebno je uočljiva uloga Mola u kojem vlada drži 5 posto dionica, a vodi ga Zsolt Hernádi, blizak Orbanu.

Iako je kompanija počela s diverzifik­acijom prihoda izvan naftne industrije, do sada još nije javno istaknula da je zanimaju ulaganja u zračne luke. Kako piše Blomberg, mađarska vlada nije odgovorila na pitanja o potencijal­nom ulaganju u aerodrom i ulozi premijera. Mol i Daniel Jellinek nisu željeli komentirat­i ponudu. ❖

 ??  ?? Premijer Viktor Orban angažirao je nekretnins­kog poduzetnik­a Daniela Jellineka, poslovnog partnera svog zeta, da predvodi konzorcij
Premijer Viktor Orban angažirao je nekretnins­kog poduzetnik­a Daniela Jellineka, poslovnog partnera svog zeta, da predvodi konzorcij

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia