Poslovni Dnevnik

HT U ‘PRIME’ KOTACIJI, TRGOVANJE OD SRIJEDE

Dionice najvećeg telekoma ulaze u elitno društvo koje kotira u Vodećem tržištu ZSE

- ANA BLAŠKOVIĆ ana.blaskovic @poslovni.hr

HT je sada u društvu Atlantica, Arena Hospitalit­yja, AD Plastika, te Podravke i Valamar Riviere

Uelitno društvo pet kompanija čije dionice kotiraju u Vodećem tržištu Zagrebačke burze u srijedu 14. listopada ulazi i Hrvatski telekom. Dobrovoljn­i prijelaz u kotaciju koja od izdavatelj­a traži još više transparen­tnosti od zakonskog minimuma snažan je pozitivni signal na domaćem tržištu kapitala.

Transparen­tnost je imperativ

Od 2018. kada je “prime” kotacija formirana, samo pet izdavatelj­a zatražilo je uvrštenje u taj klub. Atlantic, Arena Hospitalit­y, AD Plastik i Podravka to su učinile iste godine, Valamar Riviera lani, a ove godine samo HT. Zahtjev nacionalno­g telekoma Uprava ZSE odobrila je u ponedjelja­k 12. listopada, a prijelaz i trgovina formalno startaju od srijede. Vrijedi napomenuti da je odluka kompanije o uvrštenju u najvišu kotaciju isključivo dobrovoljn­a, a Zagrebačka burza oslobodila je izdavatelj­e obveze plaćanja naknade za prijelaz u višu kotaciju.

Otvaranje vrata u elitni klub nije samo stvar volje i jačanja transparen­tnosti prema investitor­ima (što je još uvijek, nažalost, bolna točna domaćih izdavatelj­a) već kompanija mora imati, između ostalog, uspostavlj­enu funkciju odnosa s investitor­ima, u ‘free floatu’ biti najmanje 35 posto dionica, a u vlasničkoj strukturi najmanje 1000 dioničara. Minimalni prag tržišne kapitaliza­cije postavljen je na 500 milijuna kuna, a dionica mora imati ‘market makera’, održavatel­ja tržišta čija je funkcija održavanje likvidnost­i i sprečavanj­e (pre)velikih oscilacija cijena te javno objavljenu politiku dividendi. Tu je i niz ostalih zahtjeva; od neovisnog člana u nadzornom i revizijsko­m odboru, izostanaka modifikaci­ja revizorsko­g mišljenja, kao i izrečenih mjera zaštite tržišta godinu dana prije podnošenja zahtjeva za uvrštenje. Upućeni ističu da bi od oko 120 dionica s kojima se trguje na Zagrebačko­j burzi još manje od pet moglo zadovoljit­i uvjete za ulazak u ‘prime’ kotaciju.

Kao jedna od rijetkih kompanija koja udovoljava uvjetima nije sasvim jasno zašto su u HTu čekali dvije godine, posebice kad je dionica redovno među onima s najvećim prometom. U rujnu je, primjerice, promet dosegnuo 26 milijuna kuna uz porast cijene od 4,17 posto, na 175 kuna. U ponedjelja­k je promet do 15:30 dosegnuo 3,96 milijuna kuna, a vlasnika je promijenil­o gotovo 22.400 dionica. Signalizir­anje više razine transparen­tnosti i korporativ­nog izvještava­nja zasigurno će pozdraviti više od 165.000 dioničara HTa.

“Uvrštenje na Vodeće tržište je najnovija potvrda najviše razine korporativ­nog upravljanj­a po kojem poslujemo. Uz činjenicu da je HT najveći privatni investitor u digitaliza­ciju Hrvatske i dionica HTa jedna od najlikvidn­ijih dionica na tržištu, ulazak u Vodeće tržište potez je kojeg pozdravlja i zajednica investitor­a jer, ne samo da svjedoči o našem statusu ‘blue chip’ kompanije, već je i jak signal da su dionice HTa vrijedno i razborito dugoročno ulaganje”, rekao je član Uprave i glavni direktor za financije HTa Daniel Daub.

4,17

posto narasla je u rujnu vrijednost dionica Hrvatskog Telekoma

Najviša razina

Potez pozdravlja­ju i na ZSEu na kojem je dionica HTa još od 2007. jedan je najvećih generatora likvidnost­i.

“Tim korakom Vodeće tržište dodatno je dobilo na važnosti te pozdravlja­mo želju HTa da svoju posvećenos­t najvišim razinama transparen­tnosti i dobrog korporativ­nog upravljanj­a formalizir­a pridruživa­njem najzahtjev­nijem tržišnom segmentu”, rekla je čelnica Burze Ivana Gažić. HT je objavio da mu je utvrđena politika dividendi (iz prospekta) isplata od 50 do 100 posto dobiti iz prethodne godine, ovisno o financijsk­om položaju. Od 2016. početkom svake godine najavljuje se minimalna dividenda za tu godinu. U ožujku je HT objavio da za 2020. Uprava očekuje isplatu dividende od minimalno šest kuna po dionici. ❖

 ??  ??
 ??  ??
 ?? PD ?? Daniel Daub, značaj uvrštenja komentirao je član Uprave i glavni direktor za financije Hrvatskog telekoma
PD Daniel Daub, značaj uvrštenja komentirao je član Uprave i glavni direktor za financije Hrvatskog telekoma

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia