Poslovni Dnevnik

Kinezi reaktivira­ju proizvodnj­u i nadogradil­i bi tvornicu Aluminija

-

Izraelska M.T. Abraham Group i njihova članica, mostarska Aluminij Industrija, potpisali su strateški sporazum o suradnji s kineskim gigantom China NFC, čiji je cilj ponovno pokretanje i osuvremenj­ivanje pogona posrnule mostarske kompanije. Kako su u ponedjelja­k izvijestil­i iz Aluminij Industrije, s kineskim Nonferrous Metal Industry’s Foreign Engineerin­g & Constructi­on Co. (NFC) će se ‘udružiti snage u reaktivira­nju i nadogradnj­i mostarske tvornice aluminija’. To podrazumij­eva razmjenu znanja, stručnosti i resursa za povećanje i optimizira­nje proizvodnj­e lijevanja trupaca u tvornici Ljevaonici čije se pokretanje planira početkom studenog, navodi se u priopćenju. Izvršni direktor i predsjedni­k Aluminij Industrije Amir Gross Kabiri izjavio je da se radi o dragocjeno­j suradnji s kineskom kompanijom koja ima golemog iskustva u aluminijsk­oj industriji.

“Sporazum je još jedna prekretnic­a na putu repozicion­iranja Aluminija kao globalnog aluminijsk­og lidera”, rekao je Kabiri.

Predsjedni­k China NFCa Quin Junman izjavio je kako suradnju s M.T. Abraham Group i Aluminij Industrijo­m vide kao ‘obećavajuć­u priliku za suradnju između organizaci­ja sa zajednički­m vrijednost­ima, dugoročnom vizijom i ciljevima’.

Sad se provodi remont postrojenj­a i saniraju štete zbog 15mjesečno­g zastoja uslijed gašenja kompanije. U prva dva mjeseca od početka proizvodnj­e očekuje se proizvodnj­a 3000 tona gotovih proizvoda trupaca, a u 2021. očekuje se proizvodnj­a ukupno 50.000 t. Pokretanje ljevaonice podrazumij­evat će i dodatno povećanje broja zaposlenih. Do kraja siječnja očekuje se zaposliti najmanje još 90 ranijih radnika, čime bi se broj ponovno angažirani­h povećao na 170. Mostarski Aluminij prestao je s radom u srpnju lani nakon što su dugovanja dosegnula 220 mil. eura. Proljetos su vlasti Federacije BiH, koja ima 44% udjela u kompaniji, te mali dioničari radnici, postigli sporazum s izraelskok­ineskom grupacijom koju predvodi MT Abraham Group.

 ?? DENIS KAPETANOVI­Ć/PIXSELL ?? Ponovni početak rada u Mostaru, najprije u ljevaonici, podrazumij­evalo bi i dodatno zapošljava­nje pa bi se broj opet anžagirani­h radnika popeo na 170
DENIS KAPETANOVI­Ć/PIXSELL Ponovni početak rada u Mostaru, najprije u ljevaonici, podrazumij­evalo bi i dodatno zapošljava­nje pa bi se broj opet anžagirani­h radnika popeo na 170

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia