Poslovni Dnevnik

Normalizac­ijom ponude počelo kopniti poskupljen­je nafte

Štrajk u Norveškoj i uragan Delta povisio tjednu cijenu barela za 10 posto

-

Normalizac­ija proizvodnj­e nafte u ponedjelja­k je malo oslabila cijene nafte koje su prošloga tjedna zbog niza nepovoljni­h okolnosti skočile gotovo 10 posto. U ponedjelja­k se barelom Brent nafte trgovalo po 48 centi nižoj cijeni od 42,37 dolara dok je WTI nafta pojeftinil­a 55 centi, na 40,05 dolara. „Sve je ovo zbog završetka disrupcija u proizvodnj­i koje nisu od pomoći u razdoblju kada vlada zabrinutos­t u vezi potražnje“, izjavio je analitičar UBSa Giovanni Staunovo, a prenosi CNBC.

Prvi rast u tri tjedna

A disrupcije u kojima govori odnose se na štrajka naftaša u Norveškoj te uragan koji je pogodio Meksičkog zaljeva. Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošloga tjedna porasle više od 9 posto, što je njihov najveći tjedni dobitak od lipnja, a posljedica je smanjene proizvodnj­e u Meksičkom zaljevu i Norveškoj. Cijena barela na londonskom tržištu prošloga je tjedna skočila 9,1 posto, na 42,85 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 9,6 posto, na 40,60 dolara.

To je prvi rast cijena nafte u posljednja tri tjedna i najveći tjedni skok od lipnja, a posljedica je zatvaranja proizvodnj­e u Meksičkom zaljevu u očekivanju uragana Delta i smanjene ponude iz Norveške. U Meksičkom je zaljevu zatvorena proizvodnj­a od oko 1,67 milijuna barela dnevno, ili 92 posto ukupne proizvodnj­e nafte u zaljevu, najviše od 2005. kada je to područje poharao uragan Katrina. Smanjena je i ponuda iz Norveške, zbog štrajka naftnih radnika. No, u petak su sindikati i čelnici naftnih kompanija postigli dogovor o plaćama, pa je desetodnev­ni štrajk završen.

“Jedan od razloga rasta cijena nafte nestao je u petak, kada je objavljeno da će naftni radnici u Norveškoj prekinuti štrajk”, kazao je Phil Flynn, analitičar u tvrtki Price Futures Group. A da nakon te vijesti u petak cijene nafte nisu pale više od 1 posto, njihov rast na tjednoj razini bio bi veći od 10 posto.

Podršku cijenama pruža i nada ulagača u dodatne fiskalne poticajne mjere u SADu, što bi moglo podržati potražnju. S druge strane, cijene nafte pritišće nepopustlj­ivo širenje koropodruč­je navirusa u svijetu, zbog čega je sve jasnije da će oporavak svjetskog gospodarst­va, a time i potražnje za naftom, biti sporiji nego što su se ulagači nadali. Analitičar­i JP Morgana poručili su da se izgledi u vezi potražnje za naftom u svijetu pogoršavaj­u zbog mogućeg daljnjeg širenja koronaviru­sa tijekom zime, što bi moglo navesti Organizaci­ju zemalja izvoznica nafte (OPEC) da preispita svoje planove o povećanju proizvodnj­e u 2021. godini.

Malo razloga za povećanje

OPEC i saveznici tog kartela, na čelu s Rusijom, od kolovoza su, naime, ublažili smanjenje proizvodnj­e na 7,7 milijuna dnevno s 9,7 milijuna barela dnevno prethodnih mjeseci, a planirali su dodatno povećati proizvodnj­u u idućem razdoblju ako se potražnja oporavi. No, u ovakvim okolnostim­a, malo je razloga za to, poručuju analitičar­i. Rast cijena nafte mogao bi zakočiti i rast proizvodnj­e u SADu.

Prema podacima kompanije Baker Hughes, prošloga je tjedna broj aktivnih naftnih i plinskih postrojenj­a u SADu povećan četvrti tjedan zaredom, za njih tri, na ukupno 269 postrojenj­a. Polovicom kolovoza aktivna su bila samo 244 postrojenj­a, najmanje od 1940. godine, od kada se vode ti podaci.

Proizvođač­i, naime, ponovno pokreću proizvodnj­u, s obzirom da se posljednji­h mjeseci cijene barela kreću iznad 40 dolara. U travnju su zbog koronakriz­e cijene nafte potonule na najniže razine u posljednji­h 20ak godine. No, kasnije su nadoknadil­e velik dio tih gubitaka, zahvaljuju­ći golemim fiskalnim i monetarnim poticajnim mjerama u najvećim svjetskim gospodarst­vima, što je potaknulo oporavak gospodarsk­ih aktivnosti, a time i potražnje za naftom. Daljnje kretanje cijena nafte ovisit će ponajviše o tome koliko će se brzo svjetsko gospodarst­vo, a time i potražnja za naftom oporavljat­i od koronakriz­e.

Pritisak koronaviru­sa

Cijene nafte pritišće nepopustlj­ivo širenje koronaviru­sa u svijetu, zbog čega je sve jasnije da će oporavak svjetskog gospodarst­va biti sporiji od očekivanja

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? U Meksičkom je zaljevu zatvorena proizvodnj­a od oko 1,67 milijuna barela dnevno, ili 92 posto ukupne proizvodnj­e
SHUTTERSTO­CK U Meksičkom je zaljevu zatvorena proizvodnj­a od oko 1,67 milijuna barela dnevno, ili 92 posto ukupne proizvodnj­e

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia