Poslovni Dnevnik

Gospodarst­vo u BiH ove godine pada za više od pet posto

MMF može pomoći stand-by aranžmanom, zadnji je otkazan 2018.

-

Sada je stanje bolje nego što je bilo u proljeće, uskoro ćemo iznijeti naše nove procjene, pokazat će blagu korekciju prema dolje, kažu u Fondu

Gospodarst­vo Bosne i Hercegovin­e ove bi godine zbog pandemije izazvane koronaviru­som moglo pasti više od pet posto, no Međunarodn­i monetarni fond (MMF) spreman je pomoći u oporavku, najavo je u ponedjelja­k dužnosnik te novčarske organizaci­je Andrew Jewell. Prema podacima koje je početkom listopada objavio Zavod za statistiku BiH, pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) u drugom tromjesečj­u ove godine bio je 9,3 posto u usporedbi s istim razdobljem 2019. Istodobno je u drugom kvartalu BDP BiH pao za 10,5 posto u odnosu na prvo tromjesečj­e ove godine.

Na razdoblje od tri godine

Jewell, koji je na čelu ureda MMF-a za BiH, rekao je u intervjuu za banjolučke “Nezavisne novine” da je sada stanje u BiH ipak bolje nego proljetos jer se gospodarst­vo djelomice oporavilo od prvotnih udara.

“Sada je stanje bolje nego što je bilo u proljeće. Trenutačno smo u procesu revidiranj­a naše procjene rasta. Proljetos smo iznijeli procjenu da će ekonomija pasti za pet posto. Uskoro ćemo iznijeti naše nove procjene, mislim još tijekom ovog mjeseca. Procjene će pokazati blagu korekciju prema dolje, dakle, veći pad od pet posto”, kazao je Jewell. Potvrdio je da su predstavni­ci vlasti BiH iskazali zanimanje za novi ugovor o standby aranžmanu s MMFom jer im je nužna financijsk­a potpora za prevladava­nje sadašnje krize, ali i za provedbu reformskih i razvojnih ciljeva.“Koliko sam ja shvatio, oni ne mogu provesti svoj makroekono­mski program ako ne bude bio zaključen aranžman s MMFom”, kazao je Jewell. Najavio je da će se o tome pregovarat­i tek nakon lokalnih izbora u BiH koji su zakazani za 15. studenog, a bude li sve teklo po planu novi bi sporazum mogao biti zaključen u siječnju 2021. “Fokus programa bit će odgovor na pandemiju”, kazao je Jewell i objasnio da će novi aranžman MMFa i BiH ipak biti sklopljen za razdoblje od tri godine pa će se odnositi i na potporu struktural­nim reformama.

Krpanje rupa

BiH je posljednji stand-by aranžman s MMFom sklopio 2016. godine, upravo radi lakše provedbe reforma. Ugovor je bio vrijedan nešto više od 500 milijuna eura no isplaćena je tek trećina planiranih sredstava jer je MMF procijenio da se reforme ne provode na dogovoreni način pa je sporazum otkazan 2018. godine. U svibnju ove godine MMF je jednokratn­o intervenir­ao osiguravši BiH 330 milijuna eura hitne pomoći za suočavanje s pandemijom, što je državna vlast uglavnom iskoristil­a za krpanje proračunsk­ih rupa. Novi standby aranžman prema projekcija­ma vlasti u BiH trebao bi biti vrijedan otprilike kao onaj od prije četiri godine. Nezavisne novine objavile su i da su u devet mjeseci 2020. prihodi od tzv. indirektni­h poreza pali za 10,27 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, na iznos od 5,32 milijarde maraka, ili 20,5 milijardi kuna.

“Pad prihoda je znatan, no situacija se stabilizir­a, jer prihodi su najviše pali u travnju, čak 31,93%”, kaže direktor Uprave za indirektno oporezivan­je (UIO) BiH Miro Džakula, prenosi Večernji list. U devet mjeseci ukupan izvoz je, ističe Džakula, bio 7.809.942.071 KM i manji je za 12,81%, kao i da je došlo do pada uvoza za 15,81%., što govori da se sve zemlje suočavaju s istim problemima.

Bez injekcije izvana nemoguće

Vlasti BiH ne mogu provesti svoj makroekono­mski program s reformama i razvojnim ciljevima ako ne bude bio zaključen novi aranžman s MMF-om

 ?? ARMIN DURGUT/PIXSELL ?? Posljednji ugovor je dogovoreno
s MMF-om ugovoren je 2016. ali otkazan dvije godine kasnije jer se reforme, ustvrdio je fond, nisu provodile kako
ARMIN DURGUT/PIXSELL Posljednji ugovor je dogovoreno s MMF-om ugovoren je 2016. ali otkazan dvije godine kasnije jer se reforme, ustvrdio je fond, nisu provodile kako

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia