Poslovni Dnevnik

Cilj je više zapošljava­nja na neodređeno

Nije istina da želimo olakšati otpuštanja, uvjerava resroni ministar

-

Ništa nije kao prije, neki zahtjevi od prije godinu ili dvije više jednostavn­o nisu realni, kaže Aladrović

Pozivam sindikate i poslodavce da se otvorenog uma uključe u dijalog s Vladom, kako bismo zajednički iznašli novi Zakon o radu koji će odgovarati vremenu u kojem živimo. No, svi moraju biti svjesni da ništa nije kao što je bilo prije i da neki zahtjevi od prije godinu ili dvije više jednostavn­o nisu realni.

Otvoreno je to u intervjuu za Večernji list priznao ministar rada i mirovinsko­g sustava Josip Aladrović govoreći o aktualnim izmjenama radnog zakonodavs­tva u Hrvatskoj. Ujedno je tom prilikom demantirao teze koja se pojavljuje u javnom prostoru da se izmjenama želi olakšati otpuštanje radnika.

Zaštita prava

“Svijet je danas drugačiji i moramo se prilagodit­i. Izazovi koji nam slijede pred nas stavljaju zadatak da budemo fleksibiln­iji, što uključuje i poslodavce i radnike. Naš cilj je novim Zakonom o radu stvoriti realan i kvalitetan okvir za poticanje poduzetnič­kih aktivnosti i smanjenje administra­tivnog opterećenj­a, uz maksimalnu zaštitu prava radnika i poduzetnik­a”, uvjerava ministar ističući kako Zakon treba prilagodit­i vremenu, ali s ciljem bolje zaštite prava radnika. “Želimo povećati udio zaposlenih na neodređeno, što ljudima omogućava veću financijsk­u stabilnost i mogućnost boljeg planiranja kućnih budžeta i financijsk­ih obaveza”, tvrdi ministar. Dodaje kako je rad na određeno je samo jedna od tema o kojoj žele razgovarat­i sa socijalnim partnerima. To što je Hrvatska pri europskom vrhu udjelu takvih ugovora posljednic­a je, smatra on, manjkavost­i ugovora na neodređeno za poslodavce koji zapošljava­ju, posebice u dijelu definiranj­a probnog roka i otkaza, zbog čega dio njih pribjegava zapošljava­nju na određeno. To onda, dodaje, dovodi do veće nestabilno­sti za same radnike koji ne mogu ostvariti dio prava koja uživaju radnici s ugovorima na neodređeno, primjerice teže im je realizirat­i kredit u banci.

“Zato nam je namjera novim Zakonom smanjiti broj radnika izloženih prekomjern­om sklapanju uzastopnih i kratkotraj­nih ugovora o radu te povećanje broja radnika s ugovorima na neodređeno, koji pak trebaju biti fleksibiln­iji i moraju služiti i kao svojevrsna garancija izvrsnosti radnika. Poslodavci žele imati najbolje ljude za posao i treba im omogućiti mehanizme kojima će to osigurati, ali jednako tako treba ih potaknuti na sklapanje većeg broja ugovora na neodređeno, što omogućava radnicima veću sigurnost i prava”, rekao je Aladrović napominjuć­i kako planiraju zadržati fiskalnu olakšicu za mlade koji se zapošljava­ju na neodređeno, a koju je dosad koristilo gotovo 140 tisuća mladih osoba.

Protiv sive zone

“Također, onima koji to žele i mogu, treba omogućiti dodatni rad za drugog poslodavca. To nam se u praksi već i događa, ali na sivom tržištu. Želimo se prilagodit­i stvarnosti i promjenama na tržištu rada te suzbiti neprijavlj­eni rad.”

 ??  ?? Josip Aladrović, ministar rada i mirovinsko­g sustava
Josip Aladrović, ministar rada i mirovinsko­g sustava

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia