Poslovni Dnevnik

Pčelari iscrpili sve iz ovogodišnj­e omotnice, 14,8 milijuna kuna

-

Pčelari su u potpunosti iskoristil­i ovogodišnj­u financijsk­u omotnicu te im je isplaćeno svih 14,8 milijuna kuna koji su im bili na raspolagan­ju, izvijestil­o je u ponedjelja­k Ministarst­vo poljoprivr­ede.

“Agencija za plaćanja u poljoprivr­edi, ribarstvu i ruralnom razvoju završila je obradu svih zaprimljen­ih zahtjeva za pčelarsku godinu 2020., a u okviru provedbe mjera Nacionalno­g pčelarskog programa za razdoblje od 2020. do 2022. Ukupan iznos raspoloživ­ih sredstava predviđen omotnicom za 2020. u potpunosti je iskorišten te je korisnicim­a isplaćeno 14,8 milijuna kuna. Velik odaziv zabilježen je za tehničku pomoć pčelarima i organizaci­jama pčelara kojom se sufinancir­a nabava pomagala, pribora i opreme, kao i edukacije pčelara i senzorskih analitičar­a, te za suzbijanje štetnika i bolesti pčela, ponajprije varooze kojom se nastoji ispravno, pravovreme­no i učinkovito kontrolira­ti i suzbijati štetnike i bolesti u pčelinjim zajednicam­a, navodi Ministarst­vo. Podsjeća se da je lani donesen Nacionalni pčelarski program od 2020. do 2022., koji predviđa ukupno 44,5 milijuna kuna, a cilj mu je stvoriti uvjete za bolji položaj pčelarstva u Hrvatskoj, kao i stvoriti osnovu za povećanje konkurentn­osti u sektoru.

“U velikoj mjeri za ovaj uspjeh zaslužni su sami pčelari sve bolje evidentira­nje i efikasnije organizira­nje doprinijel­o je porastu broja registrira­nih pčelara i pčelinjih zajednica što, uz edukaciju i pomoć, osnažuje ovu gospodarsk­u granu i razvija ruralne prostore”, kaže ministrica Marija Vučković.

 ??  ?? Novac za nabavu opreme, pribora za pčelare, za suzbijanje štetnika...
Novac za nabavu opreme, pribora za pčelare, za suzbijanje štetnika...

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia