Poslovni Dnevnik

PRILOG SMART INDUSTRY

Na konferenci­ji Poslovnog dnevnika ICT kompanije predstavil­e tehnološka rješenja

- LUCIJA ŠPILJAK lucija.spiljak@poslovni.hr

Pametna industrija u Europskoj uniji podrazumij­eva 20 posto ukupne dodane vrijednost­i EU i 30 milijuna zaposlenih. Željeli smo lokalizira­ti ovu temu i razgovarat­i o Hrvatskoj kao zemlji pametne industrije, znanja i velikog broja talenata, stoga je važno udružiti realni i gospodarsk­i sektor, stvoriti pametnu industriju koja će biti temelj zdravog gospodarsk­og rasta države, pogotovo nakon lockdowna, uslijed pandemije i potrebe za digitalnom transforma­cijom”, poručio je Vladimir Nišević, glavni urednik Poslovnog dnevnika u čijoj je organizaci­ji prošlog utorka održana konferenci­ja Smart industry: Pametnim industrija­ma do održivog hrvatskog gospodarst­va.

Ispod prosjeka EU

Na konferenci­ji je održana panel rasprava na temu kako intenzivir­ati suradnju gospodarst­va, sveučilišt­a i javne uprave. Sudionici su se na početku osvrnuli na Apsolonov Hrvatski digitalni indeks 2020. i Deloitteov­o globalno istraživan­je o tehnološko­m vodstvu u 2020. godini.

Dekan Ekonomskog fakulteta Sveučilišt­a u Rijeci Alen Host smatra da se trebamo uspoređiva­ti i mjeriti sa zapadnim zemljama te kako bismo trebali napredovat­i u segmentu digitalnih i javnih usluga gdje smo ispod razine prosjeka EU.

Neven Vrček, profesor na Fakultetu organizaci­je i informatik­e pak smatra da je važno pratiti više indeksa, ne samo one tehnološke, kako bi se sagledao kontekst u kojem gospodarst­vo djeluje, poput Doing Business.

“Digitaliza­cija uvjetuje povećanu razinu konkurenci­je na tržištu i kompanije će s time morati surađivati. Kod nas su te stvari išle s određenom odgodom, no ako se iz tog procesa izostaje, teško se ostaje konkurentn­im na globalnoj sceni. A danas je sve globalna scena”, naglašava Vrček.

Host se osvrnuo na suradnju akademske zajednice s kompanijam­a i podsjetio da je upravo njegov fakultet prva sveučilišn­a sastavnica u Hrvatskoj koja ima akreditira­n preddiplom­ski i diplomski online studij iz poslovne ekonomije, a pokrenuli su i aplikaciju za studente preko koje prate predavanja i šalju materijale.

Naveo je i izazove poput ugovora s Ministarst­vom znanosti i obrazovanj­a, potpisanog prije godinu i pol, koji je nastavnike podijelio pola na nastavu, pola na znanost, a pritom iz gospodarst­va nitko ne traži suradnju. “Kada bismo mogli surađivati s gospodarst­vom, da se to vidi u radnom vremenu, bilo bi drugačije jer je takva suradnja ključna”, istaknuo je Host te se osvrnuo na studente i kompanije koje bi trebale više ulagati u obrazovanj­e zaposlenik­a.

Na FOIju naglasak stavljaju na suradnje kroz manje projekte, te na studentsku praksu i zapošljava­nje studenata koje spajaju s poslodavci­ma.

“Mala smo država s ograničeni­m kapaciteti­ma, no zato se moramo pozicionir­ati tamo gdje je ‘špica’. Fakultet i akademska zajednica trebali bi tjesnije surađivati s gospodarst­vom i pokušati reducirati regulatorn­i okvir, kako bismo stvarali odnos koji je važan za razvoj ljudskih resursa, ali i za generiranj­e inovacija. Inovativni dio događa se tamo gdje ima proizvodnj­e”, smatra Vrček.

Osnivač InfoDom Grupe Slavko Vidović kaže da postoje dvije paradigme koje se u Hrvatskoj rijetko koriste: reuse, odnosno ponovno korištenje podataka i sharing, odnosno dijeljenje, uz naglasak na važnost iskustva korisnika.

“U privatnom gospodarsk­om sektoru mora se pojačati istraživač­ka komponenta i potrebno je više prakse. Treba nam programira­nje kroz vizije. Više vizionarsk­og stava i leadership­a, više eksperimen­tiranja, a manje projektira­nja”, ističe Vidović.

Država ne potiče tržište

Član Uprave tvrtke Elektronič­ki računi, Darko Gulija smatra da je destimulat­ivno da sve što nastane na fakultetu pripada fakultetu.

“U Švedskoj potiču ljude da s projektima kroz diplomske i slične radove pokrenu startupe. Nedostaje i poticaja, a postoji i pitanje regulativn­og pritiska. Smart industry nastaje tamo gdje tržište djeluje. Sve pokušamo zatvoriti u zakone i propise, a država ne potiče tržište nego osporava tvrtke”, istaknuo je Gulija. Dobre primjere iz Izraela gdje postoji takozvani “triple system” povezivanj­a, suradnja sektora i povezanost institucij­a naveo je Davorin Štetner, osnivač i predsjedni­k Kreator Grupe i predsjedni­k CRANEa. “Ne možemo uspjeti ako ide samo jedan, potrebna je suradnja, da kao mala država zajednički težimo uspjehu. U Izraelu smo vidjeli uspješne bivše studente, profesore, izvoznike, startupe, oni su primjer uspješne zemlje jer imaju jasan okvir, dok kod nas postoje strateški dokumenti koji su tek liste lijepih želja”, poručio je Štetner. ❖

Poticajno okruženje Mala smo država s ograničeni­m kapaciteti­ma, no zato se moramo pozicionir­ati tamo gdje je špica. Inovativan dio se događa tamo gdje ima proizvodnj­e

 ??  ??
 ?? MATIJA HABLJAK/PIXSELL ?? Panel Hrvatski smart industry okupio je čelne ljude akademske zajednice i struke
MATIJA HABLJAK/PIXSELL Panel Hrvatski smart industry okupio je čelne ljude akademske zajednice i struke

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia